Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BRICS Zirvesi’nde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile saat 17.00’de bir araya gelecek. Zirve, Türkiye'nin BRICS üyeliği konusunu ve tahıl koridoru anlaşmasını gündeme taşıyacak. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Türkiye’nin NATO üyeliğinin, BRICS'e katılma yolunda bir engel teşkil etmediğini belirtti.
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte de Türkiye’nin BRICS’e katılımının tamamen Ankara'nın egemenlik hakkı olduğunu ifade etti. Bu gelişmelerin ışığında, Putin daha önce "BRICS'in kapıları Türkiye’ye açık" demiş ve bugün itibarıyla 30 ülkenin daha ekonomik bloğa katılmak istediğini açıklamıştı.
BRICS TAHIL BORSASI KURULUYOR
Putin, zirvenin açılışında BRICS tahıl borsası kurma önerisini duyurdu. Bu borsanın ilerleyen süreçte diğer büyük emtia ticaretine de entegre edilmesi planlanıyor. Putin, “BRICS ülkeleri dünyanın en büyük tahıl, bakliyat ve yağlı tohum üreticileri arasında yer alıyor. Bu nedenle tahıl borsası önerimizi sunduk,” dedi.
Rus lider, bu platformun gıda güvenliğini artıracağını, piyasalarda adil ve öngörülebilir fiyatlandırmayı sağlayacağını vurguladı. Ayrıca, değerli metaller ve elmas ticareti için ayrı bir platform kurulması olasılığı üzerinde durdu.
Putin, BRICS ülkeleri arasında yatırımları artıracak ve küresel ölçekte yatırımlar için de kullanılabilecek bir BRICS yatırım platformunun kurulacağını belirtti.
TÜRKİYE, BRICS İLE YENİ ORTAKLIKLAR PEŞİNDE
Avrupa Birliği üyeliği yolunda uzun yıllardır müzakereler yürüten Türkiye, yeni ekonomik ortaklık arayışına yöneliyor. Batı’nın izole ettiği ya da tarafsız ülkelerle ilişkilerini güçlendiren Türkiye, BRICS’e katılmak için resmî talebini iletti.
BRICS, tahıl ve maden ticareti alanında oluşturacağı birlik sayesinde Batı’ya güçlü bir alternatif sunma potansiyeline sahip. Üyeler arasında yeni bir para biriminin belirlenmesiyle dolar ve avro gibi güçlü para birimlerine karşı mücadele edilecek.
Ekonomik blok, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşuyor. 2024 başında ise İran, Birleşik Arap Emirlikleri, Etiyopya ve Mısır BRICS’e katıldı. Türkiye’nin askeri sanayisi ve teknoloji sektöründeki gelişimi, BRICS üyeleri tarafından Ankara’ya ilgi gösterilmesine yol açıyor. Aynı zamanda Türkiye de, tarım ve teknoloji alanlarında hızla büyüyen bu ülkelerle ortaklık kurmayı amaçlıyor.
İKİLİ GÖRÜŞMELER BAŞLADI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, BRICS Zirvesi'ne katılmak için bulunduğu Tataristan'da ikili görüşmelerine başladı. Erdoğan ilk olarak Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ile bir araya geldi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'a eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ile AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik de ziyarete eşlik ediyor.