"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2779 %0.01
37,0060 %-0.01
2.308.576 %-0.46
3.017,21 -0,35
Ara
İşçi Haber Gündem Fransız Katolik rahiplerinin çocuk istismarı

Fransız Katolik rahiplerinin çocuk istismarı

Kilise üyelerinin suistimallerini araştıran bir panelin başkanı, 1950'den beri Fransa'daki Katolik din adamlarının üyeleri tarafından yaklaşık 216.000 çocuğun istismar edildiğini söyledi.

Fransa'da kilisenin çocuk istismarını araştıran komisyonun başkanı Jean-Marc Sauve düzenlediği basın toplantısında, ülkedeki kiliselerde 1950'den bu yana en az 216 bin çocuğun cinsel istismar mağduru olduğunun tespit edildiğini açıkladı.

Jean-Marc Sauvé, Fransız Katolik Kilisesi'nde cinsel istismara ilişkin uzun bir raporun yayınlanması hakkında konuştu. Yaklaşık 216.000 olan kurban sayısının, kilisenin sıradan üyeleri tarafından yapılan taciz dahil edildiğinde 330.000'e yükselebileceğini söyledi.

İstismara uğrayanlardan biri, raporu Fransa tarihinde bir dönüm noktası olarak nitelendirdi.

Cinsel şiddetin en yaygın olduğu ortamdır

Fransa'daki skandal, dünya çapında, çoğu zaman çocukların da dahil olduğu cinsel istismar skandallarıyla sarsılan Roma Katolik Kilisesi'ni vuran en son olay. Mahkeme, polis ve kilise kayıtlarını tarayarak ve mağdurlar ve tanıklarla konuşarak iki buçuk yıldan fazla zaman harcadı.

Kıdemli bir memur olan Bay Sauvé, 2000'lerin başına kadar Katolik Kilisesi'nin "kurbanlara karşı derin ve hatta acımasız bir kayıtsızlık gösterdiğini" söyledi.

Komisyon, toplam 115.000 rahip ve diğer din adamlarından en az 2.900 ila 3.200 istismarcıya dair kanıt buldu. Yaklaşık 2.500 sayfa uzunluğundaki raporda, kurbanların "büyük çoğunluğunun" çok çeşitli sosyal geçmişlerden ergenlik öncesi çocuklar olduğunu söylüyor.

Raporda geçen, "Katolik Kilisesi, aile ve arkadaş çevresinden sonra, cinsel şiddetin en yaygın olduğu ortamdır" cümlesi dikkat çekti.

Fransız savcı, hukuki süreç başlatmanın hâlâ mümkün olduğu 22 şiddet vakasının kanıtının ellerinde bulunduğunu, bu suçlara karışan rahiplerin hâlâ hayatta olduğunu açıkladı. Ancak panel tarafından değerlendirilen davaların çoğunun Fransız yasalarına göre yargılanamayacak kadar eski olduğu düşünülüyor.

 

Bu haber BBC'den alınmıştır

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *