Kahramanmaraş merkezli depremlerin büyük yarası ortada dururken Hatay'da da yaşanan şiddetli depremler, insanlardaki panik ve korku hislerini artırdı. Acı gelişmeler sonrası tedirginlik ve yaşam kaygısı insanların ruh halinde öne çıkmaya başladı.
Depremler sırasında enkaz altında binlerce kişi can verirken iletişim sağlamayı başaranlarsa kurtarma çalışmalarında olumlu sonuçlar alınmasını sağladı. Felaketin sıcaklığı sürerken depremin ilk günlerinde Türkiye'nin Twitter'ı yavaşlatması ise büyük tepki çekti.
DEPREM FELAKETİ SONRASI SOSYAL MEDYA NASIL KULLANILMALI?
Instagram, Facebook ve Twitter'ın önemi felaket sonrası da ortaya çıkarken paylaşımların nasıl olması gerektiği ayrı bir soru işareti olarak kendini gösterdi. Binlerce vatandaşımızın hayatını kaybettiği deprem felaketi sonrasında "normalleşme" kavramı çok sık kullanılır oldu. Ancak Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğu gerçeği ve yaşanan büyük felaketin sıcaklığı insanların hayatını da yakında etkiledi.
NORMALLEŞMEK MÜMKÜN MÜ?
Sosyal medya paylaşımlarında gündemden uzak çay-kahve-manzara paylaşımları için uygun bir zaman olmadığı ortadayken bu paylaşımlarda bulunanlara tepki geldi. "Hiçbir şey yokmuş gibi" yaşamanın zorluğu acı bir şekilde kendini belli ederken mutlu anların hoyratça dışarı yansıtılması şüpheli karşılandı.
DEPREM SONRASI SOSYAL MEDYA NASIL KULLANILMALI?
Deprem felaketinde pek çok insanımızın hayatını kaybetmesi, evinden ve yakınlarından olması yüreklerde ağrı olarak durmaya devam ederken sosyal medya platformları üzerinden pek çok yardım organizasyonu ve duyurusu da yapıldı. Fekatin ardından geçen zamanla "Hiçbir şey olmamış gibi" yaşamak daha da zorlaştı.
SOSYAL MEDYADA PAYLAŞIMLAR NASIL OLMALI?
İstanbul'un büyük bir deprem konusunda uyarıldığı bir ortamda artık bir felaketin daha yaşanmaması için idari tedbirlerin acilen alınması büyük önem kazandı. Sosyal medyada ise deprem görüntüleriyle hislerin incitilmesi yerine daha yapıcı paylaşımların uygun olacağı görüşü öne çıkıyor.
Acının yaşandığı coğrafyadan uzak olanların daha kolay düştüğü "neşeli" paylaşımlar hatası duyarlı sosyal medya kullanıcılarının tepkisine neden olabiliyor. Bu açıdan sosyal medyada çok fazla paylaşım yapmak yerine çevremizde bulunan depremzedelerin yardımına koşmak ya da benzer yardım-destek platformlarında faaliyette bulunmak daha çok önem kazanıyor.