"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,2138 %0.45
43,6750 %0.16
4.081,01 % 0,43
3.222.833 %-0.011
İşçi Haber Gündem Ege'deki deniz çekilmesi depremin habercisi mi?

Ege'deki deniz çekilmesi depremin habercisi mi?

Ege kıyılarında son günlerde deniz suyunun çekilmesi, özellikle Seferihisar ve Akyaka bölgelerinde büyük bir merak konusu oldu. Seferihisar’da deniz suyu yaklaşık 200 metre geriye çekilirken, Akyaka’da ise 30 metre kadar bir azalma gözlemlendi. Çekilmenin ardından balıkçı tekneleri karaya oturdu, adacıklar oluştu. Peki bu olayın deprem oluşumuyla ilgisi var mı? Deniz çekilmesi deprem habercisi mi?

Okunma Süresi: 2 dk

İzmir’in Seferihisar ilçesinde, kuvvetli poyraz rüzgarı etkisiyle deniz suyunun 200 metre kadar çekildiği gözlemlendi. Bu durum, kıyıya yakın balıkçı teknelerinin karaya oturmasına ve sahilde yeni adacıkların oluşmasına neden oldu. Muğla’nın ünlü “Sakin Kent”i Akyaka’da da benzer bir manzara yaşandı. Sabah saatlerinde, deniz suyu kıyıdan yaklaşık 30 metre çekildi. Durumu gören vatandaşlar ise çekilen kumsalda yürüyüş yaparak fotoğraf çekti.

Uzmanlar Uyardı

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Çevre, Biyoçeşitlilik ve İklim Değişikliği Çalışma Grubu Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, deniz seviyesindeki düşüşün poyraz rüzgarlarının etkisiyle meydana geldiğini söyledi. Yaşar, deniz suyunun güneye doğru ittiğini ve bu durumun depremle hiçbir ilgisi olmadığını vurguladı. "Korkulacak bir durum yok. Bu tamamen rüzgar kaynaklı bir olaydır" diyerek durumu net bir şekilde açıkladı.

Neden Deniz Suyu Çekildi?

Poyraz, Türkiye’de iki şekilde etkili olur: Hava sıcaklığını düşürür ve deniz suyunu çeker. Bu rüzgar, özellikle Salı gününden itibaren saatte 60-70 km hızla esmeye başladı ve deniz suyunu Girit Adası’na doğru itti. Marmara Bölgesi’nden başlayarak tüm Ege kıyılarında su seviyeleri düşmeye başladı.

Deniz Suyu Ne Zaman Yerine Gelecek?

Uzmanlara göre, poyraz rüzgarı kesildiğinde deniz suyu hızla eski seviyesine dönecek. Bu süreç, rüzgarın etkisinin sona ermesiyle kendiliğinden normale girecek.

Ege Bölgesi'nde son dönemde yaşanan deniz çekilmesi, doğal hava olayları nedeniyle meydana gelen geçici bir durumdur. Bu olayın depremle hiçbir ilgisi yoktur. Poyrazın etkisi azaldığında, su seviyesi eski haline dönecektir. Bu yüzden denizdeki değişiklikler, sakin olunması gereken bir durumdur ve endişe edilmesine gerek yoktur.