"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,1942 %0.27
36,7607 %0.9
3.437.510 %-1.268
2.970,65 1,38
Ara
İşçi Haber Gündem Bakan Yumaklı: Tarım destekleri artarak devam edecek

Bakan Yumaklı: Tarım destekleri artarak devam edecek

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, çiftçilere yönelik desteklerin artarak süreceğini ve bu yıl sağlanan toplam destek tutarının 78 milyar lirayı bulduğunu açıkladı. Bakan Yumaklı, "Bugün itibarıyla 331 milyon lirayı üreticilerimizin hesaplarına aktarıyoruz. Bu, yıl başından bu yana çiftçilerimize sağladığımız destek tutarını 78 milyar liraya ulaştırdı" ifadelerini kullandı.

Muş Tarım Sektörü Temsilcileri Toplantısı'nda konuşan Yumaklı, tarımda önemli bir yapısal dönüşüm başlatıldığını belirtti. Bitkisel ve hayvansal üretimde planlamanın artık su kaynakları merkez alınarak yapıldığını ifade eden Yumaklı, şunları söyledi:

“1 Eylül'de bitkisel üretim planlamasına başladık. 1 Ocak 2024 itibarıyla hayvansal üretim ve su ürünleri planlamasını hayata geçireceğiz. Hangi ürünün nerede, ne kadar üretileceğine dair kararları yerel üreticiler, odalar, üniversiteler ve bakanlık teşkilatımızla birlikte aldık. Stratejik ürünlerimiz arasında hububat, baklagil, yağlı tohumlar ve yem bitkileri yer alıyor. Bu ürünleri desteklemek için mazotun yüzde 50’sini ve gübrenin yüzde 25’ini karşılıyoruz. Planlamaya dahil olan çiftçilerimize ek destekler sağlıyoruz.”

Üretimin artırılması gerektiğini vurgulayan Yumaklı, "Bir dekarda 300 kilogram buğday üretimi yeterli değil. Hedefimiz bu miktarı 700-800 kilograma çıkarmak. Desteklerimizi ve yatırımlarımızı bu hedef doğrultusunda yönlendirdik" dedi. Ayrıca çiftçilerin 3 yıl öncesinden hangi ürünü ekeceklerini ve hangi destekleri alacaklarını bilmelerinin sağlanacağını belirtti.

KADIN VE GENÇLERE POZİTİF AYRIMCILIK

Kadın girişimcilere ve genç üreticilere tarımsal kredilerde pozitif ayrımcılık yapıldığını açıklayan Yumaklı, gezginci arıcılık, kooperatif çalışmaları ve bölgesel projelere ek destekler sağlandığını duyurdu. Çiğ süt üreticilerine verilen temel desteğe yüzde 40 ek destek sağlanacağı ve doğan her buzağı için yüzde 50 oranında ilave ödeme yapılacağı belirtildi.

Bakan Yumaklı, çiftçilere yönelik desteklerin düzenli olarak sağlandığını ve bu yıl toplam 78 milyar liranın üreticilere aktarıldığını ifade etti. 2024 yılı için bu miktarın 135 milyar liraya çıkarılacağı bilgisini paylaşan Yumaklı, "Çiftçilerimizin üretimi, Türkiye Yüzyılı hedeflerimiz doğrultusunda büyük bir katkı sağlayacak," dedi.

MUŞ'UN TARIMDAKİ ROLÜ

Muş'un şeker pancarı üretimi açısından önemli bir merkez olduğuna dikkat çeken Yumaklı, yerli şeker tohumu projeleriyle üretimin artırılacağını söyledi. Ayrıca 80 kilometre uzunluğundaki isale hattıyla 2045 yılına kadar kentin içme suyu probleminin çözüldüğünü belirtti.

Toplantıya katılan Muş Valisi Avni Çakır, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kente yaptığı yatırımlarla tarım ve hayvancılıkta önemli ilerlemeler kaydedileceğini belirtti. Vali Çakır, "İlimiz tarım ve hayvancılık memleketi. Yeni yatırımlarla Muş, bu alanda lider illerden biri olacak," dedi.

Programa, Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen, AK Parti Muş Milletvekili Mehmet Emin Şimşek, Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Gün ve sektör temsilcileri katıldı.