İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında ‘’Yolsuzluk'' ve ‘’Kent uzlaşısı'' kapsamında soruşturma başlatılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve aynı zamanda CHP'nin 2028 Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu, 19 Mart tarihinde gözaltına alındı. Dört gün Vatan Emniyet'te kalan İmamoğlu, sevk edildiği hakimlik tarafından tutuklanarak Silivri Cezaevi'ne nakledildi. Ekrem İmamoğlu, hakkında açılan ‘’Akın Gürlek'' ve ‘’Beylikdüzü'' davası kapsamında bugün hakim karşısına çıktı.
1. İMAMOĞLU'NUN 'BEYLİKDÜZÜ' DAVASI 11 temmuz'A ERTELENDİ
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu'nun bugün görülen 'Beylikdüzü' davasında sıcak bir gelişme yaşandı. Silivri tutuklu bulunan İmamoğlu'nun duruşmaya SEGBİS ile katılmasına karar verildi. Davada karar çıkmazken, bir sonraki duruşmanın ertelendiği duyuruldu. İmamoğlu’nun Beylikdüzü döneminden kalma “ihaleye fesat karıştırma davası” 11 Temmuz saat 15.00'a ertelendi. İmamoğlu'na destek olmak isteyenler Büyükçekmece Adliyesi önünde toplandı ve 'Her şey çok güzel olacak' sloganı attı.
2. imamoğlu'nun AKIN GÜRLEK DAVASI 16 HAZİRAN'A ERTELENDİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) başkanlığı görevinden uzaklaştırılan ve tutuklanan Ekrem İmamoğlu hakkında katıldığı bir panelde İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek ve ailesine yönelik tehdit niteliğinde sözler söylediği iddiasıyla soruşturma başlatılmıştı. Soruşturma sonucu hazırlanan iddianamede İmamoğlu'nun ‘kamu görevlisine karşı görevinden dolayı alenen hakaret', ‘tehdit' ve ‘terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek' suçlarından 2 yıl 8 aydan 7 yıl 4 aya kadar hapis cezasına çarptırılması talep edilmişti. Hazırlanan iddianame kapsamında Ekrem İmamoğlu'nun yargılanmasına başlandı. İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Marmara Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi içerisindeki duruşma salonunda görülen duruşmada, tutuklu sanık Ekrem İmamoğlu hazır bulundu. Duruşmaya Ekrem İmamoğlu'nun eşi Dilek İmamoğlu, oğlu Selim İmamoğlu, milletvekilleri, Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş ve çok sayıda izleyici ile taraf avukatları da katıldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan ve tutuklanan Ekrem İmamoğlu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek ile ailesine yönelik tehdit niteliğinde sözler söylediği iddiasıyla yargılandığı davada ara karar açıklandı. Dosya mütalaasını açıklaması için cumhuriyet savcısına gönderilirken, bir sonraki duruşma 16 Haziran tarihine ertelendi.
İMAMOĞLU: DÜNYANIN EN KADİM BELEDİYE BAŞKANI OLARAK BURADAYIM
Hakkındaki suçlamalara yönelik savunma yapan İBB başkanı Ekrem İmamoğlu, "Bugün buradayım niçin buradayım diye de insani olarak kendime soruyorum. Bunun cevabını bulmakta zorlanıyorum. Bu kapsamda yürütülen süreçler ile ilgi kaygı duyuyorum. Avukatımın da ifade ettiği gibi bugün burada bulunurken ben de yıllar öncesinde bu kampüs içerisinde Ergenekon safsatası davasını takip etmiştim. Biz, ‘devletin dini adalettir' anlayışına sahip bir toplumuz. Sizler yargı adına burada oturuyorsunuz elbette ama ben de bu ülkenin ve dünyanın en kadim belediyesinin başkanı olarak buradayım. Üzülerek ifade edeyim ki; 20 Ocak'ta vuku bulan bir panelde konuşmamdan başlayan sürecin bugün davası görülen ve suçlamaların altında yatan duygunun beni Silivri'ye taşıması kaygılarımın ne kadar doğru olduğunu göstermiştir. İsnat edilen suçlara cevabımı çok net ifade edeceğim elbette. Ben neden burada bulunuyorum çünkü ben 16 milyon İstanbullunun kentinde 3 kez seçim kazanmış bir kişiyim. 15 buçuk milyon insanın bir ön seçimde oy kullandığı cumhurbaşkanı kimliğimi elde ettiğim için buradayım. Bu davada Silivri kampüsünde ifade veriyor olmak elbette üzücüdür. Bu ülkede bu topraklarda bir avuç insanın istediği değil milletin istediği olur. Düşünsenize Ekrem İmamoğlu gözaltına alınıyor, 5 gün tutuluyor, mahkeme karar veriyor ve Silivri'ye gönderiliyor. Ekrem İmamoğlu kim? Yalın ayak tarlada dolaşmış, bu toprakların nimetini çok iyi bilen, bu topraklara hizmet etmenin kutsalını çok iyi bilen biri. Şüphe ile isnat edilen suçla bu şekildeki uygulamaların ülkemizin bugününe yarınına kime ne faydası var? Bu kararları kim alıyor uygulamaya sokuyor? Milletin maneviyatının altına dinamit koymanın anlamı yok. Beni hiçbir güç korkutamaz" dedi.
İMAMOĞLU: BENİ TERÖR İLE YAN YANA GETİRECEK KİŞİNİN ALNINI KARIŞLARIM
Hakkındaki tüm suçlamaları reddeden ve Türk adaletine güvendiğini belirten İmamoğlu, "Bana suç isnadını anlattınız. Ben ne dedim; ‘bak başsavcı sana söylüyorum senin evlatlarını bile bu muameleden kurtarmak için, senin evlatlarını sabahın köründe kapısından kimse almasın diye bu zihniyeti söküp atacağız ki ailenin geleceğini huzurunu temin edelim'. Bunun neresi tehdit bunun neresi hakaret? Bu konuşmayı ben yaptım ne oldu? Allah aşkına genel başkanın yanına oturdum, aradan 1-2 dakika geçti geçmedi oradaki yetkililerden birisi son dakika ‘Ekrem İmamoğlu'na soruşturma açıldı' diye cep telefonundan gösterdi. Soruyorum sizlerin vicdanına soruyorum, soruşturmayı başlatan savcı Ekrem İmamoğlu'nun konuşmasını tesadüfen mi izlemiştir, soruşturmayı başlatan savcı bu konuşmayı canlı dinlemesi dışında bir ihtimal bulunmuyor hangi sistemle dinledi, 2. Kez dinledi mi? Saniyeler içerisinde bu soruşturmayı açan savcılık hadi bakalım bunu servis edelim, yayınlanması için son dakika geçelim. Adalet adına bu anlamlı mıdır, doğru mudur, adalete faydası var mıdır? Bu nasıl bir karar? Dolayısıyla ben bu soruları yüce Türk yargısı adına sorma ihtiyacı gördüm. Ben konuşmamda senin evlatlarının geleceğinin teminatı olacağım diyorum. Ve olacağım da. Benim hayatımda hiç tehdit diye bir şey yok olmadı da. Ben başsavcılıktan randevu almak istedim haftalarca bana randevu vermedi. Ben ifade özgürlüğü kapsamında eleştiri yaptım. Beni terör ile yan yana getirecek kişinin alnını karışlarım, ben bu memleketin vatan evladıyım. Bana bakan Türk bayrağını görür, bana bakan Mustafa Kemal Atatürk'ü görür. Terör ile beni yan yana getirecekmiş haddini bilecek. Ayıptır, yazıktır, günahtır. 3 suçlama ile ilgili fikrim nettir. Yüce Türk yargısına elbette kendimi emanet ediyorum. Su sürecin doğru bir soruşturma süreci olmadığını ve ifadelerin dahi incelenemediğini, kötü niyetle yazıldığını düşünmek dahi istemiyorum ama akıl alır gibi değil. 3 isnadın hiçbirini kabul etmiyorum" ifadelerini kullandı.
3. CHP'NİN 'PARA SAYMA' DAVASI 19 MAYIS'A ERTELENDİ
CHP İstanbul İl Başkanlığı'ndaki çekildiği öne sürülen para sayma görüntüleriyle ilgili açılan davanın duruşması, Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda 59. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. Bugün görülen duruşmaya, aralarında CHP eski İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İBB Spor Spor Kulübü Başkanı Fatih Keleş ve İmamoğlu İnşaat Şirketi Genel Müdürü Tuncay Yılmaz’ın da bulunduğu 22 kişinin yargılanmasına devam edildi. Diğer tutuksuz sanıklar Can Poyraz, Özgür Nas, Hüseyin Kalkan, Ercan Konak da katıldı.
İBB Spor Kulübü Başkanı Fatih Keleş, İmamoğlu İnşaat Şirketi Genel Müdürü Tuncay Yılmaz ise Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) sistemiyle katıldı. Salonda taraf avukatları ve çok sayıda izleyici hazır bulundu.
Mahkemede sanık avukatları, müvekkillerinin üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmediklerini belirterek, beraatlarını talep ettiler. Ara kararını açıklayan mahkeme, savunma yapmayan sanık Seval Adalı'nın savunmasının alınması ve eksik hususların giderilmesini için duruşmayı 19 Mayıs'a erteledi.
SANIKLARA 1 YILA KADAR HAPİS CEZASI TALEP EDİLDİ
Hazırlanan iddianamede, aralarında eski CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İBB Spor Kulübü Başkanı Fatih Keleş, İmamoğlu İnşaat Şirketi Genel Müdürü Tuncay Yılmaz, eski Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin ve eski Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç'ın da bulunduğu 22 şüphelinin Siyasi Partiler Kanunu'na muhalefet olmak üzere 'kanuna aykırı bağış, kredi veya borç alınması, borç verilmesi' suçlarından 6'şar aydan 1'er yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.