Gassallık mesleği, son dönemde popüler bir dizi sayesinde Türkiye'de yeniden gündem oldu. Bu özel ve manevi sorumluluk taşıyan meslek, yalnızca cenaze yıkama işlemiyle sınırlı değil. Elazığ Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü’nde görev yapan gassallar, yaptıkları işin yanında duygusal ve psikolojik yükünü de paylaştılar.
Yavuz Kayadurmuş, gassallık mesleğine amcasının etkisiyle 10 yıl önce başladığını belirtiyor. Mesleğini gururla sürdüren Kayadurmuş, "Pandemi sürecinde bile cenaze yıkama ve kefenleme işlemlerini yerine getirdim. Hatta, Covid-19 hastalığına yakalanan dayımı bile Adana'ya giderek yıkadım ve kefenledim," dedi. Ayrıca, meslek hayatı boyunca en zorlandığı anları şehit cenazelerinin yıkama ve kefenleme işlemleri olarak anlatan Kayadurmuş, 15 Temmuz darbe girişiminde şehit olan Hüseyin Göral'ın cenazesini yıkama anını unutamadığını vurguladı.
GENÇ ÖLÜMLER VE İNTİHARLAR EN ZORLAYICI CENAZELER
Meslekteki bir diğer gassal, Muhammet Mücahit Ergen, genç ölümleri ve intihar vakalarının en zorlayıcı deneyimler olduğunu belirtiyor. "Bu cenazeler zaman zaman rüyalarımıza dahi girebiliyor," diyen Ergen, mesleğinin zorluklarını ve bunun getirdiği psikolojik yükleri de dile getirdi.
CENAZE YIKAMADA EMPATİ YAPMAK
5 yıldır gassallık yapan Serap Coşkun Budak ise cenazeleri yıkarken empati yapmanın önemine vurgu yaparak, "Cenazelerimin her biri benim için eşittir. Aile yakınlarımdan bir cenaze gelse de aynı şekilde yıkamaya devam ederim," dedi. Budak ayrıca cenaze yıkamada suyun sıcaklığının ılık olması gerektiğini belirterek, gassalların profesyonellik ve özenle işlerini yerine getirdiğini söyledi.
Gassallık mesleği, sadece iş değil, aynı zamanda büyük bir manevi sorumluluk taşıyor. Her gün cenazeleri yıkarken, arkasında kalan acılı ailelere de duygusal destek sunan gassallar, görevlerini severek yerine getirmeye devam ediyor.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)