ÖZEL HABER - İLKNUR HAYLAZ
Aile kurma ve çocuk sahibi olma, sadece maddi destekle değil, eğitim, sağlık ve istihdam gibi temel hakların sağlanmasıyla mümkün olabilir. Bu tür yardımlar, geçici çözümler sadece. Gençler, düşük ücretler ve güvencesiz işlerle mücadele ediyor. Ücretlerin artırılması, iş güvencesi sağlanması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi, gençlerin daha iyi yaşam şartlarına sahip olmasını sağlar. Gençlerin sadece evlenip çocuk yapacak kadar maddi imkana sahip olmaları değil, aynı zamanda eğitime, sağlığa ve yaşam standartlarına da erişimlerinin sağlanması gerekiyor.
Ucuz ve erişilebilir konutlar, gençlerin ev kurmalarını kolaylaştırır. Bugün, yüksek kiralar ve ev fiyatları, evlenmeyi ve yaşam kurmayı imkansız hale getiriyor. Konut hakkı, iktidar tarafından sağlanmalı. İnsanca bir yaşam için temel ihtiyaçlar ücretsiz ya da en düşük maliyetle sunulmalıdır.
Evlilik Şartları Zor: 150 Bin Lira ile Düğün Yapmak Gerçekten Mümkün Mü?
2025 yılı içerisinde evlenecek olan 24 yaşındaki hemşire Ayşe, 150 bin liranın şu an evlenecek çiftler için yetersiz olduğunu belirtirken “Paranın yetersiz, bir de şartları zorlayıcı. Günümüzde zaten evlenmek yeterince zor değilmiş gibi bir de bu şartları sağlayıp o şekilde kampanyadan faydalanabiliyoruz. Zaten bu şartları karşılayan birisi düğün yapmayı düşünemez bile. 2 asgari ücretlinin evlenmesi bile başlı başına zor. Gerçekten vahim bir durum. Tabii asgari ücret maddesinin şart olmaktan çıkarılması gerekiyor. Ülkemizin doğurganlık ortalaması son 2 senede rekor düzeyde düşmüş durumda. Bunun en temel sebebi de insanların evlenmeye durumunun olmaması, ya da evli olanların çocuk bakacak kadar kazanamaması” diyor.
Ev Kurmak Zor: 150 Bin Lira Sadece Beyaz Eşyaya Yetiyor
İnşaat Mühendisi 24 yaşındaki Elif ise, yeni nişan yapan bir çift olduklarını, gelecekle alakalı yaptıkları planlarda ilk düşünmek zorunda kaldıkları konu ise masrafların olduğunu ifade ederken “İkimiz de çalışıyoruz ve ikimizin maaş toplamı tabii ki bu kredi için verilen şartı sağlamıyor. Ancak bu her şeyi rahatça yapabildiğimiz anlamına da gelmiyor. Asgarinin üzerinde kazançları olan iki insan olarak yeni bir hayat kurmak; bir ev kiralamak, beyaz eşyaları almak, mobilya, tül, perde kısacası sıfırdan evi kurmak gerçekten çok zor. Ev kiralamak diyorum çünkü almamız imkansız şu anda. Ve verileceği söylenen 150 bin lira bu masrafların arasında sadece bir kaleme yetebilecek bir tutar. Örneğin beyaz eşya aldıktan sonra geri kalan eşyalar için yeterli olmuyor. Ki bu kredi için sunulan şartlara sahip olan insanlar için bu durum çok daha zor. Bu yüzden bu yardım adı altında sunulan imkanın gerçek bir yardım olduğuna inanamıyorum. Çünkü bir de bunu geri ödemek zorundayız. Bence her şeyden önce keşke insanlar yardım edilecek duruma düşürülmese de yardım edilmesi de gerekmese” diye tepki gösteriyor.
Düğün Yapmak İmkansız: Fiyat Artışları ve Zorlaşan Koşullar
Ofis elemanı 27 yaşındaki Büşra ise 2025 yılının Mayıs ayında evlenecek olmasına rağmen gelecek zamlardan etkilenmemek için fazlasıyla kendilerine yüklendiklerini, 2024 ile 2025 arasındaki o bir günlük geçişin bile yeni evlenecek kişileri çok fazla etkilediğini söylerken, “2025 yılı nikah tarihini, 2024 yılında alamadım. İlgili nikah salonları tarafından 2024 yılında Aralık ayının son haftasında nikah tarihi alınamayacağı ve 2025 yılında 2 Ocak itibariyle alınabileceği iletildi. Neden sorusuna ise cevap yok. 2024 yılındaki nikah tarihi alma fiyatları yaklaşık 6 bin lira iken Ocak 2 itibariyle neredeyse yarı yarıya fiyat artışı olup 11 bin lira oldu” diyerek eş adayı ile düğün yapmamayı tercih ettiklerini, düğün masraflarını karşılayabilecek güçlerinin olmadığını ve olabildiğince fazla çalıştıklarını belirtiyor.
Bu sürecin çok stresli olduğunu, psikolojik olarak iyi bir birey olmadıklarını ifade ederken, “Eş adayım kuryedir. Gece gündüz çalışıyor. Ailesi emekli olduğu için kendisi çalışıp çabalayarak süreci sürdürüyor. Yağmurda çamurda soğuk hava demeden çalışmak zorunda. Çalışması da yetmiyor ve yetmediği için de sürekli bir kredi çekimi yapmak zorunda kalıyoruz. Çekilen kredilerin faiz oranları da zaten hat safhasında. Ben ise 5 yıldır aynı sektörde hizmet sağlıyorum. Çalıştığım sektörde devlet memurları ile çalışmaktayım. Yani aslında bir nevi maşayız. O kadar haksızlıklar o kadar yanlış yürütülen süreçler var ki… Şimdi 150 bin liradan bahsediliyor ama bu sadece bizim çektiğimiz kredinin faizini kapatmaya belki yetecek bir tutar” diyor.
Çevresindeki herkesin kendisine ‘mutlaka başvurmalısın’ diye bu haberi attığını söylerken onaylanmayacağını bile bile başvurduğunu, “5 yıldır aynı yerde çalışıyorum ve emeklerimin karşılığı asgari ücret tabi ki değil. Eş adayımda söylediğim gibi gece gündüz çalışarak asgari ücretin üzerinde belirsiz bir tutar alıyor. Biz de asgari ücretten fazla aldığımız için bu şartları karşılayamıyoruz. İnsanların yaşadıkları hayatı görmeyip bilmeyip uzaktan konuşmak kolaydır. Bu insanlar zamanında zam oranlarını beklediler. Herkes emeklerinin karşılığını almak istedi. Ama yine hüsrana uğradık. Birde işte sürekli dönen evlilik desteği, doğum desteği diye haberler var. Bu haberler sadece var. Çünkü neredeyse hiç kimse bu destek paketlerinin şartlarını sağlayamıyor. Biz insanların artık ne tahammülü kaldı ne de sabrı. Ben devletten destek parası değil insan yerine koyulmak ve sayılmak istiyorum. Değişen düşünceler fikirler istiyorum. Fikirler değişirse durumlar da değişir” diye ifade ediyor.