Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, e-Devlet Kapısı'nın 16. yılını kutladı: Türkiye'nin dijitalleşme süreci ve kamunun dijital yapıya geçişinin önemli aracı olan e-Devlet Kapısı, 16. yılını kutluyor. Bakan Uraloğlu, e-Devlet'in, hizmete girdiği günden bu yana kamuda hizmet anlayışını hızlandırarak bürokrasiyi ortadan kaldırdığını belirtti.
e-Devlet Kapısı, vatandaşların devletle olan işlemlerini beklemeden ve uzun kuyruklarda vakit kaybetmeden gerçekleştirmelerini sağladı. Ayrıca, sistem katılımcı, paylaşımcı ve etkileşimli bir devlet-vatandaş ilişkisi kurulmasına da katkı sundu.
2008 yılında sadece 22 hizmetle başlayan e-Devlet, bugün 1079 kuruma ait 8.316 işlem ile 66 milyon 683 bin 837 kullanıcıya hizmet veriyor. e-Devlet kullanıcısı olabilecek her 100 kişiden 96'sı abone oldu. e-Devlet, devletle iş yapmanın masraflarını ortadan kaldırdı ve yılda milyarlarca liralık tasarruf sağladı.
En çok kullanılan hizmetler
e-Devlet Kapısı'na katılım her geçen yıl artarken, 2021'de 3,1 milyar olan giriş sayısı, 2023'ün ilk 11 ayında 4 milyarı geçti. Vatandaşların yüzde 95’i bu hizmeti memnuniyetle kullanıyor. Ayrıca, Türkiye, e-devlet uygulamalarında Avrupa Birliği ortalamasının üzerinde bir skorla yüksek gelişmişlik endeksi kategorisine girdi.
SGK tescil ve hizmet dökümü, araç plakasına yazılan ceza sorgulama, ve emeklilik hesaplama gibi hizmetler en çok tercih edilen işlemler arasında yer alıyor.
Uraloğlu, Türkiye'nin e-devlet altyapısının artık dünyanın en büyük dijital devlet hizmetlerinden biri haline geldiğini ve bu altyapının dost ve kardeş ülkelere ihraç edileceğini söyledi. Bu sayede Türkiye'nin dijital hizmet ihracatının önemli ölçüde artacağı öngörülüyor.