Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sıcak hava balonculuğu ile ilgili çarpıcı istatistikleri açıkladı. Ocak-Eylül döneminde Türkiye genelinde önemli sayıda sıcak hava balonu uçuşu gerçekleştirildi ve bu süreçte 700 bin yerli ve yabancı yolcu uçuruldu.
2024 YILI REKOR BEKLENTİSİ
Bakan Uraloğlu, 2024 yılı için umut verici açıklamalarda bulunarak, 2022’de kırılan 750 bin yolcu sayısının geride bırakılabileceğini belirtti. Bu yılın sonunda tüm zamanların rekorunun kırılabileceği öngörülüyor.
Türkiye’nin sıcak hava balonculuk alanındaki önemi de vurgulandı. Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin gerek trafik hacmi gerekse uçulan gün sayısı bakımından, dünyada en büyük ticari sıcak hava balonu operasyonunu yürüttüğünü ifade etti. Ülkede şu anda 70 ruhsatlı sıcak hava balon işletmesi, 6 onaylı eğitim organizasyonu ve bir üretim organizasyonu faaliyet göstermekte.
FAALİYET GÖSTERİLEN BÖLGELER
Bakan, sıcak hava balonu faaliyetlerinin Kapadokya, Pamukkale, Soğanlı, Çat, Ihlara, Afyonkarahisar ve Antalya olmak üzere toplamda 7 bölgede sürdürüldüğünü kaydetti. Türkiye’deki balon işletmeleri, 439 sıcak hava balonu ve 712 balon pilotuyla hizmet vermekte.
KAPADOKYA, SICAK HAVA UÇUŞLARININ BAŞKENTİ
Sıcak hava balonu uçuşlarının yüzde 80’inin Kapadokya bölgesinde gerçekleştirildiğini belirten Bakan Uraloğlu, Kapadokya’nın iklim ve rüzgâr yapısının yanı sıra yılda ortalama 250 güne kadar uçuş imkânı sunan coğrafyasıyla zirvedeki yerini koruduğunu ifade etti. Kapadokya’da yalnızca bir günde gerçekleştirilen uçuş sayısının, dünyanın diğer uçuş bölgelerinde yalnızca festivallerde ulaşılabilecek bir rakam olduğunu vurguladı.
Bu veriler, Türkiye'nin sıcak hava balonculuk alanındaki potansiyelini ve uluslararası turizmdeki yerini bir kez daha gözler önüne seriyor. 2023 yılının Ocak-Eylül döneminde Türkiye’de 32 bin 445 sıcak hava balonu havalandı.