Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BTSO Ekonomiye Değer Katanlar 49'uncu ödül töreninde konuştu. Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
(HIT-30 programı) 5 ayda elektrikli araç, güneş hücresi gibi konularda büyüklüğü 7 milyar doları aşan yatırımları ülkemize kazandırma noktasına geldik.
(Yapay zeka teknolojileri) Ya hızlı davranıp süreci yakalayacak ya da ekonomide asimetrik bir güç çarpanından mahrum kalacağız. Yapay zeka sistemlerinin ülkemizde halen yeterince anlaşılmadığını düşünüyorum. Hükümet olarak bu yeni dünyaya Türkiye'yi hazırlamaya çalışıyoruz.
Suriye'de eski rejimin devrilmesinin üzerinden 3 hafta geçti bunlar meseleyi hala kavrayamadılar. ABD'de başkanlık seçimi sonrasında yeni bir yönetim şekilleniyor, yine muhalefet Türkiye'ye dair kurulan her müspet cümleye iç siyasetten yaklaşıyor. Tüm dünya Türkiye'nin artan etkisinin farkında fakat bunu bizim muhalefete bir türlü anlatamıyorlar. Bu tablo iktidar açısından avantajlı gibi gözükse de esasen sorunludur.
Biz 22 yıllık iktidarlarımız süresince Türkiye'nin krizlerini büyüyerek aşabileceğine inandık. Ekonomiden savunmaya, dış politikadan ticarete uzanan geniş alanda bu büyümeyi sağlayacak politikalar uyguladık. Biz özellikle ekonomide sabun köpüğü misali gelip geçici başarılarla avunmak istemiyoruz. Kısa vadeli hesaplar peşinde değiliz. Adımlarımızı sağlam atıyoruz.
14-28 Mayıs seçimleriyle ülkemiz sadece uçurumun kenarından dönmedi. Aynı zamanda her biri hazine değerinde 5 sene kazandı. Biz de bu 5 yılı en verimli şekilde değerlendirmek arzusundayız. Yerel seçimlerde muhalefetle popülist vaat yarışına girmedik. Belki bundan siyasi bedel ödedik ama milletimize bedel ödettirecek bir yanlışın içinde olmadık. Ekonomi programımıza güvenimiz tam. Yeni krizlere rağmen belirlediğimiz hedeflere önemli ölçüde ulaştık. Ülkemize uluslararası sermaye girişi hızlandı. Finansman koşullar iyileşti. Ülkemizin kredi risk primi ciddi düştü. İki defa not artırımı olan tek ülke biziz. 2025 yılı bütçesinde de gerçekçi adımlarla hareket ettik. Bu sene yatırımlar için 1 trilyon 569 milyar lira kaynak ayırdık.
ASGARİ ÜCRET MESAJI
Asgari ücret konusunda dolar bazında nereden nereye geldiğini il kongremizde anlattım. Vatandaşımızın her söylediğini başımızın üzerinde yeri var ama 22 yıl boyunca insanımızı enflasyona ezdirmeme sözümüzü yerine getirme noktasında gösterdiğimiz hassasiyet herkesin malumudur. Ücret artışlarını her zaman enflasyonun üzerinde tuttuk. 2002-2025 arası dönemde asgari ücrette reel artış yüzde 290 olmuştur. Son birkaç yılda ise 2022'de enflasyon yüzde 64.3 iken, asgari ücret yüzde 94.6 arttı. 2024'te enflasyon beklentisi yüzde 45 iken asgari ücret yüzde 49 arttı. 2025'te yine yıl sonu enflasyon beklentisinin üzerinde oranla asgari ücret 22 bin 104 lira olarak belirlendi. Bu rakam taban ücrettir. İşverenlerimiz çalışanlarına daha fazla ücret ödemek isterse buna hiç kimsenin itirazı olamaz.
KOSGEB İSTİHDAMI KORUMA PROGRAMI BAŞLIYOR
Yıllık 37 milyar dolar ihracatımız olan 1 milyon 200 binden fazla çalışana istihdam sağlayan konfeksiyon, tekstil, deri ve mobilya sektöründe rekabet gücünü sürdürmeyi istiyoruz. 2025 ocak ayında KOSGEB ile istihdamı koruma programı başlatıyoruz. Bu sektörlerde 2024'ün son aylarındaki istihdam düzeyini 2025'te de koruyan KOBİ'ye çalışan başına aylık 2500 liraya kadar destek ödemesi gerçekleştirmeyi planlıyoruz.