Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, tutuklu sanıklar Mehmet Aydın ve Fatih Aydın, SEGBİS aracılığıyla katıldı.
Duruşmada söz alan Mehmet Aydın, bilirkişi raporuna göre şirketlerinin mal varlığının tüm mağdurların taleplerini fazlasıyla karşılayabileceğini belirtti. Üç yıldır tutuklu olduğunu söyleyen Aydın, "Kendim teslim oldum. Tutuksuz yargılanma veya ev hapsine ayrılırsam mağdurların zararını gidermek istiyorum. Bilirkişi raporuna göre dolandırıcılık yapmadığım sabittir." dedi. Fatih Aydın ise önceki savunmalarını tekrar ettiğini dile getirerek tahliyesini istedi.
Mehmet Aydın'ın avukatı, müvekkilinin dolandırıcılık kastıyla hareket etmediğini savunarak, şirketlerin değerlerinin mahkemece tespit edilmesini talep etti. Mahkeme bu talebi reddederek, sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verdi ve dava dosyasını esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için savcılığa göndererek duruşmayı erteledi.
NE OLMUŞTU?
Kamuoyunda "Çiftlik Bank" olarak bilinen ve gelir getirme vaadiyle birçok kişiyi mağdur eden sistemin kurucusu Mehmet Aydın, Türkiye'nin talebi üzerine Brezilya tarafından sınır dışı edilmişti. "Tosuncuk" lakabıyla tanınan Aydın, 3 Temmuz 2021'de İstanbul Havalimanı'nda gözaltına alınmış ve 102 mağdurun şikayeti üzerine hakkında "suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "bilişim sistemleri banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık", "tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı" suçlarından soruşturma başlatılarak tutuklanmıştı.
Çiftlik Bank sistemine ilişkin soruşturma kapsamında, "Bankacılık Kanunu'na aykırılık", "suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama", "bilişim sistemleri, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık" ve "tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı" suçlarından firari olarak aranan Fatih Aydın, Temmuz 2021'de Uruguay'da yakalanmıştı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında iade talebinde bulunulmuş ve 2 Kasım 2021'de Türkiye'ye getirilen Fatih Aydın, hakimlikçe tutuklanmıştı.
Çiftlik Bank sistemine ilişkin hazırlanan 5 ayrı iddianamede, Mehmet Aydın ve Fatih Aydın hakkında "suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme", "bilişim sistemlerini araç olarak kullanmak suretiyle nitelikli dolandırıcılık" ve "ticari şirketlerin faaliyeti kapsamında nitelikli dolandırıcılık" suçlarından 4 bin 582 kişiyi mağdur ettikleri gerekçesiyle 25 bin 699 yıldan 85 bin 646 yıla kadar hapis cezası isteniyor. İddianamelerde, Aydın kardeşler dışında 18 sanık hakkında da benzer suçlardan hapis cezaları talep ediliyor. Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklara ilişkin yargılamayı birleştirme kararı almıştı. Önceki celselerde mağdurların zararının belirlenmesi için bilirkişi raporuna başvurulmuş ve raporda, bazı müştekilerin zararının bulunmadığı, 4 bin 414 müştekinin ise toplam 70 milyon 514 bin lira zarara uğradığı kaydedilmişti.