Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 6 Kasım 2024'te düzenlenen "İdarelerin Taraf Olduğu Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk Uygulamalarının Geliştirilmesi Sempozyumu"nda önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Tunç, hukuk uyuşmazlıklarında alternatif çözüm yollarından biri olan arabuluculuğun Türkiye'de son yıllarda büyük bir gelişim kaydettiğini belirtti. Bu alandaki son gelişmeleri ve arabuluculuğun hukuki süreçteki etkisini vurgulayan Tunç, sistemin daha da yaygınlaştırılacağına dair mesajlar verdi.
Türkiye'de Arabuluculukla Çözülen Uyuşmazlık Sayısı 6 Milyona Ulaştı
Bakan Tunç, 2013 yılından itibaren 6 milyon civarında uyuşmazlığın arabulucular tarafından çözülmeye çalışıldığını, bu uyuşmazlıkların yaklaşık 4 milyonunun anlaşmayla sonuçlandığını açıkladı. Bakan Tunç, "Başarı oranı yüzde 65. Zorunlu arabuluculukta başarı oranı yüzde 40'lara kadar düşerken, ihtiyari arabuluculukta bu oran yüzde 90'ın üzerine çıkıyor" dedi.
Tunç, arabuluculuğun önemli bir kazanç sağladığını belirterek, “Bu yaklaşık 8 milyon insanın kendi davasını mahkemeye gitmeden çözüme kavuşturması anlamına geliyor. Hem masraflar hem de zaman açısından büyük bir kazanım sağlanıyor. Bu sistem, 'kazan-kazan' prensibiyle her iki tarafın memnuniyetini sağlıyor” dedi.
Kira Davalarında 228 Bin Kişi Anlaştı
Bakan Tunç, 1 Eylül 2023’te kira hukuku ile ilgili zorunlu arabuluculuk uygulamasının başladığını ve bu uygulamanın kira davalarında önemli başarılar elde ettiğini söyledi. 273 bin 511 kira davası başvurusunun yapıldığını belirten Tunç, “114 bin 346 başvuru anlaşma ile sonuçlandı. Yani, 228 bin vatandaşımız mahkemeye gitmeden kira sorunlarını çözerek barışçıl bir yöntemle anlaşmaya vardı” ifadelerini kullandı.
Bakan Tunç, çok taraflı ve uzun yıllara dayanan uyuşmazlıkların da arabuluculukla çözüme kavuştuğunu açıkladı. 30-40 yıl süren ortaklık davalarında, 90 binin üzerinde başvuru yapıldığını ve 15 binin üzerinde davanın anlaşmayla sonuçlandığını belirtti. “Bu durum, çok taraflı davalarda bile arabuluculuğun ne kadar etkili bir çözüm olduğunu gösteriyor” diye konuştu.
Hukukçular İçin Yeni Düzenlemeler
Bakan Tunç, arabuluculuk sisteminin daha da güçlendirilmesi amacıyla çalışmaların devam ettiğini söyledi. Meclis’te görüşülmekte olan 9’uncu Yargı Paketi’nde, arabuluculukla ilgili bazı düzenlemelerin yer aldığını belirten Tunç, “Şu anda 45 bin arabulucumuz var. 5 yıl deneyime sahip hukukçuların sınav ve eğitimle arabulucu olabilmesi sağlanıyor. Ayrıca, 20 yıl deneyime sahip hukukçuların ise eğitim alarak sınavsız arabulucu olabilmesi için de düzenlemeler yapıyoruz” dedi.
Bakan Tunç, arabuluculuğun etkinliğinin artırılması için önemli bir adım atılması gerektiğini belirtti. "Arabuluculuğun temel bir kanuna kavuşması gerekiyor" diyen Tunç, bu konuda çalışmaların sürdüğünü ve Yargı Reformu Strateji Belgesi'nde de bu konunun yer alacağını ifade etti. Bakan Tunç, ara buluculuğun hem ticaret hem de iş hukukunda her alanda daha yaygın hale getirilmesi için temel bir kanun taslağının yakında kamuoyuna sunulacağını söyledi.