"Haberin İşçisi"
İstanbul
Hafif yağmur
12°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,0055 %0.03
42,1737 %0.18
3.796,93 % 0,00
3.157.660 %-0.78
İşçi Haber Gündem Bakan Yumaklı açıkladı: 2025'te 135 milyar lira destek ödemesi yapılacak

Bakan Yumaklı açıkladı: 2025'te 135 milyar lira destek ödemesi yapılacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, İstanbul’da düzenlenen Dijital Medya Temsilcileri Toplantısı’nda 2024 yılı faaliyetlerini değerlendirirken, 2025 yılı için dev projeleri ve hedefleri kamuoyuyla paylaştı. Geniş bir çerçevede yürütülen tarım, hayvancılık, ormancılık ve su yönetimi çalışmalarını anlatan Yumaklı, üreticilere sağlanacak desteklerin detaylarını açıkladı.

Okunma Süresi: 3 dk

2025 yılı için tarıma 135 milyar lira destekleme ödemesi yapacaklarını duyuran Bakan Yumaklı, üretim planlamasında sürdürülebilirlik odaklı yeniliklerin devreye gireceğini belirtti. İlk kez 13 stratejik ürün grubunun üretim planlaması kapsamına alındığını ifade eden Yumaklı, bu ürünlerde verimliliği artırmak için ilave teşviklerin uygulanacağını söyledi.

Yumaklı, “Hayvancılıkta süt, besilik sığır ve kanatlı eti üretim bölgelerini belirleyerek avantajlı üretim koşulları sunuyoruz. Su ürünlerinde ise avcılık ve yetiştiriciliği dengeleyen bir modelle hamsi üretimine kota koyduk” dedi.

Yeni Destek Modelleri ve Teknolojik Yenilikler

Bakanlık, üreticilerin hangi üründen ne kadar destek alacağını öğrenmesini kolaylaştıran dijital bir uygulamayı da hayata geçirdi. “Çiftçilerimiz artık ‘Destek Hesaplama Sistemi’ üzerinden üretim desteklerini kolayca görebilecek” diyen Yumaklı, ayrıca bu sistemin ‘TarımCebimde’ platformuna entegre edildiğini belirtti.

Organize Tarım Bölgeleri Yatırımcılara Açılıyor

2024 yılında altyapı çalışmaları tamamlanan 14 Organize Tarım Bölgesi’nin 11’inde üretim başlatıldığını açıklayan Yumaklı, “2025 yılında 9 yeni OTB’nin altyapısını tamamlayarak ekonomiye kazandıracağız” dedi. Ayrıca tarım sigortalarında kapsam genişletilerek aile işletmeleri, gençler ve kadın üreticilere özel teşvikler sağlanacağını ekledi.

Gıda Güvenliği ve Doğa Koruma Çalışmaları

Yumaklı, güvenilir gıdaya erişimi artırmak için 1,3 milyon denetim gerçekleştirdiklerini ve 570 firma hakkında suç duyurusunda bulunduklarını belirtti. Gıda zincirini şeffaf hale getiren karekod uygulamasının zorunlu hale getirildiğini ifade eden Yumaklı, tüketicilerin işletmelerin denetim bilgilerine ulaşabileceğini açıkladı. Ayrıca 400 bin ton hamsi kotasıyla balıkçılıkta sürdürülebilirliği hedeflediklerini vurguladı.

Tohumculuktan Sulamaya Büyük Yatırımlar

Yerli ve milli pancar tohumlarıyla üretimde bağımsızlık sağlandığını aktaran Bakan, pestisit kullanımını azaltmak için “Kalıntı Eylem Planı” kapsamını genişlettiklerini dile getirdi. 2025 yılı sonuna kadar taşkın ve kuraklık erken uyarı sistemlerinin yaygınlaştırılacağını belirten Yumaklı, tarımsal sulamada yenilikçi teknolojilere yatırım yapılacağını söyledi. Ayrıca enerji maliyetlerini azaltmak için GES projeleri devreye alınacak.

Ormancılıkta Hedef: 500 Milyon Fidan

Ormancılıkla ilgili projelerde 500 milyon fidan dikimi hedeflediklerini açıklayan Yumaklı, orman köylülerine 2,25 milyar lira destek sağlanacağını belirtti. Nisan 2025’te düzenlenecek 4. Tarım Orman Şûrası ile sektörün geleceğine yön verecek kararlar alınacağı vurgulandı.

2024 yılında devrim niteliğinde adımlar attıklarını belirten Bakan Yumaklı, “Bu yeniliklerin 2025 ve sonrasında sahada olumlu yansımalarını göreceğiz. Güçlü Türkiye için güçlü tarım şart” dedi. Tarım sektöründe inovatif teknolojilerle desteklenen yeni düzenlemeler sayesinde üreticilerin daha verimli ve kazançlı bir yıl geçirmesi hedefleniyor.