AK Parti cephesinden gelen EYT açıklamalarının kendilerinde umut yarattığını belirten EYTFED Başkanı Gönül Boran Özüpak, Kanal D Haber’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Biz çözümsüz değiliz. Bu masanın bir ucunda olmak istediğimizi tekrar tekrar dile getirdik.
Çözüm formüllerini duymak istediğimizi, bu formüller yeni mağduriyetlere yol açacak mıdır, tartışmak istediğimizi dile getirdik.
Umutla bekliyoruz, kazanan biz olmak istiyoruz. Biz sözde kalmak istemiyoruz. İcraat istediğimizi dile getiriyoruz.
Yetkili makamlardan duymadığımız sürece basına yansıyan formüllere riayet etmiyoruz." ifadelerini kullandı.
EYT FORMÜLLERİ NELER?
Geçtiğimiz çarşamba günü TBMM’de AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu ve MHP Grup Başkan Vekili Erkan Akçay ile Emeklilikte Yaşa Takılanlar’a (EYT) ilişkin federasyon ve platform temsilcileri bir araya gelmişti.
KISMİ EMEKLİLİK SEÇENEĞİ
9 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar 10 yıl prim ödeyerek emekli olabiliyor. Bu kapsamda 3.600 günü tamamlayanlar kadınsa 50, erkekse 55 yaşını da doldurmak şartıyla emekli olabiliyor.
SİGORTA SÜRESİ FORMÜLÜ
Türkiye Gazetesi'nin haberine göre; ikinci seçenekte ise 1999 öncesindeki emeklilik şartları masaya geliyor. Buna göre de kadınlarda 7.200 gün, erkeklerde 9 bin gün sigortalılık süresini tamamlayanların, yaş şartına bakılmadan emekli olması mümkün hâle geliyor.
KESİNTİLİ EMEKLİLİK YOLU
Üçüncü durumda ise sigortalıya emeklilik için ‘kesinti’ seçeneği sunuluyor. Çalışan kişi kabul ederse, emeklilik için kalan yılları kadar her yıl için belli oranda kesinti yapılıyor. Diğer yandan, bu seçenekte sabit kesinti oranının da önceden devlet tarafından belirlenmesi gerekiyor. Örneğin; yıllık kesinti oranı yüzde 3 olarak belirlendiğinde emeklilik için 3 yılı kalmış birinden yüzde 9 kesinti yapılıyor. Bu kesintiyi kabul eden kişi, daha az maaşla daha erken emekli olabiliyor.
GEÇİCİ KESİNTİLİ ALTERNATİF
EYT’liler için uygulanabileceği tartışılan modellerden biri de ‘kesintili emeklilik’ formülüne benziyor. Bu seçenekte ise yine belirlenen oranda kalan yıllar için kesinti uygulanarak çalışan kişi emekli edilirken, kanunda belirlenen normal emeklilik yaşı tamamlandığında, daha önce uygulanmaya başlanan kesintiye son veriliyor.
PRİM TAMAMLAMA MODELİ
EYT dosyasındaki bir diğer formül ise ‘prim tamamlama’ olarak öne çıkıyor. Bu formüle göre, 9 Eylül 1999 öncesinde işe girenler için, ilk sigortalı oldukları tarihe göre 5.000 ile 5.975 prim günü isteniyor. Bunu tamamlayanların yaşı dikkate alınmazken, böylece emeklilik imkânı doğuyor.