"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2613 %0
36,9912 %-0.04
2.281.450 %-0.577
3.036,47 0,28
Ara
İşçi Haber Gündem Bakan Fidan'dan Çin temaslarına ilişkin değerlendirme: Uygur Türklerinin yaşam ve kültürel hakları...

Bakan Fidan'dan Çin temaslarına ilişkin değerlendirme: Uygur Türklerinin yaşam ve kültürel hakları...

Çin devlet kanalı CCTV'de değerlendirmelerde bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Çin ziyaretinde muhataplarına, Uygur Türklerinin yaşam ve kültürel hakları konusunda dünyada ve İslam dünyasında oluşan algının değiştirilmesinin herkesin lehine olduğu mesajını verdiğini aktardı.

3-5 Haziran tarihlerinde Çin ziyayeretinde bulunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan burada muhataplarına, Uygur Türklerinin yaşam ve kültürel hakları konusunda dünyada ve İslam dünyasında oluşan algının değiştirilmesinin herkesin lehine olduğu mesajını verdiğini Çin devlet kanalı CCTV'de yaptığı değerlendirmelerde aktardı.

"ÇİN, TÜRKİYE'NİN İKİNCİ EN BÜYÜK TİCARİ ORTAĞI"

Çin ziyaretindeki önceliğinin iki ülke arasında ticari işbirlikler başta olmak üzere, siyasi ve diğer alanlardaki ilişkilerin daha ileri taşınması olduğunu belirten Bakan Fidan, şu açıklamalarda bulundu:

"Ticari ilişkiler konusunda biliyorsunuz Çin, Türkiye’nin ikinci en büyük ticari ortağı. Şu anda 50 milyar dolara doğru giden ticaret hacmi var iki ülke arasında. Bu, biraz Çin’in lehine işliyor." Ayrıca Fidan, ziyaret kapsamında bu durumun nasıl daha dengeli hale getirilebileceğine odaklanıldığını aktardı.

Fidan, teklif edilen birkaç konu ve alan olduğunu dile getirerek Çin'in Türkiye'deki yatırımlarının artmasına dikkati çekti.

Turizm, enerji, nükleer enerji ve kıymetli madenlerin değerlendirilmesi hususunda ilgili teknolojilere ilişkin ciddi ortaklık potansiyelinin olduğuna işaret eden Fidan, "Özellikle bağlantısallık konuları, connectivity meselesi de fevkalade önemli." ifadesinde bulundu.

Fidan, Çin'in uzun yıllardır uyguladığı "Tek Kuşak Tek Yol Projesi"ne paralel olarak Türkiye’nin de Orta Koridor Projesi olduğunu hatırlatarak söz konusu projelerin bir araya getirilmesi ve bağlantılı ilerletilebilmesi konularına da değindi.

"ALGININ DEĞİŞTİRİLMESİ ÇİN'İN DE LEHİNE, BİZİM DE LEHİMİZE"

Çinli dostlarıyla yaptığı görüşmelerde Fidan, Uygur meselesine ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"Özellikle Uygur meselesini bir zenginlik meselesi olarak görüp burada herhangi bir sorun alanı görmeden, buradaki özellikle Uygurların kültürel hakları ve yaşamları konusunda dünyada ve İslam dünyasında oluşan algının değiştirilmesi Çin'in de lehine, bizim de lehimize, herkesin lehine. Dolayısıyla bizim dediğimiz her zaman için şu; biz Çin'in tek Çin politikasını destekliyoruz, toprak bütünlüğünü ve egemenliğini destekliyoruz."

FİDAN'DAN GAZZE AÇIKLAMASI

Fidan, Gazze meselesinde yapılması gereken en acil şeyin, İsrail'in Gazze'de sürdürdüğü uluslararası destekli soykırıma bir an önce son verilmesi olduğunu vurgulayarak, "Bunu durdurmamız gerekiyor, insanlık adına ve behemehal insani yardımların başlatılması gerekiyor. Bu, fevkalade önemli ve bir daha çatışmanın başlamaması gerekiyor. Yerlerinden edilmiş nüfusun kendi yerlerine dönmesi gerekiyor." dedi.

İki devletli çözümün önemine dikkati çeken Bakan Fidan, "Bu sürece paralel olarak bizim uluslararası toplum olarak hiç beklemeden iki devletli çözümü hayata geçirmemiz gerekiyor." ifadesinde bulundu.

Bölgedeki duruma son verilmemesi halinde, ileride daha büyük bir savaşla karşılaşma riskine işaret eden Fidan, şu açıklamalarda bulundu:

"Onun için iki devletli çözüm önemli. Biz bu noktada Çin’in almış olduğu uluslararası tutumu takdir ediyoruz. İki devletli çözümün yanında olması fevkalede önemli, ateşkesin yanında olması, insani yardımların yanında olması önemli. Bu konuda Çin bence gerçekten iyi bir rol oynuyor; yapıcı bir rol oynuyor." 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *