"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2381 %0.05
37,0161 %-0.03
2.312.918 %0.381
3.022,67 1,02
Ara
İşçi Haber Gündem Devlet Bahçeli’nin Öcalan açıklamaları geniş yankı buldu: Siyasiler ne tepki verdi?

Devlet Bahçeli’nin Öcalan açıklamaları geniş yankı buldu: Siyasiler ne tepki verdi?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin terör örgütü lideri Abdullah Öcalan ile ilgili yaptığı açıklamalar siyasi arenada geniş yankı uyandırdı. Bahçeli’nin Öcalan için yaptığı Meclis çağrısı siyasileri ikiye böldü. Mansur Yavaş ve Ümit Özdağ’dan Bahçeli’ye sert tepkiler gelirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özgür Özel ve DEM Parti’den destek niteliğinde mesajlar geldi. İşte o açıklamalar…

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bugün partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada büyük yankı uyandıran açıklamalara imza attı. Bahçeli, "Şayet terörist başının tecridi kaldırılırsa gelsin TBMM'de DEM Parti grup toplantısında konuşsun" diyerek, Öcalan'a çağrıda bulundu.

"Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lağvedildiğini haykırsın," diyen Bahçeli, "Umut hakkının kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılması ve bundan yararlanmasının önü de ardına kadar açılsın" sözlerini dile getirdi.

Bahçeli’nin açıklamalarının ardından siyasilerden açıklamalar gecikmedi. İşte Bahçeli’nin konuşmasına gelen tepkiler ve yanıtlar…

 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: TARİHİ FIRSAT PENCERESİ

AK Parti Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP lideri Bahçeli’nin sözlerine istinaden "Türkiye'nin geleceğinde teröre yer olmadığını herkesin idrak etmesini bekliyoruz. Cumhur İttifakı tarafından açılan tarihi fırsat penceresinin kişisel hesaplara kurban edilmemesini ümit ediyoruz" dedi.

Terör sorununa ilişkin TBMM ve siyasi aktörler de olmak üzere bütün rol alıcılara seslenen Erdoğan, "Topyekun millet olarak, hep beraber terörün olmadığı Türkiye'yi inşa edelim istiyoruz" ifadelerini kullandı.

 

 

ÖZGÜR ÖZEL: KÜRTLERE TÜRKİYE CUMHURİYETİ DEVLETİNİN SAHİBİ OLMAYI TEKLİF EDİYORUM

"Hodri meydan" diyerek Bahçeli'nin Öcalan'a Meclis'e gelerek örgüte silah bırakma çağrısı yapması çağrısına dair konuşan CHP lideri Özel, "Ben de el yükseltiyorum, Kürtlere Türkiye Cumhuriyeti devletinin sahibi olmayı teklif ediyorum" ifadelerini dile getirdi.

Bahçeli'nin yaklaşımını da eleştiren Özel, bu tür girişimlerin toplumsal mutabakat olmadan sonuç vermeyeceğini belirtti.

"Görülüyor ki kapalı kapılar ardında birtakım müzakereler, yürütülüyor. TBMM'nin yetkisinde olan bir af, Bahçeli'nin kendi iradesiyle başka hiçbir şeye gerek olmadan 'Tecrit kaldırılsın, Öcalan Meclis'e gelsin. Ona yan salonda bir kürsü verelim, örgüte silah bırakma çağrısı yapsın'... 'Bütün sorunlar bitmiştir, başka bir şeye gerek yoktur' diyen bir dille karşı karşıyayız."

 

 

Terörün bitmesine ilişkin her türlü desteğe hazır olduklarını belirten Özel, "Türkiye'de bir daha şehit gelmeyecekse, bir daha kan akmayacaksa, anaların gözyaşı duracaksa, bu ülke bir ve beraber olacaksa, bunun için söylenen her söz ve söyleyen her aktör kıymetlidir. Kim ne söylüyorsa bütün geçmişten yaşadıklarımıza rağmen bu sözlere kıymet veriyoruz. Ve CHP olarak diyoruz ki; bu ülkede terörün bitmesine annelerin gözünün yaşının silinmesine biz tam destek vereceğiz" diye konuştu.

Özel, ancak Kürt sorununun çözümünün ancak TBMM çatısı altında, tüm partilerin ve toplumsal kesimlerin katılımıyla, şeffaf ve hesap verebilir bir süreçle mümkün olabileceğini vurguladı.

"Bu iş, sadece bir aktörün çağrısıyla değil, TBMM'de, tüm partilerin eşit şekilde yer aldığı bir süreçte çözülmelidir" diyen Özel, barışın gerçek anlamda sağlanabilmesi için tüm siyasi aktörlerin ve sivil toplum kuruluşlarının sürece dahil edilmesi gerektiğini savundu.

 

 

MANSUR YAVAŞ: MİLLET DE TARİH DE BUNU AFFETMEZ

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Bahçeli'nin Öcalan'a TBMM'ye gelerek konuşma yapması çağrısına tepki gösterdi.

Sosyal medya platformu X'te bir paylaşım yapan Yavaş, "Bu ülkede huzurun ve barışın hakim olması en büyük dileğimizdir. Ama bunun yolu terörist başının Gazi Meclisimiz çatısı altında konuşturulması asla değildir. Millet de tarih de bunu affetmez" ifadelerini kullandı.

 

 

DEM PARTİ: ONURLU BİR BARIŞ İÇİN İNİSİYATİF ALMAYA HAZIRIZ, TECRİT KALDIRILSIN

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, MHP lideri Bahçeli'nin 'Öcalan'a yaptığı çağrıya ilişkin, "Onurlu bir barış için inisiyatif almaya hazırız." dedi.

Hatimoğulları salı günü partisinin grup toplantısında, "AK Parti'nin dış politikası iflas etti. Kürt sorunun çözüm yolu bellidir. Ortadoğu ve Türkiye'de barışın muhatabı İmralı'da ağır tecrit altında bulunan sayın Abdullah Öcalan'dır. Kürt sorununun çözümü TBMM'dir. Parlamentoda ve siyasette muhatap DEM Parti'dir. Bir başlangıç olacaksa tecrit kaldırılmalı. Kürt sorununun çözümünde pusula demokratik müzakeredir. Onurlu barıştır" sözlerini dile getirdi.

 

ÜMİT ÖZDAĞ’DAN SERT AÇIKLAMALAR: GAZİ MECLİS'İMİZE VE CUMHURİYET'İMİZE HAKARETTİR 

MHP lideri Bahçeli'nin sözlerine bir tepki de Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'dan geldi.

X platformunda bir paylaşım yapan Özdağ, "Bahçeli, terörist başı Öcalan’ın TBMM’de DEM grubunda konuşmasını istedi. Allah böyle siyaseti kahretsin. Bir bebek katili terörist, İstiklal Harbi vermiş gazi TBMM’de DEM grubunda konuşacak. İnanır gibi değil" ifadelerine yer verdi.

Paylaşımının ardından Salı günü bir basın toplantısı düzenleyen Ümit Özdağ, MHP lideri Bahçeli ve CHP lideri Özel'e geniş kapsamlı bir yanıt verdi.

Özdağ, Bahçeli’nin bu açıklamasını "siyasal cinnet" olarak nitelendirdi ve bunun Türk milliyetçilerini hayal kırıklığına uğrattığını belirtti.

Özdağ, "Teröristbaşını Meclis'e çağırmak sadece kahraman gazilerimiz ve aziz şehitlerimize değil, büyük Türk milletine, Gazi Meclis'imize ve Cumhuriyet'imize hakarettir." dedi.

 

 

Özdağ açıklamasında, Bahçeli'nin bu sözlerinin terör örgütüyle mücadele eden Türk güvenlik güçlerinin moralini bozduğunu ifade etti. “793 kahraman askerimiz ve polisimiz hendek operasyonlarında şehit düşmüşken, böyle bir teklifin gündeme getirilmesi kabul edilemez” dedi.

Bahçeli'nin ifadelerini AK Parti ve CHP tarafından da desteklenmesini eleştirerek, Cumhur İttifakı ve CHP'yi "Öcalan ile el ele yürüyorlar" sözleriyle eleştirdi.

Özdağ, Bahçeli’nin teklifinin ardındaki motivasyonun açıklanması gerektiğini belirterek, “Öcalan’a TBMM’de konuşması için ne vaat ettiniz? Kürdistan kurulmasına mı, resmi dilin değiştirilmesine mi karar verdiniz?” sorularını yöneltti.

Özdağ, Abdullah Öcalan'ın PKK üzerinde artık fiili bir otoritesinin olmadığını belirterek, "Öcalan'ın ne demesini bekliyorsunuz? 'Hadi silahlarınızı gömün, barış yapalım' demesini mi istiyorsunuz? Siz önce Türk milletine itiraf edin, Öcalan'a bu konuşmayı yapması için ne verdiniz?" dedi.

Ayrıca, Bahçeli’nin bu adımını "terörle mücadelenin altını oymak" olarak niteledi ve “Bahçeli’nin yolu yıkım yoludur” dedi.

Özdağ, açıklamasının sonunda MHP ve AK Parti seçmenlerine seslenerek, Bahçeli ve Erdoğan’ın adımlarına karşı Zafer Partisi çatısı altında birleşme çağrısı yaptı. “Devletimizi ve milletimizi korumak için kararlı duruş sergileyeceğiz,” diyerek erken seçim talebinde bulundu.

Zafer Partisi olarak, Cumhuriyet'i ve devleti korumaya, oluşan tehditleri millete anlatmaya ve bunlara kararlılıkla karşı koymaya devam edeceklerini kaydeden Özdağ, Öcalan'a verilen tavizlere karşı çıktıklarını söyledi.

 

 

CHP'Lİ BAŞARIR’DAN ÜMİT ÖZDAĞ'A SERT TEPKİ: SİYASİ YAN KESİCİ, KÖTÜ NİYETLİ

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın CHP'ye yönelik açıklamalarına, "Bizim için Ümit Özdağ gibi dönemlik yaşayan siyasetçilerin söylediğinin hiçbir önemi yok." sözleriyle tepki gösterdi.

CHP’li Başarır, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Devlet Bahçeli'nin gündem yaratan sözlerinin ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in bir çerçeve çizdiğini belirtti.

Özel'in, "Bu ülkenin barışa, kardeşliğe ihtiyacı var. Artık askerlerimizin, evlatlarımızın şehit olmasını biz de istemiyoruz." dediğini ve bununla ilgili düşüncelerinin çerçevesini çizdiğini anlatan Başarır, şöyle dedi:

"Bahçeli, belli ki belli yerlerden gelen, kendisinin de belki inanmadığı düşünceleri açıkladı. Ama biz şunu söyledik, barış olacaksa, bu ülkeye huzur gelecekse, bunu yapanlar şeffaf olmalı. Bunu hukuk zemininde yapmalı. Türkiye'deki her sorunun çözüm yeri TBMM'dir. Toplumsal uzlaşı olmalı. Biz çözüm sürecinde de bunu söylemiştik. Çözüm sürecinin nereye geldiği belli. Bugün bazı siyasetçiler ki onlar siyasi yankesiciler, her fırsatı şova, fırsata dönüştürüp siyasi rant elde etmek isteyen Ümit Özdağ gibi tiplemeler bu konuyu saptırıyor. Öncelikle senin bu topraklarımızla ilgili endişen varsa; düne kadar elini öptüğün, peşinden koştuğun Devlet Bahçeli'ye gideceksin."

Başarır, CHP'nin kimseye toprak ya da devlet vermeyeceğini ifade ederek, "Genel Başkanı'mız, 'Biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni vadediyoruz, bir toprak vadediyoruz, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin Misakımilli sınırları içindeki topraklarında huzur, kardeşlik, barışı vadediyoruz' dedi. Ümit Özdağ ve onun gibi tiplerin bunu alıp, ne demek istediğini anlayacak kapasitesi olmasına rağmen, çevirip bambaşka noktaya getirmesini anlamakta güçlük çekiyoruz." ifadelerini kullandı.

Özel'in TBMM'deki grup toplantısında, çözüm yerinin Meclis olduğunu söylediğini anlatan Başarır, "Bizim için Ümit Özdağ gibi siyasi yan kesici, kötü niyetli, zamana mekana göre değişen, fırıl fırıl dönen ve dönemlik yaşayan siyasetçilerin söylediğinin hiçbir önemi yok. Umarım bu düşüncelerimizi alırlar, gelirler Meclis'te grubu olan olamayan partilerle tartışırlar, hukuku ortaya koyarlar, topluma bunu anlatırız, hiçbir sıkıntı olmaz. Eğer yapmazlarsa geçmişte yaşananlar gibi olur" değerlendirmesinde bulundu.

 

Kaynak: Euronews-AA

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *