Dünya, yapay zeka ve yeşil dönüşümün eş zamanlı olarak şekillendirdiği büyük bir değişim sürecine girdi. Faruk Eczacıbaşı, bu dönüşümü değerlendirerek, “Beyinlerimiz taş devrinden, kurallarımız ise orta çağdan kalmış olsa da değişim hızlanacak” dedi.
Eczacıbaşı, yapay zekanın iş dünyasında yarattığı değişime dikkat çekerek, bu sürecin internetle başladığını ancak şu an yapay zekanın günlük hayatın ve iş dünyasının ayrılmaz bir parçası haline geldiğini belirtti. Dünya çapında 5 işten 2’sinin yapay zekâdan etkileneceği tahmin edilirken, Microsoft’un verilerine göre, birçok şirket yapay zekâya uyum sağlamak için çalışanlarına yeni yetkinlikler kazandırmayı hedefliyor.
Eczacıbaşı, geçmişteki büyük teknolojik değişimlerle kıyaslayarak, “Buharlı makine, elektrikli dönem, internet gibi büyük devrimler yaşandı, şimdi ise yapay zeka gündemde” dedi. Ayrıca, yapay zekanın çevresel etkilerine dikkat çekerek, daha verimli enerji kullanımı için güneş enerjisine yatırım yapılması gerektiğini de dile getirdi.
Yapay Zeka, Doğru Amaç İçin Kullanılmalı
Yapay zekanın rekabetçi bir araç olduğunu belirten Eczacıbaşı, “Tek bir taraftan bakmak yerine, doğru amaçlar için kullanmamız gerek” dedi. Ayrıca, eğitimde radikal değişikliklere ihtiyaç olduğunu belirterek, “Eğitim, ateş yakmaktır, çuval doldurmak değil” diyerek gençlerin doğru becerileri kazanmaları gerektiğini söyledi.
Eczacıbaşı, yapay zekayı kişisel olarak veri toplama ve yabancı dil metinlerini kontrol etme gibi alanlarda kullandığını aktardı.
Sürdürülebilirlik
Eczacıbaşı, sürdürülebilirlik kavramının son zamanlarda moda haline geldiğini belirterek, bunun sadece kaynakları gelecek nesillere aktarmakla ilgili olması gerektiğini söyledi. Ayrıca, Türkiye Bilişim Vakfı’nın geleceğe yönelik teknolojik girişimlere yatırım yaptığını belirtti.
Faruk Eczacıbaşı, Türkiye’deki yapay zeka gündemine de değinerek, “Her yerde yapay zekâ konuşulmuyor, ama bu sorunun farkına varmamız lazım” dedi.