"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5467 %0.18
36,0147 %-0.62
3.430.938 %0.953
3.005,46 1,47
Ara
İşçi Haber Gündem FİSA'dan MESEM raporu: Eğitim mi sömürü mü?

FİSA'dan MESEM raporu: Eğitim mi sömürü mü?

FİSA Çocuk Hakları Merkezi, Friedrich Ebert Stiftung Türkiye Temsilciliği desteğiyle hazırladığı "Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) Öğrencilerinin Haklara Erişimi Raporu"nu açıkladı.

FİSA Çocuk Hakları Merkezi’nin, Friedrich Ebert Stiftung Türkiye Temsilciliği desteğiyle yürüttüğü “Çocuk İşçiliği Üzerine Yeniden Düşünmek Programı” çerçevesinde hazırlanan yeni rapor, Türkiye'deki mesleki eğitim merkezlerinde (MESEM) çalışan çocukların haklarındaki ihlalleri gözler önüne serdi.

Akademisyen Nail Dertli’nin sunduğu raporda, Türkiye’nin dört farklı ilinden (İstanbul, Diyarbakır, Adıyaman ve Gaziantep) yapılan araştırmalar sonucunda, çocukların erken yaşlarda, genellikle 8-9 yaşlarında çalışmaya başladığına dikkat çekildi. Raporda, çocukların önce aile işlerinde ücretsiz çalışmaya başladığı, ancak son yıllarda ücretli çalışma biçimlerinin daha yaygın hale geldiği vurgulandı.

MESEM'lerde Çocuklar Günde 12 Saat Çalıştırılıyor

Çocuk işçiliği konusunda önemli bir başka bulgu ise, MESEM’lerde çocukların çalışma saatlerinin uzunluğu oldu. Çocuklar, günde 12 saate varan çalışma sürelerine maruz kalıyor. Bu durum, yasa dışı bir şekilde gece çalıştırılmalarını da beraberinde getiriyor. Çocuklar, aynı zamanda dinlenme haklarını kullanamıyor ya da yasalarla belirlenen dinlenme sürelerinden yararlanamıyor.

MESEM’lerin Durumu

Raporda, Milli Eğitim Bakanlığı'nın zorunlu eğitim müfredatında yer alan yetkinliklerin, MESEM’lerdeki çocuklara kazandırılmasının neredeyse imkansız olduğu da belirtiliyor. Çocuklar, çoğu zaman teorik eğitimi almaktan mahrum kalırken, iş yerlerinde ise temel güvenlik ve sağlık önlemlerinin alınmadığı ifade edildi.

İş Sağlığı ve Güvenliği 

Çalışma koşulları ile ilgili bir diğer endişe ise, çocukların sağlık ve güvenlik açısından büyük tehdit altında olmaları. Çocukların büyük bir kısmı, ya doğrudan iş kazalarına uğramış ya da iş yerlerinde yaşanan kazalara tanıklık etmiştir. Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmeyen kazalar, çoğunlukla kayıtlara geçmiyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yapılan denetimlerin yetersizliği, çocuk işçiliği konusunda önemli bir başka sorun olarak öne çıkıyor. Araştırmalar, her bin çıraktan yalnızca üçünün SGK tarafından denetlendiğini ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın denetimlerinin de etkin olmadığını ortaya koyuyor.

“Çocuk İşçiliği Üstü Örtülüyor”

FİSA Çocuk Hakları Merkezi'nden Ezgi Koman, MESEM’lerin özellikle son bir yılda gündeme gelmesinin çocuk ölümleriyle ilişkilendirildiğini belirtti. Koman, “MESEM’ler, aslında bir eğitim ortamı değil; aksine çocukların iş gücünü sömüren mekanlar haline gelmiş durumda” dedi. Koman, MESEM’lerin Türkiye’deki çocuk işçiliğinin üstünü örtmeye yönelik bir çaba olduğunu vurguladı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *