Fitre, Ramazan ayında oruç tutup bayramı karşılamak isteyen müslümanlar için farz olan bir sadakadır. Halk arasında "fitre" olarak bilinen bu sadaka, insanın orucunu tutarak bayrama ulaşmasının şükrü olarak verilmesi gereken bir sadakadır. Her yıl Ramazan ayı öncesinde fitre bedeli belirlenir ve bu bedel zengin Müslümanların, ihtiyaç sahiplerine vermesi gereken sadaka miktarını ifade eder.
2025 Yılında Fitre Bedeli Ne Kadar?
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2025 yılı Ramazan ayı için fitre miktarını 180 TL olarak belirledi. Bu bedel, 2025 yılından 2026 Ramazan ayına kadar geçerli olacak. Fitre miktarı nakdi olarak verilebileceği gibi, gıda maddeleri şeklinde de ayni olarak verilebilir. Diyanet, belirlenen bu miktarın aynı zamanda günlük oruç fidyesi bedelini de karşıladığını vurguladı. Ayrıca, mükellefler, kendi günlük gıda harcamalarına denk gelen bir miktar da fitre olarak verebilirler.
Fitre Ne Zaman Verilir?
Fıtır sadakasının verilme zamanı, Ramazan Bayramı'nın ilk günü olarak belirlenmiştir. Ancak bayramdan önce de fitre verilmesi tavsiye edilir. Bayram namazından önce verilmesi ise daha faziletli kabul edilir. Şâfiî mezhebine göre, fitreyi bayramın birinci gününün akşamına bırakmak haram sayılır. Ayrıca, Ramazan’ın ilk günlerinde de fitre verilmesi caizdir.
Fitre Kimlere Verilir? Kimlere Verilemez?
Fitre, ihtiyaç sahiplerine verilmesi gereken bir sadakadır. Ancak kişi, annesine, babasına, çocuklarına, eşine, zengin olan akrabalarına (örneğin zengin baba veya anneye) fitre veremez. Aynı şekilde, ergen olmamış çocuğuna da fitre verilmez. Ancak zengin olmayan akrabalar, örneğin kardeşler, amcalar, dayılar, halalar, kayınvalideler ve kayınpederler, fitre alabilirler.
Bir fitre, bir fakire verilebileceği gibi, birden fazla fakire de dağıtılabilir. Fakat, bir kişiye verilen miktar, bir fitreden daha az olmamalıdır. Fitrelerin verilmesi gereken kişiler, doğrudan ya da dolaylı olarak zengin olmamalıdır.