"Haberin İşçisi"
İstanbul
Hafif yağmur
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
37,9468 %-0.01
42,0364 %1.87
3.796,84 % -0,78
3.128.495 %-4.597
İşçi Haber Gündem Boğaziçi Üniversitesi’nden Esra Mungan’a 5 yıl kampüs yasağı

Boğaziçi Üniversitesi’nden Esra Mungan’a 5 yıl kampüs yasağı

Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, eski akademisyenlerinden Doç. Dr. Esra Mungan’a kampüse 5 yıl süreyle giriş yasağı koydu. Mungan, bu karara tepki göstererek akademik özgürlüğün baskı altına alındığını belirtti. Peki, bu yasağın arkasında ne var? İşte detaylar...

Okunma Süresi: 2 dk

Boğaziçi Üniversitesi kayyum yönetimi, eski akademisyenlerinden Doç. Dr. Esra Mungan hakkında bir karar aldı. Mungan, ocak ayında üniversiteden emekli olmasına rağmen, 27 Mart 2025 tarihinde Güney Kampüs’te öğrencilerle buluştuğu gerekçesiyle kampüse giriş yasağı ile karşılaştı. Resmi yazıda, Mungan’ın 5 yıl süreyle kampüse girişinin yasaklandığı belirtildi.

Esra Mungan: Bedenimizi ve Fikirlerimizi Pasifize Edemezler

Mungan, Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşanan akademik özgürlük ihlalleri ve baskılara karşı güçlü bir duruş sergileyerek, kararın "gülünç" olduğunu belirtti. Emekli olduktan sonra üniversiteden ayrılma kararı aldığını söyleyen Mungan, bu kararı şu şekilde değerlendirdi:

“Artık orada yaratıcı bir şeyler yapamayacağımızı fark ettim. Akademik üretimin mümkün olmadığı bir ortamda kalmanın anlamı yoktu. Ama bilim ve özgür düşünce dışarıda da var.”

Mungan, öğrencileriyle dayanışmanın önemini vurgularken, kampüse geri dönme kararını öğrencilerinin talebi doğrultusunda aldığını ve bu kararın özgür düşünceyi savunma adına olduğunu söyledi.

Mungan, kampüs yasağıyla ilgili şunları söyledi:
“Bu tamamen anlamsız bir yasak çünkü ortada pasifize edilecek bir kart yok. Emekli olduktan sonra akademik kimlik kartımı aldılar ve yerine yeni bir kart verilmedi. Boğaziçi mezunuyum ama mezun kartı için başvurmadım. Bu durum, kayyum yönetiminin acziyetini gösteriyor.”

Esra Mungan, Boğaziçi Üniversitesi yönetiminin “pasifize edilmiş” bir kart üzerinden kendisine yönelik bir yasak getirmesini trajikomik olarak nitelendirerek, bu kararın bir hukuki dayanağının olmadığını belirtti.

Mungan, akademinin artık dışarıda özgür bir şekilde yaşatıldığını vurguladı ve alternatif akademi girişimlerini örnek gösterdi:

“Üniversiteleri hapishanelere çevirdiler, ama bilim, düşünce ve akademik üretim dört duvar arasına hapsedilemez. Göçebe Düşünce Derneği, Foça Bilim Köyü, Ali Nesin Matematik Köyü gibi birçok oluşum, akademiyi dışarıya taşıyarak özgür düşünceyi yaşatmaya devam ediyor.”

Mungan, öğrencileriyle dayanışmayı sürdürerek, bu tür yasakların ve baskıların kendilerini yıldırmayacağını ve bilim üretmeye devam edeceklerini söyledi.