Dünyanın en iyileri arasında yer alan ve 'dahilerin' üniversitesi olarak anılan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) profesörlük yapan Türk Bilim Kadını Canan Dağdeviren, meme kanserine karşı geliştirdiği giyilebilir ultrason cihazı ile adından sıkça bahsettiren Canan Dağdeviren'in hayatı ve kariyeri merak edilmeye başlandı. Peki, Canan Dağdeviren kimdir?
CANAN DAĞDEVİREN KİMDİR?
Dünyaca ünlü bilim insanı Canan Dağdeviren, 1985 yılında İstanbul’da doğdu. Aslen Sivaslı olan Dağdeviren, ilk ve ortaöğrenimini Kocaeli’de tamamladı. 2007 yılında Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünden mezun olan Dağdeviren, 2009’da Sabancı Üniversitesi’nde Malzeme Bilimi ve Mühendisliği yüksek lisansını tamamladı.
Aynı yıl Fulbright bursunu kazandı ve Amerika Birleşik Devletleri’ne giderek Illinois Üniversitesi’nde doktoraya başladı. Doktora sürecinde esnek, giyilebilir ve deri üzerine uygulanabilen elektronik cihazlar üzerine yoğunlaştı.
Dünyanın en iyileri arasında yer alan ve 'dahilerin' üniversitesi olarak anılan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) profesörlük yapan Türk Bilim Kadını Canan Dağdeviren, meme kanserine karşı devrim yaratan icadını uzaya gönderdi. Dağdeviren, tamamı kadından oluşan uzay ekibinin yer aldığı araca koyduğu icadının yanına da Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün fotoğrafını koydu.

CANAN DAĞDEVİREN'İN İCATLARI NELER?
1. Giyilebilir Kalp Pili (PZT MEH)
Dağdeviren'in en dikkat çekici icatlarından biri, kalp, akciğer ve diyafram hareketlerinden elektrik enerjisi üretebilen, esnek ve ultra ince bir piezoelektrik cihazdır. Bu cihaz, insan vücuduyla uyumlu plastik bir yüzeye entegre edilerek, organların hareketini sınırlamadan enerji üretimini mümkün kılar. Cihazın geliştirilmesinde, dedesinin 28 yaşında kalp yetmezliği nedeniyle vefat etmesi önemli bir motivasyon kaynağı olmuştur .
2. Cilt Kanseri Teşhis Cihazı
Dağdeviren, cilt kanserini tespit etmeye yönelik, insan tenine yapıştırılabilen bir cihaz geliştirmiştir. Bu cihaz, 10 saniyeden kısa sürede acısız bir şekilde cilt kanseri teşhisi yapabilir. Ayrıca, kan basıncı ve kan profili ölçümlerinde de kullanılabilir
3. Giyilebilir Ultrason Meme Yaması (cUSBr-Patch)
Dağdeviren'in son projelerinden biri, meme dokusunun derinlemesine taranması ve görüntülenmesi için geliştirilen giyilebilir bir ultrason yamasıdır. Bu cihaz, özellikle meme kanserinin erken teşhisi için tasarlanmıştır ve doğrudan cilde yapıştırılarak geniş alanların taranmasını sağlar. Cihaz, doğadan ilham alınarak bal peteği şeklinde tasarlanmış ve bir boyutlu faz dizili transdüser ile birleştirilmiştir. Bu sayede, büyük alanlarda derin doku taraması ve çok açılı meme görüntüleme yeteneği sunar .