"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2516 %-0.04
37,0303 %0.04
2.300.788 %-0.329
3.027,33 -0,02
Ara
İşçi Haber Gündem Beyaz Saray'dan Ayşenur Eygi'nin İsrail askerlerince öldürülmesine ilişkin açıklama

Beyaz Saray'dan Ayşenur Eygi'nin İsrail askerlerince öldürülmesine ilişkin açıklama

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, Amerikalı Türk aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrail askerleri tarafından öldürülmesiyle ilgili yürütülen soruşturma hakkında açıklamalarda bulundu.

Kirby, Eygi'nin ölümüne ilişkin İsrail'de yürütülen soruşturmanın sonuçlarını bekleyeceklerini belirterek, "Bir protestoya katılan masum bir kişinin öldürülmemesi gerekirdi," dedi.

Kirby, telekonferans yoluyla düzenlediği basın brifinginde, İsrail ordusunun iç soruşturmasını tamamladığını ve Eygi'nin öldürülmesindeki hataları kabul ettiğini ifade etti. Bu soruşturmanın askeri savcılığa aktarıldığını belirten Kirby, "Bu, İsrail ordusu için olağandışı bir adım. Biz de bu süreci çok yakından takip edeceğiz," şeklinde konuştu.

Eygi'nin ölümünün trajik olduğunu vurgulayan Kirby, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın da belirttiği gibi, "Bir protestoya katılan masum bir kişinin öldürülmemesi gerekirdi. O yüzden bu durum bizim için çok endişe verici," dedi. Kirby, bağımsız bir soruşturma talebine ilişkin şu anda yorum yapmayacaklarını, öncelikle cezai soruşturmanın sonucunu görmek istediklerini ve sorumluların hesap vermesi gerektiğini ifade etti.

Ayşenur Ezgi Eygi, 6 Eylül'de işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentine bağlı Beyta beldesinde düzenlenen işgal karşıtı gösteride İsrail keskin nişancısı tarafından açılan ateş sonucu başından vurularak hayatını kaybetmişti. İsrail ordusu, Eygi'nin öldürülmesiyle ilgili olarak, Eygi'nin kasıt olmadan öldürülmüş olabileceğini ve Eygi'yi vuran askerin "başka bir göstericiyi hedef almak istediğini" öne sürmüştü. Ayrıca, İsrail Askeri Polisi Cezai Soruşturma Birimi tarafından yürütülen soruşturmanın sonuçlarının Askeri Savcılığa sunulacağı ve Eygi'nin cesedi üzerinde otopsi talebinde bulunulduğu bildirilmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Londra'da yaptığı açıklamada, "Onun öldürülmesi hem sebepsiz hem de haksızdı. Hiç kimse protestoya katıldığı için vurulmamalı ve öldürülmemelidir," demişti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *