"Haberin İşçisi"
İstanbul
Parçalı bulutlu
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,4292 %0.2
43,8350 %-0.02
4.100,03 % -0,72
3.625.000 %0.924
İşçi Haber Gündem Çankırı'daki yarım asırlık terzi çıraksız kaldı: Biz gidersek bu meslek ölür

Çankırı'daki yarım asırlık terzi çıraksız kaldı: Biz gidersek bu meslek ölür

Çankırı’da 59 yıldır terzilik yapan 70 yaşındaki Arif Bayrak, mesleğini devredecek kimse bulamıyor. "15 yıldır çırak arıyorum ama kimse gelmiyor" diyen usta terzi, zanaatın yok olmasından endişeli.

Okunma Süresi: 2 dk

Çankırı’da yaşayan 70 yaşındaki Arif Bayrak, henüz 12 yaşındayken başladığı terzilik mesleğini tam 59 yıldır sürdürüyor. Küçük yaşlarda Beyoğlu’nda çırak olarak başladığı meslekte ustalaşan Bayrak, daha sonra memleketi Çankırı’da kendi terzi dükkânını açtı. Ancak yıllar içinde hem meslek hem de ustalar birer birer yok olmaya başladı. Bayrak, bu durumu “Biz gidersek, bu meslek yürüyemez. Ölür.” sözleriyle vurguladı.

Arif Bayrak: 15 Yıldır Bir Çırak Bulamıyorum

Zanaatına olan bağlılığına rağmen en büyük sıkıntısının çırak bulamamak olduğunu söyleyen Bayrak, artık mesleği devredecek kimsenin olmamasından yakınıyor, “Bu meslek kolay değil, bir usta yetişmesi en az 8 yıl sürer. 15 senedir işin inceliklerini öğretecek bir çırak bulamıyorum.” diyerek mesleğine olan ilgisizliği aktardı.

Bir zamanlar 10 kişiyle çalışan dükkânında bugün sadece iki kalfasıyla işlerini yürüttüğünü belirten usta terzi, acil olarak bir ceket ustasına ihtiyaç duyduklarını belirtiyor. Yeni usta yetişmemesi nedeniyle işleri ağırdan almak zorunda kaldıklarını dile getiren Bayrak, “Usta olsa Ankara gibi büyük şehirlerde bile şube açarız” diyor.

Modern tüketim alışkanlıklarının da etkisiyle insanlar artık kıyafetlerini tamir ettirmek yerine yenisini almayı tercih ediyor. Bu da zanaatkarların müşteri kitlesini daraltıyor. Bayrak, "Herkes okuyor ama kimse zanaat öğrenmiyor. Sanatkar yetişmiyor" diyerek mesleklerin yok oluşuna dikkat çekiyor.

 

 

Kaynak: İHA