"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2509 %0.09
37,0858 %0.17
2.294.989 %-2.145
3.011,72 0,65
Ara
İşçi Haber Gündem Bakan Yumaklı açıkladı: Kaç ürüne ne kadar ceza kesildi? Hileli ürünlerin satışı devam ediyor mu?

Bakan Yumaklı açıkladı: Kaç ürüne ne kadar ceza kesildi? Hileli ürünlerin satışı devam ediyor mu?

Tarım ve Orman Bakanlığının 2 Ekim’de devreye soktuğu uygulama ile ürünlerinde sahtecilik veya hile yapan markalar Türkiye gündemine bomba gibi düştü. Aralarında ünlü firmaların da bulunduğu bu işletmelere ceza kesildi mi? İşletmeler kapatılacak mı?

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, gıda güvenliğiyle ilgili yapılan denetimlerde bu yıl 16 bin üründe uygunsuzluk tespit edildiğini açıkladı. Yumaklı, bu tespitler sonucunda firmalara yaklaşık 800 milyon lira idari para cezası kesildiğini, ayrıca 368 firma hakkında savcılıklara suç duyurusunda bulunulduğunu belirtti.

"724 BİN İŞLETME YILDA BİRDEN FAZLA KEZ DENETLENECEK"

Tarım ve Orman Bakanlığı, 2 Ekim’de devreye soktuğu uygulama ile ürünlerinde sahtecilik veya hile yapan markaları "guvenilirgida.tarimorman.gov.tr" internet sitesi üzerinden anlık olarak kamuoyuna bildirmeye başladı. Yayınlanan listeler, vatandaşın sofralarına giren birçok üründe hile yapıldığını gözler önüne sererken, bazı ünlü markaların da bu listede yer alması tartışmaları beraberinde getirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, uygunsuz ürünlerle ilgili firmalara toplatma, idari para cezası ve üretimin durdurulması gibi cezaların uygulandığı ve bu firmalar hakkında savcılıklara suç duyurusunda bulunulduğu belirtildi. Bakan İbrahim Yumaklı, konuyla ilgili açıklamasında "Bu yıl yaklaşık 1 milyon denetim gerçekleştirdik, 16 bin üründe uygunsuzluk bulduk ve 800 milyon liraya yakın ceza kestik. 368 firma hakkında da yasal süreç başlattık" ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki işletmelerin farklı gerekçelerle birden fazla denetlenmesine devam edeceklerini vurgulayan Yumaklı, "Türkiye'deki 724 bin işletmenin senede bir kez mutlaka ama farklı gerekçelerle birden fazla denetlenmesi konusuna devam edeceğiz" dedi.

2022 YILINDA GIDA İŞLETMELERİNE YÖNELİK 1 MİLYON 350 BİN DENETİM  GERÇEKLEŞTİRDİ

Denetimlerde faaliyeti durdurma, idari para cezası, piyasadan o parti ürünlerin toplanması, imha etmek gibi birçok alt başlığı da gerçekleştirdiklerini anlatan Yumaklı, şöyle devam etti:

"Kanunda yer alan gıda ile ilgili uygunsuzlukların kamuoyuna duyurulmasıyla ilgili yeni bir sisteme geçeceğimizi söyledik. Eski sistem nasıldı? İşte o süreç devam ediyordu ve belli aralıklarla herhangi bir takvimi belli olmayan şekilde kamuoyuna zaman zaman duyurular yapıyor. Biz bunu herhangi bir tereddütte meydan vermemek amacıyla bir sistem üzerinden anlık olarak süreci tamamlananların görünmesi şeklinde çevireceğimizi söylemiştik ve bunu da yaptık. Yani kontrol, analiz, yaptırım ve duyurusu.

Bu sistem aynı şekilde devam edecek, yani kontrol, analiz eğer gerekiyorsa yaptırım ve sonra kamuoyu duyurusu guvenilirgida.tarimorman.gov.tr hesabımızdan yayınlanmaya devam edecek. Bizim bir de 'Tarım Cebimde' uygulamamız var. En kısa zamanda oraya da bunu adapte edeceğiz. Yani web sayfasına girmeden de o uygulamadan bunlara ulaşmak mümkün olabilir."

Tarım ve Orman Bakanlığı ramazanda gıda işletmelerini sıkı denetime tabi  tutacak

HİLELİ ÜRÜNLERİN SATIŞI DEVAM EDİYOR MU?

Yumaklı, bir gazetecinin "Yayınladığınız sitelerde halen satışları devam eden ürünler, gıdalar var. Bunların satışının devam etmesi normal midir?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Biz kontrollerimizi yaptığımızda herhangi bir ürünün satışı aşamasında o parti eğer bir uygunsuzluğa sahipse onunla ilgili gerekli uygulamaları yapıyoruz. Yani tespit ve analizden sonra onların piyasadan çekilmesi, imha edilmesi gibi hususlar gerçekleşiyor. Ancak her üretimin de bütün partilerinin aynı içeriğe sahip olacağı anlamına gelmiyor, dolayısıyla herhangi bir uygunsuzluk içermeyen ürünlerin satışı ebetteki devam edecek."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *