Güney Kore Parlamentosu, sıkıyönetim kararının geçersiz olduğuna karar verdi. Sıkıyönetim ilanına ilişkin oylama, ülkede ciddi siyasi tartışmalara yol açtı. Parlamento üyeleri, sıkıyönetim kararını halkın özgürlükleri ve ülke demokrasisi açısından tehdit olarak değerlendirerek, hükümetin bu adımını onaylamadı.
İKTİDAR PARTİSİ DE KARŞI ÇIKTI
İktidarda bulunan Halkın Gücü Partisi'nin lideri Han Dong-hoon, parlamentonun kararını "yanlış" olarak nitelendirerek itiraz etti. Han, sıkıyönetim ilanını engellemeyi ve halkla birlikte bu karara karşı çıkmayı taahhüt etti. Parti, ülke içinde yaşanacak olası toplumsal huzursuzlukları engellemeyi hedefliyor.
Dışişleri Bakanı Cho Tae-yul, sıkıyönetim kararının ardından üst düzey yetkililerle bir toplantı yapma kararı aldı. Bakanlık, diplomatik ilişkilerdeki olası değişiklikleri göz önünde bulundurarak acil önlemler almak için hazırlık yapıyor.
Maliye Bakanı Choi Sang-mok ise, Merkez Bankası ve diğer mali otoritelerle toplantılar yaparak, finansal sistemdeki olası etkileri değerlendirmeye başladı. Maliye yetkilileri, sıkıyönetimin ekonomik açıdan yaratabileceği belirsizliklere karşı çözüm önerilerini tartışacak.
Güney Kore Meclis Başkanı ise konuya ilişkin "Sıkıyönetim kararını hâlen uygulayan tüm askerler vatana ihanetle yargılanacaktır." dedi.
ABD, KONUYU TAKİP ETTİKLERİNİ BİLDİRDİ
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden Yönetiminin, Güney Kore yönetimi ile temas hâlinde olduğu ve durumu yakından takip ettikleri ifade edildi.