Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında gerçekleştirilen AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sonrası basın mensuplarına önemli açıklamalarda bulundu. Toplantıda, yargı reformu çalışmalarına dair güncel gelişmeler üzerinde duruldu.
CEZASIZLIK ALGISININ ORTADAN KALDIRILMASI
Bakan Tunç, toplumda cezasızlık algısını ortadan kaldırmaya yönelik önemli adımlar attıklarını ifade etti. Suç ve suçla mücadele konularında yargı teşkilatının ihtiyaçlarını giderecek yeni mevzuat çalışmalarının gündemde olduğunu vurguladı. Özellikle suç şebekeleriyle mücadelede yargı ve kolluk kuvvetlerinin iş birliğinin önemine dikkat çekti.
YARGI REFORMU STRATEJİ BELGESİ
Tunç, Yargı Reformu Strateji Belgesi çerçevesinde çeşitli öneriler sunacaklarını belirtti. Güvenilir, gecikmeyen ve öngörülebilir bir adalet sisteminin kurulması yönünde yürütülen çalışmaların devam ettiğini kaydetti. Bakan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 2024 ve 2028 yıllarını kapsayan Yargı Reformu Strateji Belgesi'ni birkaç gün içinde kamuoyuyla paylaşacağını açıkladı.
CEZA ADALETİ SİSTEMİNDE YENİ DÜZENLEMELER
Bakan Tunç, ceza adaleti sisteminin etkinliğini artırmaya yönelik hedefler belirlediklerini vurguladı. Bu bağlamda, koşullu salıverme, denetimli serbestlik ve iyi hal uygulamaları gibi konularda önemli düzenlemelerin yapılacağını ifade etti.
Tunç, geçmişteki üç yargı reformu belgesinin ardından dördüncü reform üzerinde çalışmaların sürdüğünü belirterek, daha önceki hedeflerden ulaşılamayanların da yeniden ele alınacağını kaydetti.
İYİ HAL İNDİMLERİ
Bakan, kamuoyunda tartışmalara yol açan iyi hal indirimi konusunun yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Ceza hukukçuları ve akademisyenlerle yapılacak görüşmelerle bu indirimlerin devam edip etmeyeceği hakkında bir karar alınacağını söyledi. Tunç, bazı suçlar için iyi hal indiriminin tepkilere yol açtığını ve bu durumun tekrar değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
TOPLUMUN GÜVENLİĞİ VE ÖNLEYİCİ TEDBİRLER
Adaletin amacının toplumu suçlardan korumak olduğunu belirten Tunç, suç işlenmesini önleyici tedbirlerin önemine değindi. Eğitici çalışmalar ve aile bilgilendirmeleri gibi stratejilerin yanı sıra, suç işlendikten sonra etkin soruşturmaların yapılması gerektiğini kaydetti.
YARGI SÜREÇLERİNDE HIZLANDIRMA
Uzun süren yargılamaların vatandaşlar tarafından sıkça şikayet edildiğini belirten Tunç, mahkeme süreçlerinin hızlandırılması gerektiğini ifade etti. Bilirkişi raporları gibi süreçlerin daha hızlı bir şekilde tamamlanmasının önemini vurguladı.
CEZAEVLERİ VE DOLULUK ORANI
Cezaevlerinin doluluk oranlarının, suçluların tutuklanmasında mazeret olamayacağını belirten Tunç, devletin gerekli tedbirleri alacağını söyledi. Ayrıca, cinsel suçlarla ilgili düzenlemelerin güncellenmesi gerektiğini de dile getirdi.
Bakan Tunç, Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin hukuk üstünlüğünü esas alarak hazırlanacağını ve toplumun adalet sistemine olan güveninin artırılmasını hedeflediklerini sözlerine ekledi. Bu süreçteki gelişmeleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kamuoyuyla paylaşacağı belirtildi.