"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Şiddetli yağmur
4°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5467 %0.18
36,0147 %-0.62
3.353.867 %-1.495
3.005,46 1,47
Ara
İşçi Haber Gündem EPDK'dan iki dağıtım şirketine yüklü para cezası!

EPDK'dan iki dağıtım şirketine yüklü para cezası!

AKEDAŞ ve UEDAŞ’ın depolamalı ve lisanssız proje başvurularında usulsüzlük yaptığı belirlendi. EPDK bu iki dağıtım şirketine 191 milyon TL ceza kesti.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Akedaş Elektrik Dağıtım ile Uludağ Elektrik Dağıtım şirketlerine enerji depolama ve lisanssız elektrik üretim yatırımcılarının kapasite taleplerini karşılamada usulsüzlük yaptıkları gerekçesiyle toplamda 191 milyon TL idari para cezası uygulandığını duyurdu.

Kurumdan gelen açıklamaya göre Akedaş Elektrik Dağıtım Şirketi’nin depolamalı önlisans başvuruları için dağıtım hattı kapasitesinin uygun olmaması gerekçesiyle olumsuz görüş oluşturmasına rağmen eşzamanlı olarak lisanssız projeler için kapasite tahsisi yaptığı belirlendi ve bu işlem için şirkete 173 milyon TL’lik para cezası uygulandı.

EPDK Uludağ Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi’nin de başvurular hakkında bağlantı görüşleri oluştururken trafo merkezlerinde kapasite olmasına rağmen daha önce bildirilen başvurulara olumsuz, daha sonra bildirilenlere olumlu bağlantı görüşü oluşturduğunu belirledi ve bunun için şirkete 18 milyon TL’lik para cezası uyguladı.

Açıklamada bu usulsüz işlemler sebebiyle hak kaybına uğrayan başvuru sahiplerine ilişkin gerekli düzeltmelerin yapıldığı da bildirildi.

Kurumun açıklamasında değerledirmesi yer alan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, bu cezanın dağıtım şirketleri için önemli bir ders niteliği taşıması gerektiğini belirtirken, EPDK’nın belirlediği kurallara titizlikle uyulmasının ve yeni yatırımların hızla sahaya yansıtılması için dağıtım şirketlerinin üzerine düşen sorumluluğu layıkıyla yerine getirmesinin önemine vurgu yaptı. Yılmaz açıklamadasında şu ifadeleri kullandı:

"Nasıl ki tüketici hakları konusunda azami hassasiyeti gösteriyorsak, Türkiye’nin enerjisini yükseltecek, özellikle de yenilenebilir enerji kaynaklarımızı kullanarak ülkemizin gücüne güç katacak her yatırımın hayata geçirilmesini dikkatle takip ediyoruz.

Depolama yatırımları ve lisanssız elektrik üretimi Türkiye’nin enerjisi için hayati önem taşıyor. Biz EPDK olarak “daha fazla yerli ve yenilenebilir enerji için, daha fazla yatırım için” üzerimize düşeni hızla yerine getirirken, dağıtım şirketlerinin ağır davranma, farklı hesapların içine girme lüksü olamaz. Kimsenin yatırımcıyı yanıltmaya, oyalamaya daha da önemlisi Türkiye’nin enerjideki yükselişini akamete uğratmaya hakkı yok. Bu süreçte sorumluluğunu yerine getirmeyen, düzenlemelerimize aykırı davranan, yatırımcının önünü açmayan, hak kaybına sebep olan dağıtım şirketleri bedelini ağır öder. Ben bu cezanın ilk ve son olacağını umuyorum."

613 PROJE ÖN LİSANS AŞAMASINDA 

EPDK açıklamasındaki bilgilere göre halihazırda toplamda 30 bin 688 MWe gücünde olacak 613 depolamalı elektrik üretim tesisine ön lisans verilmiş durumda.

Verilen ön lisansların 16 bin 704 MWe gücündeki 236 adedini rüzgâr enerjisi santrali, 13 bin 984 MWe gücündeki 377 adedini ise güneş enerjisi santrali projeleri oluşturuyor.

Kurumun açıklamasında önlisans başvurularına yönelik TEİAŞ tarafından gerekli kapasite tahsislerinin gerçekleştirildiği de hatırlatıldı.

Açıklamada ayrıca ön lisans başvurularından tesis kurulu gücü 50 MW’nin altında olanları için ilgili projenin yer aldığı şehre göre dağıtım şirketlerinden bağlantı görüşü istendiği, oluşturulan bağlantı görüşlerinin TEİAŞ tarafından uygun bulunması halinde de tesis kurulu gücü 50 MW’nin altında olan başvuruların dağıtım şirketlerince uygun bulunan trafo merkezlerine bağlanması sağlandığının altı çizildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *