Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, engelli bireylerin istihdama katılımını artırmaya yönelik önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Işıkhan, engelli çalıştırma yükümlülüğünün iş kanununda yer aldığını belirterek, bu yükümlülüğün denetimini aylık işgücü çizelgeleri aracılığıyla gerçekleştirdiklerini ifade etti. Ayrıca, engelli bireylerin istihdama katılımını kolaylaştırmak amacıyla yeni bir yazılım geliştirildiğini ve çalışan bildirim sisteminin hayata geçirileceğini duyurdu.
İş gücü piyasasında daha kapsayıcı bir yapı oluşturmak için çeşitli adımlar attıklarını vurgulayan Bakan Işıkhan, "Kadınların, gençlerin ve engelli bireylerin iş hayatına katılımı, hem bireysel yaşam kalitelerini artırmakta hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır" dedi.
Bakan Işıkhan, bu yıl kadın iş gücüne katılma oranının önemli bir artış gösterdiğini, kadın istihdam oranının ise yüzde 32,5’e ulaştığını belirtti. Ayrıca, engelli bireylerin çalışma hayatına katılımının ekonomik ve sosyal açıdan önemli olduğunun altını çizerek, 2002 yılından bu yana İŞKUR aracılığıyla 505 bin 403 engelli vatandaşın işe yerleşmesini sağladıklarını belirtti.
Bakanlık olarak engellilere yönelik mesleki eğitim projelerini desteklediklerini ifade eden Işıkhan, engelli çalıştırma yükümlülüğüne ilişkin denetim sistemini geliştirdiklerini ve işverenlerin engelli çalıştırma yükümlülüklerini otomatik olarak tespit edebileceği bir yazılım üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Ayrıca, kadınların ve engelli bireylerin iş gücüne katılımını artıracak yeni protokoller imzalandığını belirtti.
Bakan Işıkhan, bu adımların sadece devlet politikası değil, aynı zamanda toplumun geleceğine yapılan önemli bir yatırım olduğunu vurguladı ve kadınlar ile engelli bireyler için oluşturulacak fırsatların toplumun tamamını zenginleştireceğine olan inancını dile getirdi.