Latin Amerikalı liderler, Perşembe günü ABD Başkanı Joe Biden'ı ev sahipliği yaptığı Amerika zirvesinden Küba, Venezuela ve Nikaragua'yı dışlaması nedeniyle yüz yüze azarladılar ve liderini yeniden öne çıkarmak için karşılaştığı zorlukların altını çizdiler. bölge.
Los Angeles'taki Amerikalar Zirvesi'nin ilk gününde konuşan Biden, yönetiminin Latin Amerika ve Karayipler'in COVID-19 pandemisinden kurtulmasına, düzensiz göçle mücadele etmesine ve yaşam standartlarını iyileştirmesine yardımcı olmaya kararlı olduğunu söyledi.
Ancak, Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador liderliğindeki bazı liderlerin boykot edilmesini teşvik eden Washington'un üç ana bölgesel hasımını ortadan kaldırma kararı üzerine hızla sert bir tepkiyle karşı karşıya kaldı.
Biden'ın bölgedeki demokrasinin erdemlerini öven konuşmasından kısa bir süre sonra, Belize Başbakanı John Briceno, Komünist yönetim altındaki Küba'nın ve solcu Venezuela'nın dışlanmasını eleştirdi ve "Küba'ya yönelik yasadışı abluka"yı "insanlığa hakaret" olarak nitelendirdi.
Briceno, Biden'ı sadece birkaç metre ötede otururken azarlayarak, "Aslında bu Amerikan değil. Ablukayı kaldırmanın zamanı geldi Sayın Başkan," dedi.
Briceno'yu Arjantin'in sol görüşlü cumhurbaşkanı Alberto Fernandez takip etti ve "yokların sessizliği bizi çağırıyor" dedi ve ev sahibi ülkenin konferansa "kabul hakkı" dayatma yetkisinin olmadığı konusunda ısrar etti.
Fernandez, "Kesinlikle farklı bir Amerika Zirvesi'ni isterdik" dedi.
Diğer iki konuşmacı, Panama ve Paraguay liderleri, çoğunlukla zirve gündemine bağlı kaldılar.
Kapanış konuşmasında yanıt veren Biden, liderlere şunları söyledi: "Birçok önemli fikrin ortaya atıldığını duydum. Katılımla ilgili bazı anlaşmazlıklara rağmen, esas meselelerde, duyduğum şey neredeyse birlikti."
Zirve, ABD'nin etkisini yeniden inşa etmek ve eski Başkan Donald Trump'ın yıllarca görece ihmalinden sonra Çin'in bölgede büyüyen ekonomik saldırılarına karşı koymak için bir fırsat olarak tasarlandı. Ancak Biden'ın çabaları, konuk listesiyle ilgili tartışmalar nedeniyle kesintiye uğradı.
ABD Ticaret Odası konferansında konuşan Biden, ABD'li şirket yöneticilerini, çevre dostu ortaklık planına artan yatırım ve destekle bölgenin sorunlu ekonomilerini desteklemeye çağırdı.
Biden'ın ağırlıklı olarak temiz enerji girişimlerine odaklanan açılış oturumuna ev sahipliği yapmasının ardından, iklim değişikliği konusunda açık sözlü bir şüpheci olan Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ile ilk resmi karşılaşması geldi.
Biden ile soğuk ilişkileri olan aşırı sağcı bir Trump hayranı olan Bolsonaro, iki ülkenin ideolojik nedenlerle ayrıldığını ve ABD ile yakınlaşmakla ilgilendiğini söyledi.
Ancak Bolsonaro, geçmişte şüpheler uyandırarak ABD'nin endişelerine yol açtıktan sonra, Brezilya'da Ekim ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonucunu kabul edeceğini öne sürüyor gibi görünüyordu. Demokrasi tarafından seçildim ve eminim ki hükümetten ayrıldığımda da demokratik bir şekilde olacaktır” dedi.
TEDARİK ZİNCİRİ
Biden, iş konferansında önerdiği "Ekonomik Refah için Amerika Ortaklığı"nı özetledi ve bunun tedarik zincirlerini eve daha da yakınlaştırmayı, Amerika Kıtası Kalkınma Bankası'nı reforme etmeyi, yatırımları düzene koymayı ve iklim eylemlerini "yüksek vitese" geçirmeyi amaçladığını söyledi.
Ancak devam eden bir çalışma gibi görünen plan, tarife indirimi teklif etmekten geri kalıyor ve başlangıçta zaten ABD ticaret anlaşmalarına sahip olan ülkelere odaklanacak.
Çin'de örtülü bir kazı yapan Biden, "En yakın komşularımızın bölgede giderek daha yaygın hale gelen borç tuzağı gelişimi ile yüksek kaliteli şeffaf yaklaşım arasında gerçek bir seçim yapmalarını sağlamak istiyoruz" dedi. işçiler ve aileler için kalıcı kazanımlar sağlayan altyapı yatırımı."
ABD'li yetkililer, Çin'i, ortaklarını uzun vadeli borç yükü altına sokmak için ipleri bağlı olan gelişmekte olan dünyada anlaşmaları zorlamakla açıkça suçladılar.
ABD-Meksika sınırındaki sorunların da Biden'in öncelikler listesinde üst sıralarda yer almasıyla birlikte, liderler Cuma günü düzensiz göçü durdurmaya ve çok sayıda göçmene ev sahipliği yapan ülkelerin bunlarla başa çıkmalarına yardımcı olmaya yönelik tedbirler vaadinde bulunan bir bildiri yayınlamaya hazırlanıyorlar. Reuters tarafından.
Reuters tarafından Perşembe günü görülen Beyaz Saray belgelerine göre, ABD bir dizi eylemin parçası olarak geçici Orta Amerikalı işçilerin işe alınmasına yardımcı olacak programları açıklayacak.
Beyaz Saray, yorum talebine hemen yanıt vermedi.
YURT DIŞINDA VE YURT DIŞINDAKİ ZORLUKLAR
Biden, zirveye yurtiçinde ve yurtdışında artan enflasyondan, daha fazla kitlesel çekimden sonra silah kontrolü konusundaki tartışmalara ve Ukrayna'daki savaşa kadar uzanan zorluklarla karşı karşıya kaldı.
Ancak zirve, bölgesel birliği parlatmak yerine, Washington'un insan hakları ve demokrasi konusundaki zayıf sicillerini öne sürerek üç solcu ülkeyi yasaklamasının ateşlediği diplomatik çekişmeyle altüst oldu.
Meksika'dan Lopez Obrador, tüm ülkeler davet edilmezse, diğer liderler de aynı şeyi yaparken ve birkaç kişi farklı nedenlerle evde kalırsa uzak durma tehdidinde bulundu. Bu, ziyarete gelen devlet ve hükümet başkanlarının kadrosunu 21'e indirdi.
Bir muhabir, bazı liderlerin zirveyi boykot etmesinden endişe duyup duymadığını sorduğunda Biden, "Hayır" yanıtını verdi. Yardımcıları devamsızlıkları önemsemedi.
Mexico City'de konuşan Lopez Obrador, Washington'un bölgedeki ekonomik bağları güçlendirme çabasını destekledi, ancak ABD'yi Küba ile on yıllardır süren farklılıklarını aşmaya çağırdı. Havana, son iki Amerika zirvesine davet edildi.