Diyarbakır'da depreme karşı alınması gereken önlemleri tartışmak üzere bir araya gelen çeşitli kurum ve kuruluşlar, 'Depreme Dirençli Kentler Diyarbakır Çalıştayı' adı altında bir etkinlik düzenledi. Etkinliğe katılan Bilim Akademisi Kurucu Üyesi Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, deprem riskine karşı kentlerin nasıl güçlendirilebileceği konusunda bilgi ve öneriler paylaştı.
“İki tane deprem tehdidi var”
Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, “Kentlerimizi deprem dirençli hale dönüştürmeliyiz. Çünkü depremle mücadele etmek mümkün değildir. Depremi durduramayacağımıza göre ölelim mi? Eğer ölmeyeceksek, kentleri deprem dirençli yapacağız. Bu mümkün mü? Mümkün. Diyarbakır’ın iki tane tehdidi var. İki tane deprem tehdidi var. Çok ciddi. Biri Bitlis- Zagros sitürü, ikincisi Doğu Anadolu fay hattıdır”
"Türkiye’yi 10- 15 senede depreme hazırlarız"
“Belki de Türkiye’de Afet Bakanlığı’nın kurulması gerektiğini ilk defa veya ilk söyleyenlerden biriyim. Afet derken diğerlerini bir tarafa bırakıyorum. Özellikle depremi kastetmiştim. Eğer biz ciddi bir bakanlık kurarsak, liyakata dayalı onu kurumlandırırsak, ciddi bütçe verirsek ve anayasal bir yapısı olursa siyaset üstü bir bakanlıkla, Türkiye’yi 10- 15 senede depreme hazırlarız. Gerçekten bu ülkenin artık depremle baş etmenin zamanının geldiğinin büyük ihtimalle farkında olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.