Son günlerde Ege Denizi ve Yunanistan'da meydana gelen art arda depremler nedeniyle vatandaşlarda deprem korkusu ve paniği oluştu. Her saat başı meydana gelen depremlerin büyük bir faciaya neden olabilme ihtimalini araştıran vatandaşlara, Prof Dr. Celal Şengör'den dikkat çeken bir açıklama geldi. Muğla Büyükşehir Belediyesinin davetlisi olarak Muğla'ya gelen Prof. Dr. Celal Şengör, Ege Denizi merkezli depremlere ilişkin açıklamalarda bulundu.
ŞENGÖR: ORADAKİ YANARDAĞ AKTİF ZATEN
Ege Denizi ve Yunanistan'da meydana gelen depremlere ilişkin konuşan Şengör, "Depremlerin ne tür deprem olduğu, derinliklerini öğrendim, 7 kilometre imiş. Yani burada normal bir derinlik, beklenilen bir şey. Ama depremler ne tür depremler? Bir de tam olarak nerede kümeleniyorlar? Vallahi oradaki yanardağ aktif zaten. Yalnız orası patlarsa hepimize Allah'a ısmarladık. Depremlerin türleri ne? Onu görebilmeyi çok isterim. Onun fay çözümlerini bizimkiler yaparlar herhalde. Ondan zamanında almak lazım'' açıklamasında bulundu.
İstanbul'da olası depremlere ilişkin konuşan Celal Şengör, ‘’ Şimdiden bir şey söylemek mümkün değil. Şimdi söylenebilecek bir şey var. Harita üzerinde nasıl görünüyor bunlar? Buradaki fayların her biri normal fay. Bunların hepsi tsunami yapar. Çünkü tsunaminin olabilmesi için deniz tabanında yer değişimi olması lazım. Topograf yanı değişmesi lazım. Mesela İstanbul öyle değil. İstanbul'daki fay, yan yana fay. Orada tsunami tehlikesi ancak yer kayması olursa olur. Ama bir yer kayması olduğu zaman da orada 7 metreye kadar olabiliyor yani" diye konuştu.