"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Kapalı
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,6084 %0.18
36,6617 %0.04
3.176.395 %0.156
2.914,38 0,52
Ara
İşçi Haber Gündem Dünyada hapisteki gazeteci sayısında büyük rekor

Dünyada hapisteki gazeteci sayısında büyük rekor

Merkezi New York'ta bulunan Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) yayınladığı yıllık raporunda, 2021'de mesleki faaliyetleri yüzünden hapiste bulunan gazeteci sayısının rekor kırarak 293'e ulaştığını açıkladı.

Merkezi New York'ta bulunan Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) yayınladığı yıllık raporunda, 2021'de mesleki faaliyetleri yüzünden hapiste bulunan gazeteci sayısının rekor kırarak 293'e ulaştığını açıkladı.

CPJ'nin geçen seneki raporunda ikinci sırada bulunan Türkiye'nin ise altıncı sıraya gerilediği belirtildi. 40 yıldan beri gazetecilere karşı yapılan tehdit, sansür, şiddet, hapis ve cinayet vakalarını raporlayan komite, son altı yıldır hapisteki gazeteci sayısının artışta olduğunu kaydetti.

Bu sayının dörtte birinin Çin (50) ve Myanmar'da (26) bulunduğuna da dikkat çeken CPJ raporuna göre Mısır'da 25, Vietnam'da 23 ve Belarus'ta ise 19 gazeteci parmaklıklar arkasında.

Listeye Suudi Arabistan, İran, Türkiye, Rusya, Etiyopya ve Eritre'nin de eklenmesi ile sayısının rekor kırarak 293'e ulaştığına dikkat çeken rapor, bu sayının 2020 yılında 280 olduğu tespitinde bulundu.

New York'ta bulunan Komite'nin direktörü Joel Simon, "Görevi haber yapmak olan gazetecilerin hapse atılması otoriter rejimlerin ayırt edici bir özelliğidir" diyerek basın özgürlüğüne "aniden" kapılarını kapatan Myanmar ve Etiyopya'da durumun "korkunç" olduğunu söyledi.

2021'de öldürülen gazeteci sayısının ise 24 olduğunu açıklayan komite, basın çalışanlarından 19'unun mesleklerini icra ettikleri sırada öldürüldüklerini gösterdi.

"Meksika, gazeteci ölümlerinde ilk sırada bulunuyor" diyen Simon, bu gazetecilerden üçünün ülkede yaptıkları röportajlara misilleme nedeniyle öldürüldüklerini söyledi. CPJ ayrıca ülkede işlenen diğer 6 gazeteci cinayeti konusunda da araştırmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

Türkiye 6. sıraya geriledi

Rapora göre Türkiye'de 2020'de hapiste olan gazeteci sayısı 20 azalarak 37'den 17'ye geriledi.

Bununla birlikte cezaevlerindeki gazeteci sayısının düşmesini basına yönelik bir tavır değişikliği olarak yorumlamanın "saflık" olacağını belirten rapor, 2016’daki başarısız darbe girişiminin ardından Türkiye’de basına yönelik baskıların ülkenin ana akım medyasını "yok ettiği" ve birçok gazeteciyi mesleği bırakmaya yönelttiğine dikkat çekti.

CPJ, Türkiye’de hapisteki gazeteci sayısının düşmesini ise devletin gazetecilerin dava sürecinde veya temyiz beklerken denetimli serbestlik dahilinde tutuklanmamalarına daha sık izin vermesi ile açıklıyor.

ilginizi çekebilir

 

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *