"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,2552 %0.34
43,8333 %0.15
4.076,87 % 0,33
3.230.345 %0.12
İşçi Haber Gündem Bakan Kurum duyurdu: Türkiye’nin coğrafi verileri artık e-Devlet'te

Bakan Kurum duyurdu: Türkiye’nin coğrafi verileri artık e-Devlet'te

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hazırladığı “2024-2030 Ulusal Coğrafi Bilgi Stratejisi ve Eylem Planı” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Bakan Kurum, “Yeni düzenlememizle özellikle afet ve acil durumlarda ihtiyaç duyulan kritik coğrafi veriler paylaşıma açılarak bilgi akışı hızlanacak. Eylem planımızın ilk adımı olarak Ulusal Coğrafi Bilgi Platformu'nu e-Devlet Kapısı üzerinden vatandaşlarımızın kullanımına açtık” dedi.

Okunma Süresi: 3 dk

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yeni düzenlemesi, Türkiye’nin coğrafi bilgi sistemlerine dair büyük bir yeniliğe imza atıyor. Bakan Kurum'un sosyal medya hesabından duyurduğu bu gelişmeyle, afet ve acil durumlarda ihtiyaç duyulan kritik coğrafi verilerin hızla paylaşılması sağlanacak. Bu veri akışının hızlanması, ülkenin afetlere karşı hazırlıklı olma kapasitesini artırmayı hedefliyor. Bakan Kurum, "Ulusal Coğrafi Bilgi Platformu"nu e-Devlet Kapısı üzerinden vatandaşların kullanımına sunduklarını belirterek, bu yeni platformun coğrafi verilerin daha etkin bir şekilde paylaşılmasına olanak sağlayacağını vurguladı.

Bu kapsamlı eylem planı, 2024-2030 yılları arasında ülkemizin coğrafi bilgi sistemleri alanındaki hedef ve yol haritasını belirliyor. Eylem planının yürürlüğe girmesiyle birlikte, coğrafi veri altyapısından faydalanmak isteyen tüm sektörlere doğru, kaliteli ve güncel coğrafi bilgi akışı sağlanacak. Hedeflenen bu strateji, yalnızca afet yönetimi için değil aynı zamanda yerel yönetimlerin daha etkin bir şekilde çalışmasına da zemin hazırlayacak. Eylem planı, ülkemizdeki coğrafi bilgi sistemleri endüstrisinin gelişmesine katkıda bulunacak, bu alanda yenilikçi teknolojilerin kullanımını teşvik edecek ve işbirlikleriyle büyümesini sağlayacak.

Afet ve Acil Durumlarda Verilerin Hızla Paylaşılması Sağlanacak

Ulusal Coğrafi Bilgi Platformu, e-Devlet Kapısı üzerinden 66 milyon kullanıcıya ulaşmayı hedefliyor. Platform, 630 coğrafi katman içeren geniş bir veritabanına sahip olacak. Bu katmanlar, coğrafi veri görüntüleme, metaveri yönetimi, coğrafi veri talepleri ve paylaşımları gibi kapsamlı hizmetler sunacak. Ek olarak coğrafi veri sözlüğü sayesinde vatandaşlar ve kamu kurumları, veri standartlarını daha iyi anlayacak ve etkin şekilde kullanacak. Bu uygulama ile coğrafi veriler güvenilir bir şekilde paylaşılacak ve kamu hizmetlerinin etkinliği artırılacak.

Afet ve acil durumlarda veri paylaşımının hızlanması için coğrafi katmanlar eklenecek ve veriler detaylandırılacak. Bu sayede, acil durumlarda ihtiyaç duyulan verilere hızlı erişim sağlanacak ve kriz anlarında daha etkili müdahale yapılacak.

Bakanlık, coğrafi bilgi sistemlerinin kullanımını sadece kamu ve yerel yönetimler ile sınırlı tutmayacak. Özel sektör ve üniversiteler de bu verileri kullanabilecek. Yapay zeka ve makine öğrenimi gibi ileri teknoloji uygulamalarıyla coğrafi bilgi akışlarının dönüştürülmesi desteklenecek. Uydu görüntüleri ve hava fotoğrafları ile arşiv altyapıları oluşturulacak. TÜRKSAT iş birliğiyle geliştirilen bu platform, uluslararası standartlara uygun olacak.

Ulusal Coğrafi Bilgi Platformu Nedir

Eylem planının diğer önemli bir amacı ise coğrafi verilerin doğruluğunu, tamlığını ve güncelliğini artırarak bu verilerin resmi işlemlerde kullanılabilirliğini sağlamaktır. Bu doğrultuda coğrafi veri üreticilerinin tamamını kapsayacak şekilde bir paylaşım matrisi oluşturulacak ve verilerin kaliteli kullanımı teşvik edilecek. Bunun yanı sıra, coğrafi bilgi sistemlerinin entegrasyonu için kamu kurumlarında ve yerel yönetimlerde CBS birimleri kurulacak. Bu birimler aracılığıyla coğrafi bilgi sistemlerinin uyumlaştırılması sağlanacak ve kamu personelinin CBS konusunda bilgi düzeyinin artırılması amacıyla eğitimler düzenlenecek. Bu kapsamda, yerel yönetimler ve kamu kurumları, coğrafi verileri daha verimli ve doğru bir şekilde kullanarak halkın ihtiyaçlarına daha hızlı ve etkili bir şekilde cevap verecekler.

Bakan Kurum duyurdu Yerli coğrafi bilgi sistemi e-Devlete entegre edildi