CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Sürer, TBMM'de düzenlenen basın toplantısına katılarak hayvancılığın bitme noktasına geldiğini dle getirdi.
"Hayvancılıktaki vahim tablonun farkına varmıyolar"
Hayvancılık ve yem fiyatlarının artmasına ilişkin açıklamalar yapan Gürer, şu ifadelerde bulundu:
"Yetkilileri sürekli uyarmamıza rağmen hayvancılıktaki vahim tablonun farkına varmıyorlar. Bu nedenle de gebe hayvanların ve süt ineklerinin kesime göstermek için görselleri de paylaşıyorum.
Fotoğraflarda kesilen annesinin karnından canlı doğan buzağı ne yazık ki kenara atılıyor. Besici diyor ki, '20 tane daha hayvan ahırda bekliyor. Kalanları besleyebilmek için bu hayvanları kesime getirmek zorundayız. Bu hayvanın parasıyla diğer hayvanlara yem alacağım, besleyeceğim. Onun için bu hayvanı kestiriyorum. Bundan sağlayacağım gelirle diğer hayvanlara yem alacağım.'
Fotoğrafta annesinden doğan canlı buzağı daha sonra çöpe atılıyor. Farklı illerden çok sayıda benzer görüntüler bize ulaşıyor. Yetkilileri göreve davet ettim. Hayvan sayısında ciddi azalma var. Bir yerde et üretimi artmış, inek peyniri üretimi azalmış ise orada hayvan kesiminin arttığı anlaşılır” sözlerinin ardından mezbahalarda gebe süt ineklerinin kesildiğinin resmedildiği fotoğrafları gazetecilere gösterdi.
"Yem fiyatlarındaki önlemeyen bu artış hayvancılık yapanları ciddi anlamda zorluyor"
Gürer, açıklamasında şunları söyledi:
"Aracı 7 liradan aldığı sütü 7 buçuk liradan satıyor. Yeni referans fiyatı üreticinin eline henüz geçmeden süt yemine 4 kez zam geldi. Şu anda 50 kg'lık süt yemi 340 lira ila 380 lira arasında değişiyor.
Samanda ise bu yıl fiyat durmuyor; 2 bin lirayı geçiyor. Geçen yıl pancar üreticisi pancarın tonunun şeker fabrikalarına 420 liradan sattı, bu yıl çiftçi pancarın küspesini fabrikalardan 1100 liraya satın alıyor. Yoncanın tonu 4 bin lira. Yem fiyatlarındaki önlemeyen bu artış hayvancılık yapanları ciddi anlamda zorluyor.
Gittiğim bölgelerde çoğu ahır boşalmış, 10-20 hayvan varlığı olan küçük aile tipi işletmeler de hayvancılığı bıraktığı için işletme sahipleri artık tereyağını, sütü, şehirden alıyor”