Batılı yetkililer, Rusya'nın konvansiyonel olmayan silahları kullanma olasılığından endişe duyduklarını söylüyorlar.
Bu, büyük olasılıkla kimyasal silahlara atıfta bulunur, ancak terim aynı zamanda taktik (küçük ölçekli) nükleer silahları, biyolojik silahları ve kirli bombaları da kapsar.
Batılı bir yetkili, "Endişelenmek için iyi nedenlerimiz var" dedi.
Bunun kısmen, Rusya'nın çatışmaya girdiği diğer yerlerde, özellikle de müttefikleri tarafından kimyasal silahların kullanıldığı Suriye'de görülenlerden kaynaklandığını aktardılar.
Yetkililer ayrıca, Rusya'dan gelen bazı dezenformasyon ve iddiaların, Ukraynalıların bunları kullandığı veya silah geliştirdiği yönündeki bir tür "sahte bayrak" iddiası için potansiyel olarak "sahneyi hazırladığına" işaret etti.
Rusya Büyükelçiliği bir tweet'te , dışişleri bakanlığı sözcüsü tarafından ABD Savunma Bakanlığı'nın finansmanıyla biyolojik silah bileşenlerinin Ukrayna laboratuvarlarında yapıldığını gösteren "yakın zamanda bulunan belgelerin" iddialarına atıfta bulundu.
Rus yetkililer ve medya da son günlerde Ukrayna'nın radyoaktif malzeme yayan sözde kirli bir bomba yapmayı planladığını iddia etti.
Rusya dışişleri bakanı Ukrayna'nın nükleer silah peşinde olduğunu iddia etti. Bazıları Moskova'nın bu iddiaları kendi kamuoyuna Ukrayna'yı neden işgal ettiğine dair bir gerekçe bulmaya zorladığını düşünüyor.
SAHTE BAYRAK
Ancak Batılı yetkililer, bunların bir "sahte bayrak" olayının temeli olarak kullanılabileceğinden de korkuyorlar.
Örneğin, Rusya, Ukrayna tesislerinden veya birliklerinden gelen konvansiyonel olmayan silahların herhangi bir şekilde dağıtıldığını veya ilk önce Ukrayna tarafından kullanıldığını iddia edebilir. Bu, Moskova için daha sonra Rusya tarafından konvansiyonel olmayan silahların kullanılmasını haklı çıkarabilir.
Batılı yetkili, benzer hikayelerin Suriye'de kullanılmadan önce Rusya'dan geldiğini söyledi. Rusya'nın müttefiki Esad hükümeti, Suriye'de birçok kez sivillere karşı kimyasal silah kullandı.
Rusya ayrıca 2018'de Salisbury'de Sergei Skripal'e ve 2020'de Rusya'da muhalif isim Alexei Navalny'ye yönelik suikast girişimlerinde sinir ajanları - bir tür kimyasal silah - kullanmakla suçlanıyor .
Kimyasal Silahlar Sözleşmesini denetleyen küresel gözlemci - OPCW - bir kimyasal silahı, zehirli özellikleri aracılığıyla kasıtlı ölüme veya zarara neden olmak için kullanılan bir kimyasal olarak tanımlar.
Etkileri doğası gereği ayrım gözetmediğinden ve gereksiz yaralanmalara ve gereksiz acılara neden olacak şekilde tasarlandığından, geçerli bir askeri hedeften bağımsız olarak uluslararası insancıl hukuk uyarınca kullanımları yasaklanmıştır.
Bu haber BBC'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.