"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2499 %0.09
37,0970 %0.2
2.309.458 %-1.315
3.011,64 0,65
Ara
İşçi Haber Gündem BM'den çağrı: Ayşenur Eygi'nin ölümü için bağımsız soruşturma istendi

BM'den çağrı: Ayşenur Eygi'nin ölümü için bağımsız soruşturma istendi

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Ofisi Sözcüsü Ravina Shamdasani, ABD ve Türk vatandaşı sivil toplum gönüllüsü Ayşenur Ezgi Eygi'nin Batı Şeria'da İsrail askerleri tarafından öldürülmesine ilişkin bağımsız bir soruşturma yapılması çağrısında bulundu.

Shamdasani, 6 Eylül’de yapılan açıklamada, Eygi'nin Batı Şeria'da barışçıl bir protesto sırasında başından vurularak hayatını kaybettiğini belirtti.

Shamdasani, BM İnsan Hakları Ofisi’nin 26 yaşındaki Eygi’nin Batı Şeria'daki protesto sırasında İsrail güçleri tarafından vurulduğuna dair bilgiyi doğruladığını ifade etti. “(Eygi) İsrail güçlerine yakın bir tehdit oluşturmuyordu. Eygi, Batı Şeria'da barışçıl protestoculara ve diğer Filistinlilere karşı sistematik bir şekilde ölümcül güç kullanımının sembolüdür.” dedi.

Sözcü, Eygi’nin ölümünün yanı sıra, 6 Eylül'de İsrailli askerler tarafından öldürülen 13 yaşındaki Filistinli kızı da anımsatarak, “Onun (Eygi) öldürülmesi ve Batı Şeria'daki tüm hukuka aykırı öldürme eylemleri hakkında bağımsız bir soruşturma yapılması gerekiyor.” şeklinde konuştu. Shamdasani, Batı Şeria'da barışçıl protestolar sırasında veya ölümcül güç kullanımını gerektirmeyen durumlarda yaşanan birçok ölüm olayına dikkat çekti.

Eygi'nin ölümüyle ilgili olarak Shamdasani, bu olayın tekil bir durum olmadığını vurguladı ve “İsrail'in bu cinayetleri (Eygi'nin ölümü) ve diğer hukuka aykırı cinayetleri araştırması gerektiğinde ısrar ediyoruz. İsrail tarafından güvenilir bir soruşturma yapılmaması durumunda, Filistin topraklarında yaşanmasına izin verilen ihlaller konusunda bağımsız bir uluslararası soruşturma yapılması konusunda ısrarcı olacağız.” dedi.

Shamdasani, Eygi’nin öldürülmesinin öfke ve üzüntü yarattığını belirterek, “Sanırım hepimiz Filistinlilerin haklarını barışçıl bir şekilde savunan, Batı Şeria'daki yerleşimci şiddetine ve yasa dışı yerleşimlere barışçıl bir şekilde karşı çıkan bu genç kadının öldürülmesiyle ilgili öfke, kızgınlık ve üzüntü duygularını paylaşıyoruz.” ifadelerini kullandı. Ayrıca, İsrail’in bu tür saldırılarının durması gerektiğini ve kabul edilemeyeceğini vurgulayarak, “Eygi'nin öldürülmesiyle ilgili yaşanan öfke patlamasının devam etmesi gerektiğini” söyledi.

Son olarak, Shamdasani, “Uluslararası toplum, İsrail'in bu tür eylemlerinin bir daha asla gerçekleşmemesini sağlamak ve bunları soruşturmak için baskı yapmayı sürdürmeli.” görüşünü dile getirdi.

NE OLMUŞTU?

Ayşenur Ezgi Eygi, Filistinlilerin haklarını destekleyen Uluslararası Dayanışma Hareketi (ISM) gönüllüsü olarak aktifti. 6 Eylül'de Batı Şeria'da yapılan barışçıl gösteride İsrail askerleri tarafından başından vurularak ağır yaralandı. Filistin hastanesine kaldırılan Eygi, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Washington Üniversitesi'nde psikoloji ve Orta Doğu dillerinde çift dal yapan Eygi, Filistin topraklarının İsrail tarafından işgaline karşı barışçıl yöntemlerle destek veriyordu. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *