Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Genel Sekreterliği görevine, Türkiye’nin adayı Emekli Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu seçildi. Sinirlioğlu, bu göreve seçilen ilk Türk vatandaşı olarak tarihe geçti. Karar, 5-6 Aralık tarihlerinde Malta'da düzenlenen AGİT 31. Bakanlar Konseyi Toplantısı'nda alındı.
AGİT Üyeleri Sinirlioğlu’nu Üç Yıllığına Seçti
Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, AGİT’in 57 üye ülkesi, Büyükelçi Sinirlioğlu’nu, teşkilatın yeni Genel Sekreteri olarak üç yıllığına seçmek için oy birliği sağladı. Sinirlioğlu’nun seçilmesinde, Türkiye’nin yaptığı diplomatik çabaların büyük payı olduğu belirtiliyor. Türkiye'nin adayını destekleyen AGİT üyeleri, bu kararın Türkiye’ye olan güvenin bir göstergesi olarak değerlendirildi.
Sinirlioğlu'nun AGİT Genel Sekreterliği görevine seçilmesi, Türkiye’nin AGİT coğrafyasındaki aktif ve yapıcı diplomatik çabalarının uluslararası alanda takdir edilmesinin bir yansıması olarak görülüyor. Son dönemde özellikle Rusya-Ukrayna savaşının AGİT'teki karar alma süreçlerini olumsuz etkilediği bir ortamda, Türkiye’nin güçlü diplomatik çabaları bu seçimin arkasındaki önemli etkenlerden biri oldu.
AGİT ve Tarihi Rolü Nedir?
Büyükelçi Sinirlioğlu’nun Genel Sekreterlik görevine başlamasıyla, Avrupa’daki güvenlik mimarisinin korunması, küresel barış ve istikrarı ilgilendiren kritik konular ön plana çıkacak. Ayrıca, özellikle Rusya ile Ukrayna arasında barış görüşmelerinin başlatılması durumunda AGİT’in kritik bir rol oynaması bekleniyor. Sinirlioğlu’nun, AGİT'in etkinliğini artırmak ve küresel güvenlik tehditlerine karşı çözüm üretmek amacıyla çaba sarf etmesi bekleniyor.
1975 yılında Helsinki Nihai Senedi ile kurulan AGİT, Soğuk Savaş döneminde Doğu ve Batı Blokları arasındaki gerginliği azaltmak için kurulmuştu. Bugün, demokratikleşme, insan hakları, erken uyarı ve kriz yönetimi gibi önemli alanlarda faaliyet gösteren AGİT, bölgesel güvenliğin sağlanmasında önemli bir aktör olarak rol alıyor. Türkiye, AGİT’in kurucu üyelerinden biri olarak, teşkilatın bölgesel güvenlik sınamalarına karşı daha fazla etkinlik göstermesi gerektiğini vurguluyor.
Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu Kimdir?
Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu, 40 yılı aşkın bir diplomasi deneyimine sahip. 2015-2016 yıllarında Türkiye Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Sinirlioğlu, 2009-2015 yılları arasında da Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı olarak görev üstlendi. Ayrıca, 2016-2023 yılları arasında Türkiye’nin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi olarak görev yaptı. Sinirlioğlu, Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden doktora derecesine sahip olup, kariyerinde önemli uluslararası görevlerde bulunmuş bir diplomattır.