Meclis’in yeni yılda ilk gündem maddesi emekli zammı ve asgari ücret olacak. Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına ilişkin kanun teklifi de Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek.
EN DÜŞÜK EMEKLİ AYLIĞI ARTACAK MI?
AK Parti’nin, enflasyon rakamlarının 3 Ocak’ta açıklanması ve emekliye verilecek zam oranının netleşmesinin ardından 12 bin 500 lira olan en düşük emekli aylığının artırılması ile 2025 yılı için asgari ücrette bin liraya çıkarılan işveren desteği için yapılacak düzenlemeleri torba yasa teklifiyle Meclis gündemine getirmesi bekleniyor. En düşük emekli aylığına ilişkin düzenlemenin ocak ayının üçüncü haftasına kadar tamamlanması planlanıyor ancak düzenlemenin 17 Ocak’a yetişmemesi durumunda emeklilere fark ödemesi yapılabileceği kaydediliyor.
17 Ocak'a yetişmemesi durumunda emekliler, zamlı maaşlarını Şubat ayı içerisinde hesaplarına yatacak olan parayla alabilecek. Bugün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan kabine toplantısında, en düşük emekli maaşlarının gündeme gelmesi bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, geçtiğimiz günlerde en düşük emekli aylığıyla ilgili düzenlemenin Ocak ayı içerisinde tamamlanacağını dile getirmişti.
İŞVEREN DESTEĞİ ARTACAK
Asgari ücretin yüzde 30 zamla 22 bin 104 liraya çıkarılmasından sonra ise işverene sağlanan asgari ücret desteği de 700 liradan bin liraya çıkarılmıştı. Bu destek miktarıyla ilgili de yasada değişiklik gerekiyor. Düzenlemenin yapılmasıyla ise devlet işverene 70 ila 82 milyar lira arasında destek sağlayacak.
Meclis Genel Kurulu ise haftaya Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Öngören Kanun Teklifi’ni görüşerek başlayacak. Teklifin Genel Sağlık Sigortası borçlarının silinmesini öngören maddeleri Devlet Memurları Kanunu teklifine eklenerek yasalaşmıştı.