"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2517 %-0.03
37,0413 %0.09
2.304.856 %-0.741
3.032,11 0,14
Ara
İşçi Haber Gündem CHP heyetinden mahkeme kararına sert tepki: Şimdilik hoşça kal adalet

CHP heyetinden mahkeme kararına sert tepki: Şimdilik hoşça kal adalet

Tahir Elçi duruşmasını takip eden CHP heyeti, Elçi’nin öldürüldüğü Dört Ayaklı Minare önünde yaptıkları açıklamayla karara tepki gösterdi.

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 28 Kasım 2015 tarihinde öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin cinayetine ilişkin açılan davanın karar duruşmasında, tutuksuz yargılanan 3 polis memuru beraat etti. Duruşmayı takip eden CHP heyeti, Elçi’nin öldürüldüğü Dört Ayaklı Minare önünde yaptıkları açıklamayla karara tepki gösterdi.

28 Kasım 2015'te Sur ilçesinde basın açıklaması yaparken güvenlik güçleri ile PKK’lı teröristler arasındaki kovalamaca ve silahlı çatışma sırasında vurularak öldürülen eski Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi cinayetiyle ilgili davanın karar duruşması yapıldı. Mahkeme, Elçi cinayetinde tutuksuz yargılanan 3 polis memuru hakkında beraat kararı verdi. Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan 11’inci ve son duruşmayı Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Ere, birçok ilin baro başkanları ve yüzlerce avukat takip etti. Duruşma sırasında mahkemeyi protesto eden avukatlar, salondan ayrıldı. Daha sonra Diyarbakır Adliyesi önünden Tahir Elçi’nin öldürüldüğü Dört Ayaklı Minare’ye bir yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe katılanlar arasında CHP Ankara Milletvekilleri Aliye Timisi Ersever ve Okan Konuralp, Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İzmir Milletvekilleri Sevda Erdan Kılıç ve Yüksek Taşkın, Muğla Milletvekili Cumhur Uzun ve Trabzon Milletvekili Sibel Suiçimez ile Tahir Elçi’nin eşi ve CHP İstanbul Milletvekili Türkan Elçi de yer aldı. Dört Ayaklı Minare önünde yapılan açıklamada, mahkemenin kararına tepki gösterildi.

"TAHİR ELÇİ’NİN MEDYA TARAFINDAN NASIL HEDEF GÖSTERİLDİĞİNİ BİLİYORUZ"

Açıklamada ilk sözü alan CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Tahir Elçi, barış istedi, savaş burada uzak olsun dedi. Tam bu cümlelerin ardından burada katledildi. Bir sürecin sonunda maalesef öldürüldü. O süreç de adım adım hazırlandı. Bundan siyasetin ve yargının büyük bir ortaklığı var. Bunların hiç birini unutmadık. Tahir Elçi’nin medya tarafından nasıl hedef gösterildiğini biliyoruz. Hedef gösterildikten tam bir ay sonra burada, hazırlanmış suikast şeklinde kendisini kaybettik. 4 yıl süren yargılamanın sonucunda mahkeme hazırlanan iddianameyi kabul edip, polisler hakkında beraat kararı verdi. Bu kararla birlikte 3 sanık beraat etmiş olabilir. Ama toplumun vicdanında Tahir Elçi’yi hedef gösterenler, Tahir Elçi’yi buradan İstanbul’a götüren yargı mensupları, bu soruşturmayı yürütenler, burada bu çatışma ortamını hazırlayanlar ve olay günü iki polisin yaşamına yitirmesine neden olanların tümü sorumludur” dedi.

"NASIL OLUR, MİLYONLARIN ÖNÜNDE İŞLENEN BİR CİNAYET GİZLİ KALABİLİR?"

Tanrıkulu’nun ardından söz alan Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, mahkemenin verdiği karara tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Bugün bu minarenin altında, ülkesinin değerlerinin korunması, ülkesindeki her türlü hukuksuzluğun ortadan kaldırılması ve insanlarımızın hukuka olan inancının tecilli etmesi için failli meçhul cinayetlerle adeta bir misyonercesine mücadele eden bir hukuk insanı Tahir Elçi’nin ne yazık ki katledildiği yerdeyiz. Bizim acı olan birlikte çalışma yaptığımız yılda bu olay gerçekleşti. Oysa o, toplumlar arasındaki barışın soyadında yer aldığı gibi tam bir elçisiydi. Yine ne yazık ki, ömrünü failli meçhullere adamış olan bir insan, bugün mahkemede verilen beraat kararlarıyla neredeyse yeni faili meçhulün konusu oldu. Aslında bu noktadaki cinayet herkesin gözünün önünde canlı yayınların yapıldığı bir ortamda gerçekleşmişti. Bugünkü kararı bir kelimeyle ifade etmek istesem, milyonların gözü önünde işlenen gizli cinayet demek isterim. Nasıl olur, milyonların önünde işlenen bir cinayet gizli kalabilir? Aslında kalmaması gereken, gizlilik istenilmediği şekilde, gizlenmesi mümkün olmayan bir cinayetin bugün mahkemece nasıl istenmediğini canlı şahitliğini yaptık.”

"KİMSE BİZDEN SUSMAMIZI BEKLEMESİN"

Trabzon Milletvekili Sibel Suiçimez, CHP olarak Tahir Elçi cinayetinin aydınlanması için mücadele edeceklerini belirterek, “Bu ülkede bütün mahkemelerde adalet, devletin temelidir yazar. Ama onun önünde oturan hakimler ve savcılar ise tam tersi kararlara imza atmaktan çekinmiyorlar. Bugün burada yaşadığımız adaletin katledilmesidir. Daha üzücü olan Türkiye Barolar Birliği, birçok kentin baro başkanı, avukatlar, siyasiler, hepimiz mahkeme salonuna geldiğimizde kararın böyle olacağını biliyorduk. Bu kabul edilemez. Hepimiz bugün beraat kararı verileceğini biliyorduk. Bu, bir ülkenin adaleti için gerçekten acınası bir durumdur. Cumhuriyet Halk Partisi olarak, bu olayın aydınlanmasının peşinden gideceğiz. Kimse bizden susmamızı beklemesin” diye konuştu.

"ADALETSİZLİĞE KARŞI SAVAŞACAĞIZ, VAZGEÇMEYECEĞİZ"

Anraka Milletvekili Okan Konuralp, Tahir Elçi cinayetinin aydınlatılmaması için her şey yapıldığına dikkat çekerek, şunları söyledi: “Suçluları koruma mekanizması bu davada tam anlamıyla çalıştı. Ve nihayetinde hayatını cezasızlıkla mücadeleye adayan Tahir Elçi cinayeti dosyası cezasızlıkla sonuçlandı. Üzgünüm. Ancak bu davanın vicdan sahibi tüm vatandaşlarımızca hükme bağlandığına inanıyorum; cinayetin tüm sorumlularının ortaya çıkartılacağı bir dönemin yakın bir gelecekte kurulacağına dair de umudumu kaybetmiyorum. Adaletsizliğe karşı savaşacağız; vazgeçmeyeceğiz. Şimdilik hoşça kal adalet.”

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *