Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Berati Duruk, 1 Mayıs hazırlık sürecini İşçi Haber'e aktardı.
31 Mart yerel seçim öncesi, 1999 yılından çıkarılan ve kendilerini mağdur eden yasanın değişmesi için milyonlarca EYT’li bir araya gelmişti.
EYT'liler 1 Mayıs İşçi ve Emek Bayramında tümTürkiye’de meydanlarda olacak. EYT Derneği Yönetim Kurulu üyesi Berati Duruk, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü hazırlık sürecini İşçi Haber'e anlattı.
EYT'LİLER 1 MAYIS İÇİN MEYDANLARDA
Duruk, her sene olduğu gibi bu sene de tüm EYT'liler olarak, 1 Mayıs İşçi ve Emek Bayramını yine sahalarda kutlanacağını duyurdu.
YASAL İZİNLER ALINDI
Türkiye'deki EytSyd Derneği temsilcilerinin1 Mayıs'ta meydanlarda buluşmak üzere gerekli yasal izinleri aldığını belirten Duruk, "kutlama alanlarına EYT'lilerde tişörtler ve EYT pankartlarımızla alanlarda yerlerimizi büyük bir katılım sağlayacak şekilde yerimizi alacağız." ifadelerine dikkat çekti.
1 MAYIS MESAJI
Duruk, Bugüne kadar yasa dışı hiçbir toplantı ve gösteriye katılmayan bir yapı olarak dernek başkanımız sayın Gönül Boran Özüpak hanımın talimatlarıyla yine yasal haklar gözetilerek ne insanımızı ne de Derneğimizi hiçbir sıkıntıya düşürmeden hareket etmeye devam edeceğiz." diyerek, tüm Türkiye'nin 1 Mayıs İşçi ve Emek Bayramını kutladı.
İSTANBUL'DAKİ İLK KUTLAMA
Tarihi 1890'lı yıllara uzanan işçi bayramı, Osmanlı Devleti sınırlarında ilk olarak 1911'de Selanik'teki tütün, pamuk ve liman çalışanları tarafından kutlanırken, İstanbul'daki ilk kutlama 1912'de yapıldı.
İLK RESMİ KUTLAMA
Türkiye Cumhuriyeti'nin Sovyetler Birliği ile dostluk ilişkileri çerçevesinde, Ankara'da, 1 Mayıs 1922'de işçi bayramı kutlandı. Cumhuriyet tarihindeki ilk resmi kutlama ise 1 Mayıs 1923'te yapıldı.
2009'DA RESMİ TATİL İLAN EDİLDİ
Milli Güvenlik Konseyince 12 Eylül döneminde resmi tatil olmaktan çıkarılan 1 Mayıs, 2009'da "Emek ve Dayanışma Günü" olarak yeniden resmi tatil ilan edildi.