"Haberin İşçisi"
İstanbul
Hafif yağmur
14°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
37,9763 %-0.03
41,3394 %-0.16
3.825,42 % -0,04
3.175.898 %-2.317
İşçi Haber Gündem Ekonomik krizin gölgesinde Ramazan ayı: Aşevi ve et kuyrukları uzadı

Ekonomik krizin gölgesinde Ramazan ayı: Aşevi ve et kuyrukları uzadı

Türkiye'deki enflasyon ve zamlar vatandaşın belini bükmeye devam ediyor. Ramazan ayında geçinmekte zorluk çeken vatandaşlar, aşevlerinin yolunu tuttu ve uzun kuyruklar oluştu. Sıcak bir tas çorbayla iftarlarını açmak isteyen kişiler, belediyelerin sunduğu ücretsiz yemeklerden faydalanıyor. Son 10 yılda aşevlerine gidenlerin sayısı yüzde 87 artarken, ülkedeki yoksulluk gözle görülür bir hale geldi. İşte Ramazan ayında Türkiye'deki yoksulluğun resmi..

Okunma Süresi: 4 dk

Türkiye’de ekonomik kriz ve artan enflasyon vatandaşın belini bükmeye devam ediyor. Özellikle Ramazan ayının başlamasıyla birlikte gıda fiyatlarındaki yükseliş daha da hissedilir hale geldi. Artan maliyetler karşısında geçim sıkıntısı çeken vatandaşlar, çareyi belediyelerin aşevlerinde sunulan ücretsiz yemeklerde buluyor.

VATANDAŞ, RAMAZAN AYINDA AŞEVİNİN YOLUNU TUTTU

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, sosyal yardımlara duyulan ihtiyacın yıllar içinde üzücü bir şekilde arttığını rakamlarla ortaya koydu. Gürer’in açıklamalarına göre; 2014 yılında aşevinden yardım alan kişi sayısı 34 bin 911 iken, bu rakam 2024 yılında yüzde 87’lik bir artış göstererek 65 bin 414’e yükseldi. Yalnızca aşevleriyle sınırlı kalmayan sosyal yardım ihtiyacı, barınma ve yakacak desteklerine de yansıdı. 2024 yılında 21 bin 380 kişi barınma yardımı alırken, 1 milyon 587 bin 728 haneye yakacak yardımı yapıldı.

Başta emekliler olmak üzere düşük maaşla geçinmeye çalışan vatandaşlar, yükselen kira ve gıda fiyatları karşısında zor günler geçiriyor. Temel ihtiyaçlarını karşılamakta güçlük çeken birçok kişi, market ve pazarlardan eli boş dönmek zorunda kalıyor. Ramazan ayının başlamasıyla birlikte, bu zorluklar daha da belirgin bir hale gelirken, belediyelerin sunduğu iftar yemekleri vatandaşların karnını doyurmaya yetti. 

Bursa’da Aşevi Kuyruğu Uzadı

Türkiye’nin dört bir yanındaki belediyeler, Ramazan ayı boyunca aşevleri aracılığıyla sıcak yemek hizmeti sunarak vatandaşların yanında olmaya çalışıyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi de bu kapsamda, kentin farklı noktalarına aşevleri kurarak iftar saatlerinde binlerce kişiye sıcak yemek dağıtımı gerçekleştiriyor.

Bursa’nın Osmangazi ilçesinde kurulan aşevi, Ramazan’ın ilk günlerinden itibaren büyük ilgi gördü. İftar saatine yaklaşırken, yemek almak isteyen vatandaşlar uzun kuyruklar oluşturdu. Bir kap sıcak çorba ve bir tabak yemek için saatlerce bekleyen insanlar, Türkiye'deki ekonomik sıkıntının ne derece büyük olduğunu gösterir hale geldi.  Vatandaşlar, her geçen gün artan hayat pahalılığı karşısında devletin daha fazla sosyal destek sağlaması gerektiğini ifade ederken, birçok kişi için aşevleri tek sıcak yemek kaynağı haline geldi. Yetkililer ise, aşevlerinin kapasitesini artırarak daha fazla kişiye ulaşmayı hedeflediklerini belirtiyor. 

RAMAZAN’DA DA ET VE SÜT KURUMLARINDA UZUN KURUKLAR OLUŞTU

Sakarya Et ve Süt Kurumu, her sabah erken saatlerden itibaren vatandaşların uzun kuyruklar oluşturduğu gözlemleniyor. Ramazan ayında da bu kuyruklar daha da uzuyor, çünkü insanlar iftar sofraları için et ve kıyma alabilmek adına sabahın erken saatlerinde bir kilo kıyma ya da kuşbaşı alabilmek için sıraya giriyor.

Ramazan ayıyla birlikte Diyarbakır’daki Et ve Süt Kurumu’ndaki yoğunluk arttı. Günlük et satışı 2,5 tondan 4 tona çıkarken, alım gücünün düşmesi nedeniyle vatandaşlar uygun fiyatlı et için kuruma akın ediyor. Amida Haber’in aktardığına göre; şehirdeki kasaplarda kuşbaşı etin kilogram fiyatı 600 ila 750 TL arasında değişirken, kıyma 600 TL’den satılıyor. Buna karşılık Et ve Süt Kurumu’nda kuşbaşı 339 TL, kıyma ise 299 TL’den satılıyor. Aradaki fiyat farkı nedeniyle yüzlerce kişi, sabahın erken saatlerinden itibaren Et ve Süt Kurumun yolunu tutuyor. Sahurdan sonra, Et Süt Kurumu’na gelerek saatlerce kuyrukta bekleyen herkesin, tek seferde en fazla 2 kilo et ve 2 kilo kıyma alabilme hakkı var.

Huzurevleri semtinden Et ve Süt Kurumuna gelen emekli Hanifi, aylık 14 bin TL maaş aldığını ve 6 kişilik ailesini geçindirmekte zorlandığını belirterek, “Dışarıdan et alamıyoruz. Fiyatlar çok yüksek. Sahurumu yaptım, sabah namazını kılıp yola çıktım. Saat altı olmadan buradaydım. Bu soğukta hala bekliyorum. Emeklilere bu zulüm mü? Maaşımıza sadece 1.500 TL zam yapıldı ama her şeye yüzde 50, yüzde 100 zam geldi. Allah bunu kabul etmez'' ifadesinde bulundu. 

DIŞARıDA İFTAR YAPMAK LÜKS OLDU

Ramazan ayının başlamasıyla beraber iftar alışkanlıklarında da değişimler yaşandı. Areda Piar’ın gerçekleştirdiği araştırma, Türkiye’de vatandaşların dışarıda iftar yapma oranlarını, tercih ettikleri mekanları ve iftar menüleri hakkındaki düşüncelerini ortaya koydu. Sonuçlar, artan fiyatların iftar tercihleri üzerinde önemli bir etkisi olduğunu çıkardı.
Araştırma sonuçlarına göre, vatandaşların yüzde 45,8’i iftarlarını tamamen evde yapmayı tercih ederken, yüzde 37,5’lik bir kesim ise sadece özel günlerde, arkadaş veya akraba buluşmalarında kafe ve restoranlara gitmeyi tercih ediyor.

Ramazan boyunca dışarıda iftar yapma oranları oldukça düştü: yüzde 14,2 yalnızca iki veya üç kez iftarını dışarıda yaparken, yüzde 1,7’lik bir grup haftada birkaç kez restoran veya kafelere gidiyor. Dışarıda iftar yapanlar en çok orta segment restoranlara gidiyor. Araştırma sonuçlarına göre: Yüzde 67,8 orta segment restoranları, yüzde 17,8 belediye sosyal tesislerini, yüzde 14,4 ise lüks restoranları tercih ediyor. Araştırma kapsamında, yüzde 68’lik kesim fiyatların artışı sebebiyle dışarıda iftar yapmayı düşünmüyor.