Hak-İş Sendikası Genel Başkanı Mahmut Arslan, seçim sonuçları ve işçiler üzerindeki etkisini değerlendirmek üzere bir basın toplantısı düzenledi.
Arslan, HAK-İŞ üyesi işçilere yönelik özellikle CHP ve HDP’li belediyelerde bir “cadı avı” başlatıldığını, üyelerin HAK-İŞ’ten istifaya zorlandığını belirterek, “Bizi yok sayan, bizi kendilerine rakip gören belediye başkanlarıyla sonuna kadar mücadele etmeye kararlıyız. Hukuki ve demokratik yolları kullanarak mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
Genel Başkan, Mahmut Arslan tarafından 19 Nisan 2019 tarihinde HAK-İŞ Genel Merkezinde gerçekleştirilen toplantıya, HAK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Toruntay, Genel Sekreterimiz Dr. Osman Yıldız, Genel Sekreter Yardımcımız Erdoğan Serdengeçti, konfederasyona bağlı sendikaların başkan ve yöneticileri ile çok sayıda basın mensubu katıldı. Genel Başkan Mahmut Arslan, seçim sonuçları ve işçiler üzerine etkileri ile 1 Mayıs ve kıdem tazminatı konularında değerlendirmelerde bulundu.
ÜYELERİN İSTİFAYA ZORLANMASI
31 Mart 2019 tarihinde gerçekleştirilen yerel seçimlerin ülkemiz, emekçiler ve HAK-İŞ mensupları için hayırlı olmasını dileğinde bulunan Arslan, yerel seçimlere yüzde 84’ün üzerinde yüksek bir katılım olmasının milletimizin seçimlere güveni açısından önemli olduğunu söyledi. Seçimlerin ardından HAK-İŞ üyesi işçilere yönelik bir “cadı avı” başlatıldığını belirten Arslan, "31 Mart yerel seçimleri sonrasında üyelerimizin zorla ve baskıyla istifa ettirilmesini kınıyoruz" dedi.
Arslan, “Biz milletin verdiği oylarla seçilen Belediye Başkanlarına saygı duyuyoruz. Belediye Başkanlarının da bizim saygı duyacağımız şekilde davranmalarını istiyoruz. Bizim isteğimiz çalışanların hakkını ve hukukunu korumaktır. Bu yüzden üyelerimize ve çalışanlarımıza yönelik yapılan baskıların bir an önce sona erdirilmesini istiyoruz. Bu hem CHP açısından hem Belediye Başkanları hem de Türkiye’nin geleceği açısından son derece önemlidir” şeklinde konuştu.
"Seçim Öncesi İşçilere Verilen Taahhütler Tutulsun"
Ana muhalefet partisi lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun ve adaylarının seçim döneminde bütün seçmenlerin adayı olacaklarına dair taahhütlerini ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 16 milyon İstanbullunun Belediye Başkanı olacağı söylemini anımsatan Arslan, "Seçim sürecinde hiç kimsenin işiyle, aşıyla oynanmayacağından bahsedildi. Ancak bu ifadelerin tersine bazı uygulamalara şahit oluyoruz. Bazı belediye başkanlıklarının CHP tarafından kazanılmasından sonra karşılaştığımız tablo var. Bu tablo bizi hem rahatsız ediyor, hem üzüyor hem de önümüzdeki süreçlerde daha derin ve daha içinden çıkılmaz sorunlara yol açacağından endişe ediyoruz" dedi.
Bazı belediyelerde HAK-İŞ ve bağlı sendikalara yönelik operasyonu 1 Nisan 2019 tarihinden itibaren başlatıldığına dikkat çeken Arslan, "Belediye başkanlarının isimleri kullanılarak bir kısım işgüzarların bu işin içine girmiş olması ve bazı belediye başkanlarının bunu bilmesine rağmen, uyarmamıza rağmen buna müdahale etmemeleri ve bu sürecin çok hızlı bir şekilde devam etmiş olması bizi endişelendiriyor ve üzüyor" dedi.
İŞÇİLERE YÖNELİK ÖRGÜTLENME ÇALIŞMASI
Arslan, yaşanan olumsuzlukların Antalya, Esenyurt, Küçükçekmece, Artvin, İzmir Menderes, Ödemiş, Zonguldak Ereğli ve Tarsus'ta yaşandığına dikkat çekerek, "Acaba işçilere yönelik bir operasyon hazırlığı mı var? Bu belediyelerde çalışan arkadaşlarımız taşerondan kadroya geçmelerinde büyük emek verdiğimiz arkadaşlarımızdır. Bir başka sendikadan istifa ederek bizim sendikamıza üye olmadılar. Biz sendikasız, taşeronda çalışan işçileri örgütledik ve bu arkadaşlarımızla birlikte mücadele ederek kadro hakkımızı elde ettik" şeklinde konuştu. Bunun en önemli örneğinin Küçükçekmece Belediyesi olduğunu, Küçükçekmece Belediyesinde üç dönemdir AK Parti olmasına rağmen DİSK'e bağlı Genel-İş sendikasının bulunduğunu ve HAK-İŞ’in bu belediyede sadece taşeron ve taşerondan kadroya geçen çalışanlara yönelik bir örgütlenme çalışması yürüttüğünü söyledi.
"5 Bin 500 Üyemiz Sendikalarından İstifa Ettirildi"
Bugüne kadar başta Hizmet-İş başta olmak üzere, Öz Güven-sen ve Öz Taşıma-İş sendikalarımızdan toplam 5 bin 500 civarında işçinin istifa ettirilerek bir kısmının DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası'na, bir kısmının da Türk-İş'e bağlı Belediye-İş sendikasına ve diğer sendikalara üye yapıldığını söyleyen Arslan, "CHP’li ve HDP'li belediye başkanlıklarını buradan bir kez daha uyarmak istiyorum. Bütün belediye başkanları bizim ve çalışanlarımızın da belediye başkanıdır. Belediyelerimizde daha kaliteli hizmetin verilebilmesi için belediye başkanlarımızın yanlarındayız ve onlara destek olacağız. Onlardan isteğimiz işçilerin sendikal tercihlerinde taraf olmamalarıdır. Aksi taktirde HAK-İŞ ve bağlı sendikalar olarak baskıya maruz kalan üyelerimizin yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.
Arslan, İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlarını da ziyaret ederek bu konuyu kendileriyle ayrıntılı bir şekilde konuşacaklarını belirtti.
BASKILARIN KALDIRILMASI TALEBİ
İşçilerin baskı ve tehditlerle istifa ettirilmesine karşı ellerinden gelen çaba ve gayreti göstereceklerini vurgulayan Arslan, “Kavgalar, baskılar, tehditler ve bir kısım belediye başkanlarının adına hareket eden insanlar durdurulmazsa ikinci aşamaya geçeceğiz. Bu konuda hazırlıklarımızı yapıyoruz. Başta Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmak, uluslararası sendikal hareketi bu konuda uyarmak ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın bünyesinde bir kısım teftiş incelemesiyle bu baskıların ortadan kaldırılması gibi taleplerimizi gündeme taşıyacağız” açıklamasında bulundu.
YANLIŞTAN VAZGEÇİLMELİ
Yaşanan bütün olumsuzluklara ve baskılara rağmen üyelerinin halen belediyelerde HAK-İŞ ile beraber hareket etmelerinden memnuniyet duyduklarını dile getiren Arslan, “Bütün tehdit, baskı ve zorlamalara rağmen bizimle beraber yürüyen, HAK-İŞ istikametinden sapmayan bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Önemli bir kararlılık örneği göstererek sendikalarımızda ve HAK-İŞ’te kalmaya devam ediyorlar. Onların her türlü hakları HAK-İŞ güvencesi altındadır. Onlara yapılacak her türlü yanlışa karşı HAK-İŞ olarak elimizden gelen katkı ve desteği vermeye devam edeceğiz. Bu konuda arkadaşlarımızın hem belediye başkanlarını, hem kamuoyunu bilgilendirerek bu yanlışlıktan vazgeçilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.
“Bizi Rakip Gören, Yok Sayan Belediye Başkanlarıyla Mücadelede Kararlıyız”
31 Mart yerel seçimlerine gelene kadar seçim öncesinde birkaç küçük istisna dışında Konfederasyonumuza bağlı Hizmet-İş Sendikasının hiçbir CHP’li ve HDP’li belediyede yetkili olmadığını açıklayan Arslan, CHP ve HDP’li adayların seçimleri kazanmalarının hemen ardından ilk iş olarak işçilerin HAK-İŞ’ten istifa ettirerek başka sendikalara geçirilmek istendiğini söyledi. Arslan, “HAK-İŞ olarak iyi niyet taleplerimizi, müzakere edelim, masada olalım, birlikte çalışalım taleplerimizi karşılayan Belediye Başkanlarımızla çalışmaya hazırız. Bizi yok sayan, bizi kendilerine rakip gören belediye başkanlarıyla da sonuna kadar da mücadele etmeye kararlıyız. Hukuki ve demokratik yolları kullanarak mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu hassasiyetlerimizin karşılık bulduğu yeni bir çalışma döneminin belediyelerimizde başlamasını temenni ediyorum. Umarım bu çağrılarımız karşılık bulur. Eğer karşılık bulmaz, baskılar devam ederse gereken bütün yolları deneyeceğimizin, demokratik süreçleri işleteceğimizin bilinmesini istiyorum” dedi.
KIDEM TAZMİNATI AÇIKLAMASI
Konuşmasında kıdem tazminatı konusuna değinen Arslan, kıdem tazminatı konusunun açıklanan ekonomik reform paketi ile gündeme geldiğini, ancak şuana kadar herhangi bir taslak, tasarı ya da çalışmanın kendileri ile paylaşılmadığını, herhangi bir toplantı davetinin de bulunmadığını söyledi. Kıdem tazminatı konusunda öteden beri bazı sorunlar bulunduğunu, özellikle özel sektörde kıdem tazminatı hakkının alınamadığını belirten Arslan, “Kazanılmış hakların korunması şartıyla, varolan eksikliklerinin giderileceği ve herkesin kıdem tazminatı hakkını alabileceği bir modeli savunuyoruz. Bütün işçilerinin analarının ak sütü gibi helal olan kıdem tazminatı haklarının herkese verilmesini talep ediyoruz” diye konuştu.
HAK-İŞ 1 MAYIS'TA ŞANLIURFA'DA
HAK-İŞ Konfederasyonu’nun 1 Mayıs Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü’nü kitlesel olarak her yıl farklı bir ilde kutladığını belirten Arslan, “HAK-İŞ Konfederasyonu olarak 2019 yılında 1 Mayıs Birlik, Dayanışma ve Mücadele Günü’nü Şanlıurfa’da MEMUR-SEN Konfederasyonu ile beraber kutlayacağız. Bu yılki 1 Mayıs temalarımız, vergilerin yüksekliği, işsizlik, kayıtdışı, enflasyon ve kıdem tazminatı konuları olacaktır” dedi.