Küresel tedarik zincirlerinde yaşanan kırılganlıklara değinen Kacır, salgınlar, jeopolitik gerilimler ve ekonomik belirsizliklerin ülkeleri teknoloji odaklı politikalara yönelttiğini ifade etti. Bakan, “Serbest ticaret kuralları yerini korumacılığa bırakırken, biz sürdürülebilir bir ekonomi için güçlü altyapımızla yol alıyoruz” dedi.
Türkiye’nin İhracat Başarısı
Kacır, Türk sanayisinin öncülüğünde ihracatın son 22 yılda 36 milyar dolardan 262 milyar dolara yükseldiğini belirterek, Türkiye’nin küresel ticaretteki payının %0,55’ten %1,07’ye çıktığını söyledi. Türkiye’nin Çin’den Orta Avrupa’ya uzanan kuşakta en fazla ürünü rekabetçi fiyatlarla ihraç edebilen ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Kacır, bu başarının uzun vadeli planlı politikalar ve istikrar sayesinde elde edildiğini dile getirdi.
AR-GE ve İnovasyon Ekosistemi
Bakan Kacır, AR-GE yatırımlarındaki artışı değerlendirerek, “Son 22 yılda yıllık AR-GE harcamalarımız 1,2 milyar dolardan 16 milyar dolara çıktı. AR-GE personel sayımız 29 binden 291 bine ulaştı. Bugün 1600’ü aşkın AR-GE merkezi ve 105 teknoparkta binlerce teknoloji girişimi çalışmalarını sürdürüyor” dedi.
Kacır, sanayinin yeşil ve dijital dönüşümüne yönelik teşvik programlarıyla Türk sanayisinin yüksek katma değerli üretimdeki etkinliğini artırmayı hedeflediklerini belirtti. Türkiye Yeşil Sanayi Projesi ve diğer girişimlerle 700 milyon dolardan fazla finansmanın sanayicilere sunulduğunu açıkladı.
Teknoloji ve Dijitalleşmeye Büyük Yatırım
Bakan, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi kapsamında bugüne dek 98 milyar liralık yatırımı harekete geçirdiklerini ve 2030 yılına kadar 30 milyar dolarlık ileri teknoloji yatırımlarını hayata geçireceklerini ifade etti. Ayrıca, Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi Programı ile dış ticaret açığını azaltmayı hedeflediklerini belirtti.
Dijital dönüşüme yönelik desteklerin artırıldığını vurgulayan Kacır, Türkiye Sanayi Karbonsuzlaştırma Yatırım Platformu’nun yeşil dönüşüm projelerine 5 milyar avro finansman sağlayacağını söyledi.
Bakan Kacır, Türk iş dünyasına çağrıda bulunarak, yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesi ve dünya pazarlarında rekabetçi ürünlere dönüştürülmesi gerektiğini ifade etti. Kacır, “Sizler bizim alın terimizi dünyaya taşıyan elçilerimizsiniz. Türkiye Yüzyılı vizyonuyla yüksek teknolojili üretimi önceliğimiz haline getirerek geleceği inşa etmeye devam edeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.