Özellikle son günlerde yaşanan köpek saldırıları sonucunda meydana gelen can kaybı ve yaralanma vakalarının ardından AK Parti harekete geçerek çalışma başlattı. Sona gelinen çalışma kapsamında 4 bakanlığın koordinesinde hazırlanan başıboş sokak köpeği etki analiz raporu Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunuldu.
Kanun teklifi üzerinde çalışmalar Adalet Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı'nca devam ederken etki analiz raporu hazırlanarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunuldu.
Söz konusu raporda, güvenlik, sağlık ve ekonomi alanındaki risklere dikkat çekildi.
TOPLUM GÜVENLİĞİNİ TEHLİKEYE ATIYOR
Sunulan raporda, mevcut kanundan kaynaklanan sebepler, sorumlu kurumların yeterince sorumluluklarını yerine getirmemesinden kaynaklanan sebepler ve diğer sebepler olmak üzere 3 ana başlık yer alıyor.
Raporda sokak köpeklerinin toplum güvenliğini tehlikeye attığı belirtilerek yaşanan güvenlik sorunları şu şekilde sıralandı:
“Kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve engelliler başta olmak üzere insanların günlük yaşantılarının kısıtlanması, trafik kazalarının yaşanması, vatandaşların sokaklarda hayvan besleyen kişilerle kavga etmeleri sebebiyle toplumsal huzursuzluk yaşanması, çiftlik hayvanlarının telef olması, devlet kurumlarına güvenin azalması.”
707 MİLYON TL DEĞERİNDE KUDUZ AŞISI YAPILMIŞ
Raporda, sokak köpekleri konusunda yaşanan sıkıntıların ekonomik boyutu hakkında çarpıcı değerlendirmelere yer verildi. Bu kapsamda, valilik ve yerel yönetimlere açılan 88 tazminat davası olduğu, Sağlık Bakanlığı verilerine göre hayvanlar tarafından saldırıya uğrayan vatandaşlara 707 milyon TL değerinde kuduz aşısı yapıldığı bilgileri kayda geçti.
Öte yandan raporda, son 5 yılda iç piyasada 36 milyar liralık köpek maması üretildiği, 48 milyar liralık da köpek maması ithalatı yapıldığı bildirildi.
KUDUZ RİSKLİ TEMASLARDA KORKUTAN RAKAMLAR
Söz konusu sorunun sağlık boyutuyla ele alındığı raporda, Türkiye’nin riskli duruma girdiğinin altı çizildi.
Yer verilen bilgilerde, son 20 yılda 4 milyonu aşkın kuduz riskli temas ile 30 adet kuduz vakasının meydana geldiği belirtildi. Ayrıca 2023 yılında kuduz riskli temas sayısının 437 bine çıktığı vurgulanan raporda Emniyet Genel Müdürlüğü verileri doğrultusunda vaka verilerine de yer verildi.
3 BİN 534 TRAFİK KAZASI
Sunulan rapora göre son 5 yılda hayvana çarpma şeklinde; 3 bin 534 trafik kazası, 55 ölüm, 5 bin 147 yaralanma vakasının gerçekleştiği kaydedildi.
Öte yandan raporda, bir köpeğin aylık beslenme ve bakım giderlerinin yaklaşık 3 bin 500, bir köpeğin yakalama maliyetinin yaklaşık 1.500, bir köpeğin kısırlaştırma maliyetinin ise yaklaşık 630 lira olduğu bildirildi.