30 Mart Pazar sabahı, Türkiye genelinde bayram namazı için camilere akın edecek olan vatandaşlar, "Camiye gitmeden evde bayram namazı kılınabilir mi?" sorusunun cevabını merak ediyor. Sabahın erken saatlerinden itibaren cemaatle namaz kılmak için camilere gidecek olanlar, bayram namazının evde tek başına kılınıp kılınamayacağını sorguluyor. Peki, bayram namazı evde kılınabilir mi? Cemaatle kılmak zorunlu mu? İşte Diyanet'in bu konuda verdiği yanıt.
BAYRAM NAMAZI EVDE KILINIR MI?
Hanefî mezhebine göre bayram namazının sahih olması için hutbe dışında Cuma namazında aranan şartların yerine gelmesi gerektiğinden, bayram namazının cemaatle kılınması şarttır.
Herhangi bir sebepten dolayı bayram namazını cemaatle kılamayan kimsenin bunu kaza etmesi gerekmediği gibi bu kişinin tek başına bayram namazını kılması da gerekmez. Bayram namazını camide cemaatle kılamayanların, evlerinde iki veya dört rekât olarak duhâ/işrak (kuşluk) namazı niyetiyle nafile namaz kılmaları müstehabtır.
Şafiî mezhebine göre de bayram namazının bir yerde ve topluca kılınması esastır. Bununla birlikte değişik sebeplerle cemaate katılamayanların münferit olarak kılması da caizdir. Buna göre; cemaate katılmayan kişiler, kadınlar, çocuklar ve yolcular evlerinde münferiden bayram namazını kılabilirler. Bayram namazlarını sünnet olarak gören Şafiilere göre yalnız başına kılacak kimsenin hutbe okuması şart değildir.

BAYRAM SABAHI YAPILMASI GEREKENLER
Bayram sabahı, erkenden uyanmak, temizlik yapmak, dişleri fırçalamak, en güzel elbiseleri giymek ve hoş kokular sürünerek camiye gitmek, bayramın ruhuna uygun bir başlangıçtır. İnsanlara güleryüzle selam vermek, fakirlere yardım ederek onları sevindirmek, din kardeşlerinin bayramını kutlamak, büyükleri ziyaret etmek, ölüler için sadaka verip kabirlerini ziyaret ederek Kur’an okumak ve dua etmek bayramın vazgeçilmez geleneklerindendir. Ayrıca, küskünlükleri bir kenara bırakıp dargınları barıştırmak ve çocukları hediyelerle mutlu etmek de bayramın manevi değerine katkı sağlar.