"Haberin İşçisi"
İstanbul
Parçalı bulutlu
11°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,2552 %0.34
43,8333 %0.15
4.076,87 % 0,33
3.224.907 %-0.302
İşçi Haber Gündem CHP’li belediyeden İmamoğlu ailesine restoran kıyağı: Müze diye alındı, alkollü mekana dönüştü!

CHP’li belediyeden İmamoğlu ailesine restoran kıyağı: Müze diye alındı, alkollü mekana dönüştü!

CHP’li Edremit Belediyesi tarafından Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden tahsis edilen tarihi bir binanın, müze ya da sergi salonu yapılması amacıyla restore edileceği ifade edilmesine rağmen, lüks restorana dönüştürüldüğü iddia edildi. Alkollü eğlencelere ev sahipliği yaptığı belirtilen yapının sözleşmesi Vakıflar tarafından feshedildi. Ancak bina, halen tutuklu bulunan İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun babası Hasan İmamoğlu’na ait şirket tarafından kullanılmaya devam ediyor.

Okunma Süresi: 2 dk

İddialara göre, 1950 yılında tayfa damı (zeytin işçilerinin sezonluk konakladığı alan) olarak inşa edilen ve zamanla kültür varlığı olarak koruma altına alınan taş bina, Edremit Belediyesi tarafından restore edilip müze yapılmak üzere Vakıflar’dan tahsis edildi. Ancak 2016 yılında, söz konusu yapı, Hasan İmamoğlu’na ait şirkete aylık 250 TL kira karşılığında kiralandı.

Müzeden locaya: 1 milyon dolarlık dönüşüm

Restorasyon vaadiyle kiralanan yapı, İmamoğlu ailesine ait şirket tarafından 1 milyon dolar harcanarak dönüştürüldü. Müze ve sergi alanı olarak kullanılacağı söylenen bölümler, alkollü müşterilere yönelik loca alanlarına çevrildi. 2019 yılında yapılan denetimlerde, yapının amacına uygun kullanılmadığı tespit edildi. Bunun üzerine Vakıflar Genel Müdürlüğü, Edremit Belediyesi ile olan sözleşmeyi tek taraflı olarak feshetti.

İşgale rağmen aylık 50 bin TL ödeme

Sözleşmenin feshedilmesinin ardından, yapı yasal olarak Vakıflar'ın mülkiyetinde kalırken, işletmeci konumundaki şirket işgalci sayıldı. Vakıflar Genel Müdürlüğü, yapıdaki işgali kabul ederek şirketten aylık işgaliye bedeli almaya başladı. Son güncelleme ile bu bedelin 50 bin TL olduğu belirtildi.

Kamuoyunun dikkatini çeken yapının halen tahliye edilmemesi ise tartışmalara neden oldu. Binanın mevcut haliyle lüks bir restoran olarak faaliyet göstermesi, kültür varlıklarının ticari amaçlarla kullanılması konusunda soruları beraberinde getirdi.

Görüntülerde restoran, belgelerde kültür varlığı!

Söz konusu yapının havadan ve karadan çekilen görüntülerinde lüks bir restoran haline getirildiği görülüyor. Görüntülerde, kültürel dokunun çıkar amaçlı olarak dönüştürüldüğü ifade ediliyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan tahliye kararı çıkmadığı sürece, tarihi yapının mevcut kullanımı devam edecek.

İşletme yetkilileri ise binayı sadece dört taş duvar olarak devraldıklarını, yapının yeniden düzenlenmesi için 1 milyon dolar harcama yaptıklarını belirtti. İçki ruhsatlarının iptal edildiğini ve işletmenin şu anda alkolsüz restoran olarak faaliyet gösterdiğini ifade ettiler. Ayrıca, bölgede en yüksek işgaliye bedelini ödeyen işletme olduklarını da savundular.

Tarihi yapının tahliyesi için Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın talimat vermesi gerekiyor. Talimat gelmesi durumunda, jandarma ekiplerinin müdahalesiyle yapı boşaltılacak ve eski haline dönüştürülecek.

Kaynak: İHA