Eylem Tok ABD'de yeninden hakim karşısına çıktı. Tok, Boston'daki John Joseph Moakly Adliyesi'nde üçüncü kez "iade" duruşmasına çıktı.
İstanbul’da 1 Mart gecesi ehliyetsiz kullandığı araçla Murat Aci’nin hayatını kaybetmesine ve dört kişinin yaralanmasına yol açan Timur Cihantimur ile kendisini ABD’ye kaçıran annesi Eylem Tok’un Türkiye’ye iadesiyle ilgili davaların görülmesine devam edildi.
Eylem Tok, oğlunu Türkiye’den kaçırdığı suçlamasıyla bugün Boston Bölge Mahkemesi’nde son duruşmasına çıktı. Daha önce iade kararının 9 Ekim’de verileceği açıklanmıştı.
SAVUNMA VE KARAR AŞAMASI
Yaklaşık 1 saat 40 dakika süren duruşma sırasında savcılık makamı, Eylem Tok’un, oğlunu kaza sonrası yurt dışına kaçırmasıyla Türkiye'de suçunun sabit hale geldiğine vurguladı.
Eylem Tok ise mahkeme sürecinde oğlunu ABD’ye kaçırdığını kabul etmişti. Tok’un avukatları, müvekkillerinin oğlunu ABD’ye kaçırdığıyla ilgili suçlamanın karşılığının Türk yasalarına göre bir yıldan az hapis cezası olduğunu belirterek, iade kararının reddini ve müvekkillerinin dava sona erene kadar kefalet karşılığı şartlı tahliyeyle tutuksuz yargılanmasını talep etmişti.
SAVCILIK TÜM TALEPLERİ REDDETTİ
Hakim Cabell, Tok’un hem Türkiye’ye iadesinin kabul edilmemesi hem de kefaletle şartlı tahliye edilerek tutuksuz yargılanmasıyla ilgili tüm talepleri reddetmişti. Savcılık da Tok’un iadesiyle ilgili örnek karar taslağını hakime sunmuştu.
Massachusetts Bölge Başsavcı Yardımcısı Kristen A. Kearney, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın iadeyi onaylaması için hazırladığı taslak karar metinde Tok’un Türkiye’ye iade talebini gerekçeleriyle açıklamıştı.
SAVCILIKTAN İADE TALEBİ
Massachusetts Bölge Başsavcı Vekili Joshua S. Levy, Tok’un Türkiye’ye iadesiyle Hakim Cabell’e imzalaması için sundukları taslak karar metnine ek olarak iade şartlarının yeterince oluştuğunu öne çıkaran 27 sayfalık bir yazılı mütalaa sunmuştu.
Massachusetts Bölge Başsavcı Yardımcısı Kristen A. Kearney ve Başsavcı Vekili Joshua S. Levy, Tok’un Türkiye’ye iadesi için hazırlanan 27 sayfalık bir mütalaayı hâkime sundu. Bu belgede, iade şartlarının sağlandığına dair detaylı gerekçeler yer aldı.
TiMUR CİHANTİMUR’UN TALEPLERİ REDDEDİLDİ
Timur Cihantimur’un ABD’de tutuklu bulunduğu Newark’taki cezaevinde üç kişi tarafından saldırıya uğraması sonrasında avukatları, müvekkillerinin saldırı sonrası psikolojisinin bozulduğunu iddia etmiş, psikiyatri uzmanı bir doktor raporunu da dava dosyasına ekleyerek müvekkillerinin tahliyesini talep etmişti.
Ancak hâkim, bu saldırının kısa sürdüğünü ve ciddi yaralanmalara yol açmadığını belirterek tahliye talebini reddetti. Hakim Cabell, “Bu saldırı özel bir durum teşkil etmemektedir. Saldırı kısa sürmüş, nispeten küçük yaralanmalarla sonuçlanmıştır. Newark Ceza Kuruluşu’nun buna karşılık olarak yürürlüğe koyduğu ek tedbirler nedeniyle tekrarlanma ihtimali de oldukça düşüktür. Gerekli tüm önlemler alınmıştır. Sanığın tahliyesini gerektirecek olağanüstü şartlar oluşmamıştır” değerlendirmesini yaptı.
“OĞLUM NAZİK, SEVGİ DOLU VE SORUMLULUK SAHİBİ BİR GENÇ ADAMDI”
Öte yandan Timur Cihantimur’un ölümüne neden olduğu Oğuz Murat Aci’nin ailesi mahkemeye sunduğu mektupta, "Adalet, coğrafi mesafelere veya sınırların ötesine saklanarak kaçılabilecek bir şey olmamalıdır” dedi.
Duruşma öncesi Aci ailesinin Türkiye’den gelen avukatı Burak Erden, mahkemeye Aci’nin annesi Pervin Aci ve eşi Şükriye Aci’nin mektuplarını sundu.
Anne Aci, mektubunda, oğlunun trajik ölümünü anlatırken, adaletten kaçanların yargı önüne çıkarılmasını talep ederek, "Saygıdeğer Yargıç Donald J. Cabell, bugün size yazarken sadece bir dilekçe sahibi değil, aynı zamanda sevgili oğlunu kaybetmiş kederli bir anne olarak yazıyorum. Oğlum Oğuz Murat Aci'nin trajik ölümü, hiçbir kelimenin tam olarak ifade edemeyeceği kadar büyük bir acıdır. Oğlum nazik, sevgi dolu ve sorumluluk sahibi bir genç adamdı. Ancak İstanbul’da, 17 yaşında ehliyetsiz bir genç, babasının arabasını kontrolsüzce kullanarak oğlumun hayatını aldı” dedi.
“SORUMLULARIN ADALETTEN KAÇMALARINA İZİN VERMEMELİYİZ”
Oğlunun ölümüne neden olan gencin sorumsuz davranışlarını vurgulayan anne Aci, "Oğlumun ölümü tamamen önlenebilir bir dikkatsizlik sonucu gerçekleşti. O gün, hayatının en güzel anlarını yaşaması gerekirken, bu düşüncesiz eylem nedeniyle hayattan koparıldı. Bir eş, kocasız kaldı; küçük bir çocuk, babasını kaybetti ve ben de oğlumu kaybettim” dedi.
Olayın ardından suçluların adaletten kaçmak amacıyla Türkiye’den ABD’ye kaçırıldığını belirten anne Aci, bunun bir adaletsizlik örneği olduğunu ifade ederek, “Suçluların sınırları aşarak suçlarından kaçabileceklerine inanmaları kabul edilemez. Adalet, coğrafi mesafelere veya sınırların ötesine saklanarak kaçılabilecek bir şey olmamalıdır” dedi.
Adaletin sağlanması için Eylem Tok ve oğlunun Türkiye’ye iade edilmesi gerektiğini güçlü bir şekilde vurgulayan anne Aci, "Oğlum sebepsiz yere öldü ve sorumluların adaletten kaçmalarına izin vermemeliyiz. Lütfen, oğlumun ölümünün boşa gitmediğini ve adaletin yerini bulduğunu bilerek biraz olsun huzur bulmamıza izin verin” dedi.
"ADALETSİZLİĞE KARŞI ÇIKMAK İÇİN SİZE SESLENİYORUM"
Aci’nin eşi Şükriye Aci ise mektubunda, eşinin ölümünden sonra yaşadığı tarifsiz acıyı ve adalet beklentisini dile getirerek, "Kazadan sonra sorumluların sergilediği umursamazlık ve olayın ciddiyetini kabullenmeyi reddetmeleri, beni derinden yaraladı. Kocamı ve oğlumu hak ettikleri adaletten mahrum bırakma girişiminde bulundular. Bugün burada, adaletsizliğe karşı çıkmak için size sesleniyorum" dedi.
Yaşadığı kederi ve oğluna vereceği cevabın belirsizliğini vurgulayan Aci’nin eşi Şükriye Aci, "Bir gün oğlum babasının nerede olduğunu soracak. O an ne cevap vereceğimi bilmiyorum. Ona adaletin olmadığını ve babasının ölümüne sebep olanların ellerini kollarını sallayarak dolaştığını nasıl anlatabilirim?" dedi.
Eylem Tok ve oğlunun Türkiye’ye iade edilmesi çağrısında bulunan Aci’nin eşi Şükriye Aci, mektubunun sonunda mahkemeye duyduğu güveni dile getirerek, "Hakkaniyetinize, mahkemenizin gücüne ve ortak insanlığımızın gerektirdiği adalete güveniyorum. Lütfen, bu dünyada oğlum ve benim için biraz olsun huzur bulmamıza yardım edin” dedi.
GÜNCELLEME: TUTUKLULUK HALİ DEVAM EDECEK
Eylem Tok'un Türkiye'ye iade duruşmasında tutukluluk halinin devamına karar verildi.
Hakim Donal J. Jabell, iki tarafın da sunduğu detaylarla mahkemenin çok uzadığını belirterek, taraflardan bugün yaptıkları savunmaları 1 hafta içinde 8 sayfayı geçmeyecek şekilde özetleyerek kendisine sunmalarını talep ederek, Tok'un tutukluluk halinin devamına karar verdi.