Çukurova ilçesinde bulunan İhsan Bayram Apartmanı'nın C Blok’u, 6 Şubat depremlerinde çökmüş, enkaz altında kalan 82 kişi yaşamını yitirmiş, 6 kişi ise yaralanmıştı. Yıkıma ilişkin açılan davada, teknik uygulama sorumlusu ve inşaat mühendisi Ferit Işık ile müteahhit Celal Gül tutuklu olarak, dönemin Seyhan Belediyesi İmar Müdürü Alim Erdoğan ise tutuksuz olarak yargılanıyor. Sanıklar hakkında “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası isteniyor.
Mahkeme istemedi, oda rapor sundu
Müşteki avukat Nazan Akça Subaşı, 10 Ocak’ta görülen beşinci duruşmanın ardından, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne bağlı İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi tarafından hazırlanan ve dava dosyasına sunulan bir raporu öğrendi. Uzman mütalaası başlığıyla hazırlanan raporda, sanıklardan Ferit Işık için “sorumluluğu yoktur” değerlendirmesi yapıldı.
Hazırlanan raporda, İhsan Bayram Apartmanı C Blok’unun inşaatının ilk iki yılda yapılmadığı ve bu nedenle teknik uygulama sorumlusu Ferit Işık’ın sorumluluğunun bulunmadığı öne sürüldü. Raporun altında Oda Başkanı H.Ç. ile üyeler H.A, A.T. ve S.Y’nin imzalarının yer aldığı belirtildi.
“Yetkisiz ve mahkeme dışı raporla yargılamaya müdahale ettiler” iddiası
Avukat Subaşı, söz konusu raporun mahkeme tarafından talep edilmediğini ve bu durumun “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” kapsamında değerlendirilebileceğini ifade etti. Aynı zamanda raporu hazırlayan kişilerin Adana Bilirkişilik Bölge Kurulu listesinde yer almadığını, dolayısıyla bilirkişilik yetkilerine sahip olmadıklarını ileri sürdü.
Dava sürecinde savcılık talebiyle hazırlanan resmi bilirkişi raporunda binanın zemin etüdünde sorunlar olduğu ve sanıkların kusurlu bulunduğu bilgisine yer verildiğini belirten avukat Subaşı, “Binanın çürük yapıldığı, beton kullanılmadığı, demir donatıların yönetmeliklere uygun olmadığı net biçimde tespit edildi. Buna rağmen, hiçbir resmi bilirkişilik yetkisi bulunmayan bu kişiler kendi meslektaşlarını korumak adına gerçeği yansıtmayan bir rapor sundular” dedi.
Soruşturma başlatıldı
Müşteki avukatın yaptığı suç duyurusu üzerine, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Oda Başkanı H.Ç. ile raporda adı geçen üç üye hakkında “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs”, “gerçeğe aykırı bilirkişilik” ve “görevi kötüye kullanma” suçlamalarıyla soruşturma başlatıldığı bildirildi. Soruşturmanın ilerleyen günlerde kamu davasına dönüşüp dönüşmeyeceği merak ediliyor.
Kaynak: AA