"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Rain and snow
2°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,4592 %0.37
38,1983 %-0.2
3.534.149 %-1.412
3.438,13 0,27
İşçi Haber Gündem Bingöl deprem riskiyle karşı karşıya: Deprem olasılığı her geçen gün artıyor!

Bingöl deprem riskiyle karşı karşıya: Deprem olasılığı her geçen gün artıyor!

6 Şubat 2023 depremlerinin ardından boşalan enerjinin Bingöl - Karlıova - Çeltiksuyu arasına ilerlediğine değinen uzmanlar, bu bölgede 7'nin üzerinde büyük bir depremin olacağını işaret ediyor. Marmara'da beklenen büyük İstanbul depremine odaklanılmışken, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki gizli tehlike, her an meydana gelebilir. Bingöl, tarih boyunca birçok depremle sarsıldı ve can kayıpları yaşadı. İşte Bingöl depremlerinin geçmişi ve beklenen facianın ilk sinyalleri...

Bingöl, Türkiye’nin en aktif fay hatları üzerinde yer alan illerinden biridir. Doğu Anadolu Fayı (DAF) ve Kuzey Anadolu Fayı'nın (KAF) kesişim noktasında bulunan Bingöl, tarih boyunca birçok büyük deprem yaşadı. Uzmanlar, Bingöl'de önümüzdeki yıllarda büyük bir deprem beklediğini belirtiyor. Özellikle Karlıova-Yedisu segmentinin, uzun süredir kırılmamış olması nedeniyle bu bölgede büyük bir deprem bekleniyor. 

BİNGÖL'DE MEYDANA GELEN ÖLÜMCÜL DEPREMLER

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinde boşalan enerjinin, Bingöl'e doğru kaydığına dikkat çeken uzmanlar, buralarda 7'nin üzerine bir depremin yaşanmasını bekliyor. 12 Şubat 2025 tarihinde Bingöl'de meydana gelen 4.8büyüklüğündeki deprem, bir kez daha acı gerçeği hatırlamamıza neden oldu. Peki, Bingöl'de daha önce deprem oldu mu? Bingöl'de meydana gelen depremlerin en büyüğü ne zaman oldu? İşte Bingöl'ün tarihinde meydana gelen depremler ve uzmanlardan kritik açıklamalar…

15 ARALIK 1934 BİNGÖL DEPREMİ 

Bingöl’ün tarihinde kaydedilen en ölümcül depremlerinden biri olarak anılan bu deprem, 4.9 büyüklüğünde gerçekleşti. Depremin büyüklüğü az olsa da, bölgedeki dayanıksız yapıların olması nedeniyle birçok binada yıkım yaşandı. Yıkılan binalarda bulunan 12 vatandaşımız hayatını kaybetti. 

17 AĞUSTOS 1949 KARLIOVA DEPREMİ

17 Ağustos tarihinde meydana gelen bu depremin büyüklüğü 6,8 olarak kaydedildi. Merkez üssü, Bingöl’ün Karlıova ilçesinde meydana gelen depremin derinliği ise 10 – 15 km olarak hesaplandı. Kuzey Anadolu Fayı ile Doğu Anadolu Fayı’nın kesişim bölgesinde yaşanan depremde binlerce bina yıkıldı, yıkılmayanlar ise büyük hasar aldı. Bingöl tarihinin en ölümcül depremleri arasında yer alan bu depremde, 450 kişi hayatını kaybetti. 

4 ŞUBAT 1950 KİĞı DEPREMİ

Merkez üssü Kiğı ilçesi olan depremin büyüklüğü 4.6 olarak ölçüldü. Depremin büyüklüğü az olmasına rağmen, bölgede bulunan evlerin kerpiçten yapılması ve dayanıksız olması nedeniyle yıkımlar yaşandı. Kiğı ilçesinde meydana gelen depremde maalesef 20 vatandaşımız hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden vatandaşların sayısının fazla olması, bölgedeki evlerin ne kadar dayanıksız olduğunu bir kez daha kanıtlıyor.

24 EYLÜL 1968 BİNGÖL – ELAZIĞ DEPREMİ

24 Eylül 1968’de Bingöl ile Elazığ illeri arasında meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin derinliği ise bilinmiyor. Geçmiş yıllarda da meydana gelen depremlerde olduğu gibi bunda da dayanıksız evlerin olması nedeniyle can kayıpları yaşandı. 5.1 büyüklüğünde meydana gelen depremde maalesef 2 vatandaşımız hayatını kaybetti.

22 MAYIS 1971 BİNGÖL DEPREMİ

22 Mayıs 1971’de Bingöl merkezli meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki deprem, Doğu Anadolu Fayı üzerindeki en yıkıcı sarsıntılardan biri olarak kayıtlara geçti. Bu bölgede yaşanan depremin derinliği 10 km olarak ölçüldü. Bingöl’de meydana gelen en şiddetli depremlerden biri olan bu depremde, 10 binden fazla bina yıkıldı veya hasar gördü. Yaşanan katliamda 878 kişi hayatını kaybetti, 1.500’den fazla insan ise yaralandı. Bu deprem, bölgedeki fay hattının bu büyüklükte depremlere gebe olabileceğini bir kez daha ortaya koydu. 

1 MAYIS 2003 ÇELTİKSUYU DEPREMİ

Gece 03.27 saatlerinde merkez üssü Çeltiksuyu ilçesinde meydana gelen depremin büyüklüğü 6.4 derinliği ise 10 km olarak ölçüldü. Bingöl tarihinin en büyük depremlerinden biri olarak anılan bu afette altı binden fazla bina yıkıldı, binlerce ev ise ağır hasar aldı. Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde meydana gelen bu depremde 176 kişi hayatını kaybetti, 520’den fazla kişi ise yaralandı. Depremin büyüklüğünün fazla olması nedeniyle artçılarda büyük boyutlarda yaşandı. Deprem gece saatlerinde meydana geldiği için birçok insan uykuda yakalanmış, bu durum can kayıplarının artmasına neden oldu. Bu depremin en trajik yanı ise, Çeltiksuyu Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’nun (YİBO) çökmesi oldu. Bu depremde 84 öğrenci enkaz altında kaldı, 39 öğrenci ise maalesef kurtarılamadı.

BİNGÖL, HANGİ FAY HATLARINDA YER ALIYOR?

Bingöl, Doğu Anadolu Fayı (DAF) üzerinde yer alıyor. Doğu Anadolu Fayı, Türkiye’nin en aktif faylarından biri olarak biliniyor. 1971 ve 2003 yıllarında meydana gelen depremler, bu fay üzerinde meydana geldi ve can kayıplarına neden oldu. 

  • Doğu Anadolu Fayı (DAF): Türkiye'nin en aktif fay hatlarından biri olup, Bingöl’de büyük depremler üretme potansiyeline sahiptir.
  • Kuzey Anadolu Fayı (KAF): Bingöl’ün Karlıova ilçesi, Kuzey Anadolu Fayı’nın doğusunda yer alıyor. Bu bölge, Türkiye’nin en riskli deprem bölgelerinden biri. 
  • Bingöl – Yedisu Segmenti: Yedisu Fayı, Kuzey Anadolu Fayı’nın en tehlikeli ve deprem üretme riski en fazla olan segmentlerinden biridir. Tarihi kayıtlara bakıldığında, bu segmentin 250 yıldan uzun bir süredir kırılmadığı biliniyor. Bu bölgede büyük bir depremin yaşanacağı öngörülüyor. 

16 Şubat 2025 tarihinde Bingöl’ün Yedisu ilçesinde saat 02.24 sıralarında büyüklüğü 4.8, derinliği ise 12 bin 719 metre olan bir deprem meydana geldi. Bu deprem, bölgede büyük bir endişeye ve paniğe neden olurken, uzmanlardan ise Bingöl depremi konusunda açıklamalar geldi. 

12 ŞUBAT BİNGÖL 4,8 DEPREMİ ENDİŞEYE NEDEN OLDU!

16 Şubat 2025 tarihinde Bingöl’ün Yedisu ilçesinde saat 02.24 sıralarında büyüklüğü 4.8, derinliği ise 12 bin 719 metre olan bir deprem meydana geldi. Bu deprem, bölgede büyük bir endişeye ve paniğe neden oldu.

Deprem Uzmanı ve Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından kritik bölgeyi gösteren bir harita paylaşarak uyarıda bulundu. Görür, "Dinarbey-Yedisu/Bingöl’de 4,9 deprem oldu. Büyük deprem beklediğimiz yer. Deprem KAF üzerinde. Hem KAF hem de NAF tarafında yüklenen bir bölge. Deprem dirençli kentler çalışmaları hızlanmalıdır" dedi.

Bu bölgede meydana gelebilecek depremlere ilişkin konuşan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, ''4.8 büyüklüğündeki bu deprem Yedisu ilçesine yakın olmasına rağmen ayrı bir segmentte, Elmalı segmenti üzerinde. Beklenen büyük depremin olduğu yere yakın fakat aynı yerde değil. Bu bakımdan ayrı değerlendirilmesi gerekir. Burası Doğu Anadolu ile Kuzey Anadolu Fayı’nın kavşak noktası olduğu için depremler bizi şaşırtmaz'' ifadesinde bulundu. 

BİNGÖL'DE 7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM BEKLENİYOR

6 Şubat Kahramanmaraş depremlerini önceden tahmin eden ve buralarda önlem alınması gerektiğine değinen Naci Görür, Kahramanmaraş depremlerinin ardından dikkat çeken bir açıklamada bulundu. Buradaki depremin enerjisini boşalttığını ve önümüzdeki yıllarda enerjinin Bingöl’e doğru ilerlediğini belirten Görür, Bingöl’ü işaret etti. Olası deprem için Erzincan-Bingöl-Karlıova bölgesini işaret eden Görür, ''Bu fay eğer deprem üretirse 7,4’e kadar deprem çıkabilir. Bu fay, Tunceli’ye fazla uzak değil. Tunceli’ye yakın, Tunceli, hemen bu fayın güneyinde'' dedi.

Bingöl’ün Türkiye’nin en büyük fay hatlarının kesişim noktasında yer aldığını belirten Prof. Dr. Naci Görür, burada gerçekleşecek olası bir depremin Doğu Anadolu’nun geniş bir kesiminde hissedileceğine dikkat çekti.

BİNGÖL'DE DEPREM AN MESLESİ

Bingöl’ün Karlıova ilçesinin deprem riski olduğuna değinen Ahmet Ercan, "Doğu Anadolu Kırığı boyunca gerilme hızı KD'ya Bingöl- Karlıova'ya doğru gittikçe artıyor. Türkiye'de, depreme en duyarlı yer burasıdır. Yapılaşma kayalık yerlerde, M8,0'e dayanacak güçte yapılmalıdır. Gökdere, Ilıca, Karlıova'ya dikkat'' dedi.

Deprem uzmanlarına göre, Karlıova-Yedisu segmenti üzerinde uzun süredir büyük bir kırılma yaşanmadı. Uzmanlar, bu segmentin büyük bir enerji biriktirdiğini ve önümüzdeki yıllarda 7.0 büyüklüğüne ulaşabilecek bir deprem üretme potansiyeline sahip olduğunu belirtiyor.

Kaynak: Milliyet, Bingöl Güncel TV, TGRT Haber, Cumhuriyet.com, BBC