"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,1931 %0.23
44,0836 %1.3
4.163,83 % 2,13
3.334.562 %2.948
İşçi Haber Gündem Bayram namazı evde tek kılınır mı? Cemaatle kılınması şart mı?

Bayram namazı evde tek kılınır mı? Cemaatle kılınması şart mı?

2025 Ramazan Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte, bayram namazının evde tek başına kılınıp kılınamayacağı konusu yeniden gündeme geldi. 30 Mart Pazar sabahı, Türkiye genelinde milyonlarca vatandaş camilere giderek cemaatle birlikte bayram namazını eda etmek için hazırlık yapacak. Peki, bayram namazı evde tek başına kılınabilir mi? Cemaatle kılmak şart mı? İşte Diyanet'e göre bayram namazının nasıl kılınması gerektiğine dair açıklamalar.

Okunma Süresi: 2 dk

30 Mart Pazar sabahı, Türkiye genelinde bayram namazı için camilere akın edecek olan vatandaşlar, "Camiye gitmeden evde bayram namazı kılınabilir mi?" sorusunun cevabını merak ediyor. Sabahın erken saatlerinden itibaren cemaatle namaz kılmak için camilere gidecek olanlar, bayram namazının evde tek başına kılınıp kılınamayacağını sorguluyor. Peki, bayram namazı evde kılınabilir mi? Cemaatle kılmak zorunlu mu? İşte Diyanet'in bu konuda verdiği yanıt.

BAYRAM NAMAZI EVDE KILINIR MI?

Hanefî mezhebine göre bayram namazının sahih olması için hutbe dışında Cuma namazında aranan şartların yerine gelmesi gerektiğinden, bayram namazının cemaatle kılınması şarttır.

Herhangi bir sebepten dolayı bayram namazını cemaatle kılamayan kimsenin bunu kaza etmesi gerekmediği gibi bu kişinin tek başına bayram namazını kılması da gerekmez. Bayram namazını camide cemaatle kılamayanların, evlerinde iki veya dört rekât olarak duhâ/işrak (kuşluk) namazı niyetiyle nafile namaz kılmaları müstehabtır.

Şafiî mezhebine göre de bayram namazının bir yerde ve topluca kılınması esastır. Bununla birlikte değişik sebeplerle cemaate katılamayanların münferit olarak kılması da caizdir. Buna göre; cemaate katılmayan kişiler, kadınlar, çocuklar ve yolcular evlerinde münferiden bayram namazını kılabilirler. Bayram namazlarını sünnet olarak gören Şafiilere göre yalnız başına kılacak kimsenin hutbe okuması şart değildir.

Namazın sağlığımıza faydaları nelerdir? | Akra Media Özel Haber

BAYRAM SABAHI YAPILMASI GEREKENLER

Bayram sabahı, erkenden uyanmak, temizlik yapmak, dişleri fırçalamak, en güzel elbiseleri giymek ve hoş kokular sürünerek camiye gitmek, bayramın ruhuna uygun bir başlangıçtır. İnsanlara güleryüzle selam vermek, fakirlere yardım ederek onları sevindirmek, din kardeşlerinin bayramını kutlamak, büyükleri ziyaret etmek, ölüler için sadaka verip kabirlerini ziyaret ederek Kur’an okumak ve dua etmek bayramın vazgeçilmez geleneklerindendir. Ayrıca, küskünlükleri bir kenara bırakıp dargınları barıştırmak ve çocukları hediyelerle mutlu etmek de bayramın manevi değerine katkı sağlar.